Değerleme çalışması ile bulunan değer ile kurumsal yatırımcıların halka arzdan almaya razı oldukları düşünülen fiyat aralığı arasındaki fark da halka arz ıskontosu oluyor.
İSKONTO ORANI NEDİR, NASIL HESAPLANIR? İskonto Oranı yatırım kararlarını vermede yatırımda kullandıgınız fonların ağırlık ortalamasıdır. WACC tekniği ile belirlenir. NPV hesaplarken, IRR hesapladıktan sonra özellikle iskonto oranı belirleme karşımıza çıkmaktadır.
Halka arzlarda hisse dağıtımı iki şekilde olur: Eşit ve oransal dağıtım. Şimdi de bunlara kısaca bakalım. Eşit dağıtımda her yatırımcı eşit miktarda hisse alır. Oransal dağıtımda ise yatırımcı, verdiği satın alım emri tutarının büyüklüğüne göre hisse alır.
İskonto Tutarı: Vade tarihinden önce paraya çevrilen senedin, kredi değeri üzerinden düşülmek üzere, vade tarihine kadar olan süre için hesaplanan faiz tutarıdır. Başka bir deyişle, senet kırdırma işleminde kredi kurumuna bırakılan miktar olup kredi değeri ile peşin değer arasındaki farktır.
Bu yöntemle, hisseler talepte bulunan yatırımcılara talep ettikleri miktar oranında dağıtılır. Örneğin, bir yatırımcı 100 hisse için talepte bulunduysa ve toplam talepler nedeniyle herkesin talebini karşılayacak kadar hisse yoksa, bu yatırımcıya talep ettiği hisselerin bir oranında hisse verilir.
İlgili 28 soru bulundu
Oransal dağıtım, halka arz olan hisseler için talep toplama yöntemlerinden biridir. Bu dağıtım şeklinde yatırımcılar, satışa çıkarılan paylar oranında lot yani pay talep eder. Böylece verilen satın alma emri tutarında hisse senedine ulaşılır.
Halka arz olacak hissenin katılımcılara dağıtımı, eşit veya oransal şekilde gerçekleşerek katılımının sonucunda katılımcılara ne kadar hisse düşeceğini belirler. Eşit dağıtımda her yatırımcı eşit miktarda hisse alır. Oransal dağıtımda ise yatırımcı, verdiği satın alım emri tutarının büyüklüğüne göre hisse alır.
Paranın zaman değeri arttıkça, gelecekte elimize geçeceği varsayılan paranın bugünkü değeri azalır. zaman değeri denildiği, paranın zaman değerinin de iskonto oranı ve dönem sayısı arttıkça artacağı daha önceden belirtilmişti.
Örneğin; normal fiyatı 100 lira olan bir ürün için iskonto oranı %30 olarak belirlenmiştir. Buna göre; 100 x 30 / 100 formülü ürüne yapılan indirim tutarını verir. Sonuç 30 TL'dir ve bu indirim tutarı ürünün normal fiyatından çıkartılır. 100 – 30 işlemiyle 70 TL olarak bulunan sonuç ürünün indirimli fiyatıdır.
Bir ürün ya da hizmetin satışı esnasında indirimli fiyat uygulandığı takdirde indirimden önceki fiyat tutarından bu birimin çıkartılması gerekir. Ardından çıkan tutar, normal fiyata bölünerek sonucu 100 ile çarpılır ve böylelikle iskonto oranları hesaplanır.
Halka arzda riskler şunlardır: Piyasa riski: Halka arz edilen şirketin hisseleri piyasada işlem görürken fiyatlarındaki dalgalanmalar, yatırımcıların yatırım getirisini etkileyebilir. Piyasada yaşanan geniş çaplı düşüşler, hisse senetlerinin değerinde düşüşe neden olabilir.
Bir halka arz, iş büyümesi için önemli bir finansman kaynağıdır. Bu işlem sayesinde şirket daha fazla kaynak edinebilir, yeni projelere yatırım yapabilir ve büyümesini sürdürebilir. Ayrıca halka arz süreci ile birlikte şirketin görünürlüğü artar ve daha fazla yatırımcıya ulaşılabilir.
Şirketin borç/sermaye oranında olumlu etkiler yaratan halka arz, şirketin sermaye yapısını güçlendiriyor ve borç temininde kolaylık sunuyor. Hisse senedi fiyatlarının arz ve talebe göre şekillenmesi sayesinde şirket değerinin şeffaf bir biçimde belirlenmesi, haliyle aktif şirket değerlerinin bilinmesini mümkün kılıyor.
İskonto hesaplama işlemleri, ürün gerçek fiyatı ve iskontolu fiyatı üzerinden iskonto oranına göre yapılabilmektedir. Normal değeri 120 TL olan bir ürünün iskonto oranını %40 alalım bu duruma göre, 120X100-60/100 = 7200/100 = 72 Türk Lirası iskontolu fiyat bulunabilir.
İskonto, bir mal veya hizmetin fiyatından indirim yapmak anlamına gelir. Satıcılar, müşterilerine cazip teklifler sunmak veya ürünlerini daha çekici hale getirmek için fiyatlarından bir miktar indirim yapabilirler.
İskonto oranları genellikle %5, %10, %20 gibi oranlar olsa da aydınlatma sektöründe %50, %60, %70 gibi oranlar karşımıza çıkmaktadır. Yani, fiyat listesinde ürünün gerçek fiyatının 2 katı veya daha fazlası tutarlar yazmaktadır.
Örnek verecek olursak, ürünün normal fiyatı 100 TL, indirim oranı %30 olsun. 100x%30=30 TL, bu fiyat yapılan indirimdir. 100-30=70 TL, ürünün indirimli fiyatıdır. Hızlı ve basit şekilde indirimli fiyatı bulmak için “liste fiyatı x (100-oran)/100” formülünü kullanarak sonuca ulaşabilirsiniz.
Örneğin, %10 iskontolu fiyatı 360 TL olan bir ürünün, indirimsiz fiyatını bulmak için; 360 x 100 / (100 – 10) = 36000 / 90 = 400 TL olarak hesaplanabilir.
Miktar İskontosu; Satıcının alıcıya, belli bir dönem içinde satın aldığı miktara göre fiyattan yaptığı indirimdir. Miktar iskontosu, yalnızca satıcının satılan eşya miktarına bağlı olarak önceden belirlenen bir ödeme planına göre fiyat uygulandığı durumlarda söz konusudur.
Taraflar (mükellefler), fatura bedeli ve KDV'nin küsüratsız olmasını sağlayabilmek için, küsüratı giderecek miktarda indirimde bulunabilirler. Bu şekilde yapılacak bir iskontonun KDV matrahından düşülebilmesi için iskontonun faturada ayrıca gösterilmesi ve ticari teamüllere uygun olması gerekmektedir.
- Toplam iskonto; yapılan iskontoların toplaması değil, toplamda yapılan iskonto oranıdır. Örneğin; bir ürüne %50+%50 iskonto yaptığınızda, aslında %75 iskonto yapmış olursunuz.
Geri Ödeme Süresi Yöntemi (GÖS), yatırım projelerinin değerlendirilmesinde paranın zaman değerini dikkate almayan statik yöntemlerden birisidir. Yatırımdan sağlanan net nakit akışlarının, yatırım için yapılan harcamaları karşılayabilmesi için geçmesi gerekli olan yıl sayısının belirlenmesi esasına dayanmaktadır.
Halka arz edilen hisse senetleri, payların borsada işlem görmeye başladığı günden itibaren istenilen gün satılabilir.
Bir hisse senedinin halka arz işlemleri BİST üzerinden satış yöntemi ile talep toplama şeklinde gerçekleşiyorsa, söz konusu hisse senedinin kodunu piyasa ekranında arama alanına yazarak bulabilirsiniz. Alım satım ekranı açıldığında, işlem yapmak istediğiniz hisse miktarını ilgili alana girerek alım yapabilirsiniz.
Halka arz izahnamelerinde bu süre yasal olarak 2 iş günü olarak belirtilse de, genellikle para iadeleri halka arz sonuçlarının açıklandığı gün yapılır. Para iadelerinin hangi saatte yapılacağı aracı kurum ve bankaya göre değişiklik gösterebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri