(Promotion) Pazarlama kanalının üyelerine, potansiyel müşterilere ve tüketicilere yönelerek yürütülen reklâm, kişisel satış, satış özendirme faaliyeti, tanıtma, ilân, duyuru, tüketici ilişkileri ve halkla ilişkiler faaliyetleri tutundurma olarak adlandırılır.
Tüketicinin veya müşterinin marka ve/veya mağaza bağlılığını korumak, sürdürmek veya artırmak. Ürün ya da diğer pazarlama bileşenlerinde yapılan yeniliği vurgulamak, güçlendirmek, bütünlemek.
Pazarlama karması genellikle pazarlamanın 4P unsuru (ürün, fiyat, yer ve promosyon) kullanılarak tanımlanır veya (kişileri, süreci ve fiziksel kanıtı ekleyerek) pazarlamanın 7P unsuru biçiminde genişletilir.
TUTUNDURMA, “bir işletmenin ürünlerinin satışını kolaylaştırmak amacıyla üretici ya da pazarlamacı işletmenin denetimi altında yürütülen, müşteriyi ikna etme amacına yönelik; bilinçli, programlanmış ve eşgüdümlü faaliyetlerden oluşan bir iletişim sürecidir”.
İlgili 22 soru bulundu
Tutundurma; reklam, satış teşvik, kişisel satış, halkla ilişkiler ve doğrudan pazarlama gibi unsurlardan oluşmaktadır. Bu unsurların, eş zamanlı olarak sistematize edilmesi; söz konusu firmanın kalıcı müşteri kitlesine ulaşmasına yardımcı olmaktadır.
İşletmeler tutundurma faaliyetleriyle tüketicilerde düşünce ve davranış değişikliği yaratmayı ya da tüketicilerin var olan tutum ve davranışlarını pekiştirmeyi amaçlar. Tüketicileri bilgilendirme, etkileme, ikna ve teşvik etme amacıyla oluşturulan iletişim yöntemlerini tutundurma olarak adlandırmak mümkündür.
"Tutundurma", reklam, halkla ilişkiler, kişisel satış ile satışta tutundurmayı kapsayan, özellikle kısa süre içinde satın almayı ve mal ve hizmetlerin satışını destekleyen pazarlama fonksiyonudur. Kişisel satış ve reklam, bir mal veya hizmeti "satın al" diyorsa, satışta tutundurma "hemen şimdi al" der.
4P stratejisi, İngilizce'deki product(ürün), price(fiyat), place(dağıtım) ve promotion(tutundurma) kelimelerinin baş harflerinden ismini almaktadır. İyi bir pazarlama için pazarlama karması en iyi şekilde yapılmalıdır. 1960'ta literatüre kazandırılan pazarlama karması zamanla geliştirilmiştir.
Pazarlama karması 5P, Product (Ürün), Price (Fiyat), Place (Dağıtım), Promotion (Tutundurma), People (İnsan) kelimelerinin baş harflerinden oluşmaktadır.
“7C” Pazarlama karması elemanlarına tüketici yönlü bakıldığı Pazarlama Karması “7C” olarak ele alınmaktadır ; Müşteri değeri, Müşteri kolaylığı, Müşteri maliyeti, Müşteri iletişimi, Değer Page 11 11 verilme (Consideration), Koordinasyon–Süreç (Coordination) ve Onaylama–Süreç (Confirmation).
Bunlar: Ürün, Fiyat, Promosyon, Yer, İnsanlar ( People ) , Ambalaj ( Packaging ) ve Süreç ( Process ).
TUTUNDURMA. Tutundurma nedir? İşletmenin ürettiği mal ve hizmetler hakkında tüketicilere bilgi verme, onları inandırma, belli bir davranışa yöneltme ve hatırlatma çabalarıdır.
Satışların Yüzdesi Yaklaşımı
Tutundurma bütçesini gelecekteki satışlara dayandırmak geçmişteki satışlara dayandırmaya göre daha gelişmiş bir yöntemdir. Bu yaklaşımda, gelecek yıla ilişkin tahmin edilen satışların belirli bir yüzdesi alınarak tutundurma bütçesi hesaplanır.
Tüketicilere Yönelik Satış Tutundurma Araçları
Tüketiciye yönelik satış tutundurma araçları arasında örnek ürün dağıtımı (numuneler), kuponlar, para iadeleri, fiyat indirimleri, yarışmalar ve çekilişler, satış noktası teşhirleri ve reklam ürünleri sayılabilir.
Notre Dame Üniversitesi profesörlerinden olan McCarthy, 1960'lı yıllarda modern pazarlama stratejilerinin pazarlamanın 4P'si olarak adlandırılmakta olan ürün (product), fiyat (price), tutundurma (promotion) ve dağıtım (place) üzerine inşa edilmesi gerektiğini ifade etmiştir (Kent, 1986: 145; Motley, 2002: 48).
Yazıda da belirttiğimiz gibi 4P'ler, ürün, fiyat, dağıtım ve tutundurma olmak üzere dört temel pazarlama unsurunu tanımlar. 7P'ler ise 4P'lere fiziksel kanıtlar, insanlar ve süreçler olmak üzere üç ek unsur ekler.
Pazarlamanın en önemli amaçlarından biri de fayda sağlamaktır. Sağlanan faydanın 4 temel çeşidi şunlardır: Şekil, yer, zaman ve sahiplenmedir.
Satış tutundurma, bir hizmet veya ürünün satın alınmasını teşvik etmek için kullanılan ve genellikle de kısa dönemli satış çabaları olarak tanımlanır. Satış tutundurmanın amacı ürün veya hizmetin tüketici tarafından satın alınmasını özendirmektir.
Ürününün üretiminden başlayıp tüketiciye ulaşana kadar olan bütün aşamaların planlamasının yapıldığı bir süreçtir. Kısaca 4P olarak adlandırılan bu süreç ismini Product (ürün), Price (fiyat), Place (dağıtım), Promotion (tutundurma) kelimelerinden almıştır.
4.4 Yeşil Tutundurma
İşletmeler tüketicilere, çevreyi ve doğal kaynakları koruma konusundaki duyarlılıklarını ve yeşil pazarlama faaliyetlerini bu tutundurma araçlarıyla aktarmalıdır. Bu süreçte bir sivil toplum kuruluşu ile ilerlemeleri tüketici algısında daha etkili olacaktır.
Sinsi Pazarlama, büyük organizasyonlara resmi olarak sponsor olan firmaların yapmış oldukları faaliyetleri göz önüne alarak, resmi sponsor olmayan fir- maların geniş kitlelerin dikkatini farklı şekillerde çekerek, resmi sponsor- ların itibarını zayıflatan ve kendi itibarını güçlendiren bir pusu faaliyetidir.
Yeşil pazarlama; kirlilik, enerji tüketimi ve tükenebilir kaynakların tüketiminin olumlu ve olumsuz yanlarını inceleyen toplumun ve tüketicilerin ihtiyacını tatmin etmede sorumluluk anlayışı içerisinde uzun vadeli karlılığı hedefleyen bir iş stratejisidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri