Yerleşme kanaması az miktarda görülen ve kendi kendini sınırlayan bir vajinal kanama olmakla birlikte, belirli özellikleri bakımından adet kanamasından farklıdır. Yerleşme kanaması ortalama 24-48 saatten uzun sürmez. Adet kanaması ise ortalama 5 ila 7 gün devam eder.
Yerleşme kanaması, genellikle hamile kaldıktan 10 ila 14 gün sonra (1.5-2 hafta içerisinde) meydana gelir. Bu kanama embriyonun rahme tutunduğunu gösteren bir belirti olduğu için problem edilecek bir durum değildir.
Yerleşme kanaması genellikle adet döneminin hafif ve kısa süren bir versiyonu şeklinde ortaya çıkar. Kanamanın miktarı genellikle adet kanamasından daha azdır. Yerleşme kanaması genellikle pembe veya kahverengi renkte olabilir ve bazen sadece vajinal lekelenme şeklinde görülebilir.
Yerleşme kanaması genellikle birkaç saat ila birkaç güne kadar (1-2 gün) sürebilir. Kanama miktarı çok az ve genellikle pembe-kahverengi ped ya da iç çamaşırı üzerinde çizgi şeklinde görülebilir.
Hamileliğin başlarında embriyonun rahme tutunduğunun gösteren belirtilerden biri olan yerleşme kanaması normal olarak kabul edilir. Bu durum genelde hamile kaldıktan 10 veya 14 gün sonra görülebilir. Yerleşme kanaması oldukça az miktarda görülür.
İlgili 37 soru bulundu
Rahmin yapısının değişmesi, döllenmiş yumurtanın rahme yerleşmesi, kabızlık ve gaz sorunları nedeniyle kramp şeklinde ağrılar ortaya çıkabilir. Ağrılar adet krampları gibi saplanan bir ağrı şeklinde hissedilebilir. Ağrıların hafif olması ve bir süre sonra geçmesi normaldir.
Yumurta ve spermin birleşmesiyle oluşan embriyonun rahme tutunması, yaklaşık olarak döllenmeden 10-12 gün sonradır. Ve bu andan itibaren bazı erken gebelik belirtileri ortaya çıkabilir.
Yerleşme kanaması ortalama 24-48 saatten uzun sürmez. Adet kanaması ise ortalama 5 ila 7 gün devam eder. Yerleşme kanamasında gelen kan miktarı oldukça az iken, adet kanamasının ilk günlerinde kanama çok miktarda ve süreklidir.
Lekelenme Adet Sayılır mı? Lekelenme şeklinde görülen kanamanın miktarı ancak iç çamaşırını kirletecek kadardır. Dolayısıyla bu durum adet kanaması olarak kabul edilmez. Kişinin adet görmediği, ancak lekelenme fark ettiği durumlarda ortaya çıkan hafif şiddetli kanama, pek çok farklı durumdan oluşabilir.
Yerleşme kanaması, adet kanamasından farklı olarak çok daha kısa sürede bitebilir. Adet kanaması 4 ile 7 gün arasında sürerken yerleşme kanaması ise 3 saat ile 3 gün arasında gerçekleşmektedir.
Anne adayının hassas rahim ağzına sahip olması, implantasyon kanaması, düşük veya ektopik gebelik gibi nedenler doğrultusunda hamilelik sırasında ara kanama ile karşılaşılabilir. Herhangi bir olumsuz bir durumu önlemek adına hamilelik sırasında vajinal kanama gelmesi halinde doktora danışılması önerilir.
Hamileliğin kaçıncı haftasında kanama olur? Genellikle son adet tarihinden yaklaşık 4-5. haftalar arasında yerleşme kanaması olur.
Diğer hamilelik belirtileri: İmplantasyon kanaması, hamileliğin erken bir belirtisi olduğu için, diğer hamilelik belirtileri de aynı zamanda ortaya çıkabilir. Bu belirtiler arasında mide bulantısı, yorgunluk, sık idrara çıkma gibi belirtiler yer alabilir.
Kan testi pozitif olursa gebelik gerçekleşmiş demektir. Tüp bebek tedavisi gören anne adayında bel ağrıları, karın ağrısı, bulantı, hafif lekelenme durumlarının yaşanması bebeğin tutunma belirtileri olabilir. Lakin bazı anne adaylarında bu belirtiler gözükmeyebilir bunların olmaması gebe olmadığı anlamını taşımaz.
Uzayan sümüksü adet kanaması nedenleri kesin olarak belli değildir. Çünkü belirli dönemlerde kadınlarda serviks doku vücuttan dışarı atılabilir. Bu durumda adet kanına karışan doku kanın rengini açar ve tonunu da daha katı ve sümüksü bir yapıya getirebilir. Bunun dışında rahim için salgılar da adet kanına karışabilir.
Yerleşme kanaması, kadınlarda adet döneminden 2-5 gün evvel ortaya çıkan, leke olarak görülen kahverengi ya da pembe tonlarında yaşanan kanamaya verilen isimdir. Bu durum halk arasında “üstüne görme” olarak da ifade edilmektedir. Kadınlarda yerleşme kanaması yaşanırken genellikle bir ağrı ortaya çıkmaz.
Ara kanama (metroraji), yaygın olarak hormonal değişimler, rahim içi enfeksiyon, miyomlar, rahim içi polipleri, spiral ve acil doğum kontrol hapları gibi doğum kontrol yöntemlerinin kullanımı sonucu meydana gelir. Bazı durumlarda düzensiz olarak görülen ara kanamalara rahim kanseri de sebep olmaktadır.
Gebelikte Yerleşme Kanaması Kaçıncı Haftada Olur? İmplantasyon kanaması, hamilelik sırasında genellikle döllenmiş yumurtanın rahim duvarına tutunduğu 3 ila 6 günlük bir süre zarfında meydana gelir. Bu, gebeliğin yaklaşık olarak 2-4. haftası arasına denk gelir.
Dolayısıyla yerleşme kanaması bittikten birkaç gün sonra kan testi ve erken sonuç verebilen idrar testleri yapılabilir. Diğer idrar testlerinde ise doğru sonucun elde edilebilmesi için birkaç gün daha beklenmesinde fayda vardır.
İmplantasyon kanamasından sonra test yapılma süresi 5-6 gün olmaktadır. Bu süre sonunda gebelik testinde pozitif olarak sonuç elde edilebilir. Ancak bazı kadınlarda kanama hiç yaşanmayabilir.
Regl dönemi 28 günde bir olurken yerleşme kanaması regl döneminde birkaç gün önce olur. Regl kanaması yoğun, pıhtılı ve parlak yapıya sahipken üstüne görmede yoğunluk düşük, miktar az, renk çok açık ya da çok koyudur. Regl döneminde kasıklarda kramp oluşurken üstüne görmede hafif ve belirsiz kanamalar olur.
Gebeliğin ilk haftasında karın ağrısı da tipik olarak görülmez. Döllenmiş yumurta rahime yerleşirken bazı kadınlar hafif karın veya kasık ağrıları yaşayabilir, ancak bu ağrılar genellikle hafif ve kısa sürelidir.
Bu sırada hücre topu içerisinde hücreler bir tarafa toplanarak, içi sıvı dolu bir kese halini alır (blastokist). Yuvalanma, henüz çok genç olan embriyonun, ana rahminin iç tabakasında kendisine uygun bir yer bulup oraya gömülme, yerleşme işlemidir. Döllenmeden 6 gün sonra başlar ve ortalama 12 günde tamamlanır.
İmplantasyon (Yerleşme) Kanaması: Gebeliğin en erken bulgusu olabilir. Oluşan embriyo rahim içine yerleşirken ilişkiden 6-12 gün sonra yani beklenen adet tarihinin son bir hafta lekelenme tarzında ya da biraz daha fazla kanama olabilir. Bazı kadınlarda kanama ile birlikte kramp tarzında ağrı olabilir.
Üstüne görme olarak bilinen yerleşme kanaması her gebelikte görülmez. Çok sık rastlanan bir durum değildir. Ancak hamile kadınların %20 ila %25'inde meydana gelir. Yine de bu tip kanamalardan kadın doğum uzmanının haberdar olması gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri