Gympie-gympie, ısırgan otu ailesi Urticaceae'de bulunan ve Malezya ile Avustralya'nın yağmur ormanlarında yetişen bir bitki. Bir saniye bile dokunulduğunda, kıla benzer küçük iğneler, sonraki 20 ila 30 dakika boyunca gittikçe yoğunlaşacak bir yanma hissi verecek.
1) Güzelavrat Otu (Belladona)
Ilex aquifolium (Çoban püskülü)
Yaprakları ve meyveleri çeşitli asitler ihtiva eder. Kazayla az miktarda yenmesi çok tehlikeli değildir. Ancak fazlaca tüketilmesi ateş ve bulantı gibi etkiler gösterir. Kent parklarında çalı olarak kullanılan bir bitkidir.
Baldıran otundaki zehirli alkaloidler solunum kaslarına ve böbreklere zarar verir. Yanan bir baldıran otunun dumanının solunması ölümcül olabilir. -- Şimşir ise ülkemizde park ve bahçelerde bordür bitkisi olarak sıklıkla kullanılıyor. Yaprakları zehirlidir.
İlgili 42 soru bulundu
Botulinum dünyanın en öldürücü toksinidir; çünkü kilogram başına milyarda bir gram, yani bir kum tanesi kadarı Botulinum 9600 kişiyi öldürmeye yeterlidir.
Hava temizleme özelliği ile bilinen paşa kılıcı bitkisi yapraklarında zehirli kimyasallar ihtiva ettiği için küçük çocuklar ya da hayvanlar tarafından yenmesi durumunda zehirli etki yaratabilir.
Çoban Püskülü Nedir? Çobanpüskülügiller familyasına ait olan bir çalı-ağaç türüdür. Dünyada Batı ve Güney Avrupa, Kuzey Afrika, Batı Asya'dan Çin'e kadar uzanan bölgelerde yetişir. Türkiye'de Trakya ve Kuzey Anadolu'da yetişir.
İçeriğinde C ve K vitaminleri ile çinko, bakır, demir, potasyum gibi önemli mineraller bulunmaktadır. Mısır püskülü böbrek ve idrar yolu rahatsızlıklarında, sindirim sistemi, diyabet, saç ve cilt sorunlarında tedaviye yardımcı olarak kullanılmaktadır. Sakinleştirici ve rahatlatıcı etkisi de bulunmaktadır.
Gıda. Yapraklarından çay yapılır. Meyveleri kahve ikamesi olarak tüketilir.
Sansevieria trifasciata
O zaman yaprakları daha ince gelişir. Peygamber kılıcı olarak bilinen bu bitki de zehirli iç mekan bitkileri arasında sayılabilir.
Kılıç çiçeği, iç mekanlarda sıklıkla tercih edilen bitkilerden biri. Bu bitki, zehirli olarak bilinen saponin adlı bir madde içeriyor. Yutulması halinde mide bulantısı, kusma ve ishale neden olabiliyor. Bu nedenle evcil hayvanlarınızı veya çocuklarınızı bu bitkilerden uzak tutmak daha güvenli olabilir.
Kimi zaman yapraklarından ter damlacıkları gibi su çıkarması sebebiyle Difenbahya çiçeği “Ağlayan Çiçek” olarak da biliniyor. Difenbahya çiçeksiz, uzun dalları ile çiçek severlerin favorileri arasında yer alıyor.
Küstüm çiçeği ya da bilimsel adı ile mimosa pudica, tüylü bileşik yaprakları ve güzel renkli çiçekleri ile insanlar ve hayvanlar için toksik olmayan, tropikal bir bitkidir.
Lavinia çiçeği, dünya üzerindeki pek çok ülkede ölüm çiçeği olarak bilinmektedir. Bu sebeple lavinia çiçeği ölümü çağrıştıran bir çiçek olarak nitelendirilmektedir. Lavinia çiçeğinin bir hayli merak uyandıran Latince adı "Knautia arvensis" olup uyuz çiçeği yahut misk çiçeği olarak da bilinen bir çiçek türüdür.
Diyabet, böbrek hastalığı, kalp ve damar hastalıkları, tansiyon problemleri olanların kiraz sapı çayı tüketirken mutlaka doktora danışmaları önerilmektedir. Özellikle düşük tansiyonu olanların kiraz sapı çayı tüketmeleri önerilmemektedir.
Mısır püskülü idrar söktürücü bir etki oluşturur. Bu özelliğiyle ödem atıcı bir etkiye sebep olur ve idrar yollarının sağlığını korumaya yardımcı olur. Bu etkisiyle böbreklerin de sağlıkla çalışmasına destek olur. Antienflamatuvar özellikleri olduğundan mısır püskülü iltihap azaltıcı özellikler gösterir.
İçerdiği fenolik bileşenlerin antioksidan etkileri sayesinde antiinflamatuar (iltihap giderici) etki sağlar. İdrar söktürücü etki ile antioksidan etkileri sayesinde kiraz sapı çayı idrar yolu enfeksiyonları ile mücadeleyi desteklerken böbrek sağlığını korumaya da yardımcı olur.
1-3 m boylanabilen, herdem yeşil, odunsu bir türdür. Yapraklar eliptik-mızrağımsı, ender olarak da oval formda; 5-8 x 2.5-4 cm boyutlarda; kenarları kısmen ondüleli, dikenli dişli; koyu yeşil renkte, kuruduğunda siyahımsı; yaprak sapı da 3-6 x 1-1.5 mm boyutlardadır.
İlex bitkisi yani Türkçe adı Çoban püskülü herdem yeşil yani kış aylarında yaprak dökmeyen bir çalı süs bitkisidir. Bu bitki çok dekoratif aynı zamanda yavaş büyüyen bir çalı bitkisidir. Küçük çiçekler açarlar ve bazı türlerinin çiçekleri çok hoş kokulu olur. Ülkemizde bir çok yerinde yetişir.
Çoğunlukla çalı formda, bazende 10-15 m boylanabilen çok yıllık odunsu bir türdür. Gövde çok sert ve sarımsı-yeşilimsi-beyaz renktedir. Yaprakları deri gibi sert, almaçlı dizili, kenarları seyrek ve keskin dişlidir.
Atatürk Çiçeği (Euphorbia pulcherrima)
Atatürk çiçeğinin ürettiği özsu, evcil hayvanlarda ağız ve midenin tahriş olmasına neden olur. Kırmızı renkli çiçeklerinin açtığı dönemde zehirli etkisi ortaya çıkan Atatürk çiçeği, yapısında bulunan diterpen esterleri nedeniyle toksik olsa da ölümcül bir özelliğe sahip değil.
Uzun ve ince yapraklarıyla bilinen kılıç çiçeğinin yapraklarının boyu bir metreyi aştığında yeni bir ev alınma ihtimali doğacağına dair bir inanış da bulunmaktadır. Bunun için özel bir kılıç çiçeği dilek duası yoktur ama tohumdan ya da yapraktan çiçeği yetiştirmeye başlayınca içten niyet etmek gerektiği söylenmektedir.
Para Bitkisi, Crassula Ovata
Sukkulent yapısındaki yaprakların içindeki özde dostlarımıza toksik etkili bileşenler bulunmaktadır. Özellikle çiğnediklerinde veya yuttuklarında kusma, uyuşukluk, depresyon, ve denge bozukluğu ile başlayan ciddi semptomlara neden olmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri