Tereyağının yüksek yağ içeriği bakteri gelişme riskini azaltmasına rağmen ısı, sıcaklık ve oksijene maruz kalması renk ve kokusunda değişiklik oluşturarak bozulmasına neden olmaktadır. Bu yüzden doğru koşullarda saklanılmalı ve renginde, kokusunda değişiklik oluştuğunda tüketimine dikkat edilmelidir.
Araştırmalar, tereyağının oda sıcaklığında saklandığında bile aylarca raf ömrüne sahip olduğunu göstermiştir. Ancak buzdolabında saklanırsa daha uzun süre taze kalacaktır. Dondurucunuzda daha fazla miktarda tereyağı saklayabilirsiniz, bu da onu bir yıla kadar taze tutacaktır.
Tereyağını çok uzun süre sağlıklı bir şekilde saklamak ve lezzetini korumak adına yapılabilecek en doğru yöntem ise dondurucu da saklamak. Genellikle -18 derecede, uygun koşullar sağlandığı müddetçe 3-6 ay arasında değişen sürelerde, hatta bazı tereyağları 1 yıla kadar sağlam kalabiliyor.
Özellikle ilk bahar mevsiminde elde edilmiş tereyağı taze otların etkisiyle daha keskin bir tada sahip olacaktır. Fakat sağlıklı bir tereyağın tadı hiçbir zaman acı olmayacaktır. Tadıldığında ağızda hoş olmayan, acımsı bir tat bırakıyorsa bozulduğuna işarettir.
Tereyağın bozulmaması ve küflenmemesi için doğru yerde saklamak çok önemlidir. Tereyağı her ne kadar bakteri oluşumu diğer ürünlere göre daha az olsa da uygun koşullar sağlanmadığında bakteri oluşturma ve bozulma ihtimali yüksektir.
İlgili 45 soru bulundu
Oda sıcaklığında saklamak için tuzlu tereyağı seçin. Bakterilerin yüksek yağ içeriği ve ilave tuz nedeniyle tuzlu tereyağı üzerinde üreme olasılığı daha düşüktür. Bu nedenle, tuzlu tereyağı iki ila üç hafta boyunca tezgahta tutulabilir. Tuzsuz veya çırpılmış tereyağı çabuk bozulacağı için tezgahta tutulmamalıdır.
Köy tereyağı sadece ilkbaharda merada otlayan hayvanların (inek, koyun, keçi) sütünden yapılırsa koku olur. Bu kokunun nedeni ise bahar aylarında yeni yeşermiş otlarla beslenen hayvanların sütüne otların kokusunun geçmesidir. Aslında köy tereyağının kokuyor oluşu onun doğal olduğu anlamına gelmektedir.
Tereyağının yüksek yağ içeriği bakteri gelişme riskini azaltmasına rağmen ısı, sıcaklık ve oksijene maruz kalması renk ve kokusunda değişiklik oluşturarak bozulmasına neden olmaktadır. Bu yüzden doğru koşullarda saklanılmalı ve renginde, kokusunda değişiklik oluştuğunda tüketimine dikkat edilmelidir.
Hakiki bir tereyağı suda tek parçada erime özelliğine sahiptir. Bu testi denemek için öncelikle tereyağından ufak bir parça kesin ve sıcak suyun içine atın. Eğer tereyağı parçası tek parça halinde suda erimeye başlıyorsa, güvenle tüketebilirsiniz.
Sütü veren hayvanlar ilkbahar ve yaz aylarında taze otlarla beslendikleri için yazın üretilen bir tereyağının daha sarı renkte olması normaldir. Sonbahar ve kış aylarında ise, sütü veren hayvanlar kuru gıdalarla beslenmeye başlayacakları için bu dönemde üretilen tereyağları daha açık renkte olabilmektedir.
Tereyağının küflenmesine engel olmak için saklanacak en uygun ortam buzdolabıdır. Buzdolabının en kuru olan noktası tercih edilmeli ve tereyağı güzelce sarılarak o noktaya koyulmalıdır. Saklarken ağzının açık olmamasına özen gösterilmelidir. Hava alan tereyağı, üzerinden yavaş yavaş sararmaya başlar.
Dış görünüşü bakımından belirgin bozulma belirtileri veren (küf ve bakterilerin üremesi) tereyağı gıda olarak tüketilemez.
Tereyağının rengi yağ yapımında kullanılan hayvanın sütüyle alakalıdır. Keçi ve manda sütünden yapılan tereyağı beyaz olur, inek sütünden yapılan ise genellikle sarı olur; tabii ki inek yağındaki renk konusunun hayvanların otladığı coğrafya ve yağın yapıldığı mevsimle de ilgisi var.
Peki 1 kg tereyağı kaç litre sütten çıkar? 14 litre süt kullanılarak 1 kilogram tereyağı elde edilir.
Tereyağı diğer yağlara oranla daha sağlıklı olmasıyla bilinen bir yağdır. Abartılmamak kaydıyla tüketilmesi de uygundur. Şeker hastaları için ise bu yağ tehlikeli değildir. Hatta az ve düzenli tüketimi şeker hastalığına iyi gelmesiyle bilinmektedir.
Tereyağını 1 yıl sağlıklı bir şekilde saklayabilirsiniz.
SICAK SU TESTİ
Bir parça tereyağı alın ve bir bardak sıcak suyun içine bırakın. Eğer tereyağı tek parçada küçülerek eriyorsa gerçek, su içinde parçalara ayrılarak eriyorsa sahtedir.
Trabzon il genelinde üretilen tereyağları, diğer üretim yerlerine göre çok daha farklıdır. Türkiye'nin en iyi tereyağı olarak değerlendirilen Trabzon tereyağı, kendine has lezzeti ve kokusuyla kolay bir şekilde ayırt edilebilmektedir.
Tereyağı, ana maddesi süt yağı olan bir mandıra ürünüdür. Tereyağının bileşiminde yaklaşık %80 oranında süt yağı, su, süt şekeri, mineraller, kolesterin, suda çözülmüş vitaminler, protein, asitler ve aroma veren maddeler yer alır.
Acılaşmış;Yağların enzimatik parçalanmasından kaynaklanır. Mayamsı;Kirli çalışmadan dolayı maya bulaşmasından kaynaklanır. Metalik;Kremanın aşırı asileştirilmesi ve yüksek asitlik etkisiyle metallerin çözülmesinden kaynaklanabilir.
Kısa cevap: Kesinlikle faydalı. Uzun cevap:Yıllarca zararlı olduğu, kolesterolü yükselttiği ve önemli hastalıklara zemin hazırladığı iddia edilerek mutfaklarımızdan uzaklaştırılan tereyağının aslında çok faydalı olduğu kanıtlandı.
Tavada eritilen yağ, erirken katı halinden daha koyu bir renge dönüşüyorsa gerçek bir tereyağı değildir. İçerisinde renk verici maddeler bulunan bu yağın doğal olmadığının kanıtıdır. Hakiki tereyağı erirken, yanmaması koşuluyla, katı hali ile aynı renkte kalır.
1- Sıcak su testi: Bir parça tereyağı alın ve bir bardak sıcak suyun içine bırakın. Eğer tereyağı tek parçada küçülerek eriyorsa gerçek, su içinde parçalara ayrılarak eriyorsa sahtedir. 2- Kesme testi: Buzdolabından çıkardığınız tereyağına bıçağı değdirin. Bıçak darbesi alan yerler küçük küçük parçalanıyorsa gerçektir.
Kolay kolay bozulmadığı için oda sıcaklığında çok uzun süre muhafaza edilebilir. Oda sıcaklığında margarin gibi erimez, katı halde kalabilir.
Kullanılırken 2-3 günlük miktarlar buzdolabına çıkarılır. ve tereyağı 11-12 aya kadar derin dondurucuda saklanabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri