d. Kazuistik (Örnek Olaya Dayalı) Etik Kuramı: Soyut etik ilkeleri somut örnek olaylara uygulayarak pratik çözümler üretmeye çalışan uygulamalı bir etik kuramıdır. İkilemli durumların çözümünde belirli örnek olaylardaki gerçekliklere bakarak değerlendirme yanmayı esas alır.
Etik Kuramlar
Bilimsel kuramlar, belli sorulara akla uygun ve ikna edici cevaplar bulma çabasındadır. Buna göre etiğin ahlak ve ahlaklı olanı konu edindiği düşünülürse ahlak nedir ve ahlaklı olan nedir sorusuna verilen cevap kadar etik kuramı vardır.
Teleolojik kuramlar, bireyin eylemlerinin sonuçları üzerine odaklanır. Yani bir eylemin iyiliğini veya kötülüğünü, doğruluğunu veya yanlışlığını eylemin sonuçları gösterir. Teleolojik yaklaşıma göre “iyi” demek, en çok sayıda insana, en fazla iyiliği getirmek demektir.
Etik kuramlar genel olarak teolojik (sonuçsalcı) ve deontolojik (sonuçsalcı olmayan) olarak ikiye ayrılmıştır. Etik kuramları içerisinde en geniş bakış açısına sahip kuramlardır. Teoloji kuramlar sonuçsalcılık kuramları olarak da adlandırılmaktadır.
Etik Tanımı:
Örneğin etik; tecavüz, hırsızlık, cinayet, saldırı, iftira ve sahtekarlıktan kaçınmak için makul yükümlülükleri getiren standartları ifade eder. Etik standartlar ayrıca dürüstlük, şefkat ve sadakat erdemlerine sahip olanları da içerir.
İlgili 42 soru bulundu
Etik soyut, ahlak somuttur. Etik bir olgu olan ahlaktan farklı olarak, bu olgunun araştırılması ve böylece ahlaki açıdan insanlar için neyin doğru neyin yanlış olduğuna dair ilkelerin belirlenmesi konusunu irdeler. Etik doğru ve yanlış davranış teorisi olarak düşünülebilirken, ahlak onun pratiği durumundadır.
Deontolojik kurama göre, bir davranış koşulsuz olarak uyulması gereken yasa, hukuk, görev, ilke, hak gibi kavramlarla tutarlılık gösteriyorsa, bu davranışın etik olduğu ifade edilebilir.
Deontoloji, bir mesleği uygularken uyulması gereken ahlaki değer ve etik kuralları inceleyen bilim dalıdır. İnsanın belirli ödevleri olduğunu varsayan ahlak öğretilerini temel alır ve bu öğretilerden kaynaklanan görev ve kuralların çeşitli mesleklerdeki somut izdüşümlerini inceler.
Etik, bireylerin ve toplumların nasıl yaşaması gerektiğini belirleyen temel bir kavramdır. Bu kavram normatif, betimleyici ve meta- etik olarak üçe ayrılır.
Nitekim analitik felsefenin etik alanındaki tavrına ya da yaklaşımına karşılık gelen metaetik/analitik etik, klasik etiğe veya söz konusu etiğin bütünleştirici boyutu olan normatif etiğe karşı çıkarak, etikte yapılması gereken şeyin ahlaki olgu ve kavramları, ahlak yargılarını analiz etmek olduğunu ifade eder.
Tıbbi Deontoloji ise kaynaklarda hekimin mesleki etkinlikleri sırasında hastasına, hasta sahibine, meslektaşlarına ve topluma karşı uymak ve uygulamak zorunda olduğu kurallar, tutum ve davranışların normatif bilgisi olarak tanımlanmaktadır.
Ahlak alanındaki bilimsel ve materyalist yaklaşım olarak bilinen deskriptif etik, davranışların sadece ahlaksal açıdan incelendiği ve ahlaksal bir yargılamanın yapılmadığı etik anlayışıdır (2,4).
Faydacı teori, adaleti toplam faydayı arttırmak için bir araç olarak görür. Bu kurama göre adalet toplumsal net faydayı arttırmak amacı ile oluşturulmuş yasaların uygulanmasıdır. Bireylerin hakları ise, net faydayı arttırmaya yönelik olarak tanımlanmış olup başkaca bir kendinde değere sahip değildir.
MESLEK ETİĞİ (DeONTOLOJİ)
Kelime olarak Yunancadan türetilen ve “Deonto” görev, yükümlülük, “logia” bilgi, bilim anlamına gelen bir terimdir.
Deontolojik Teoriler. Görev etiği olarak da adlandırılan bu yaklaşım, kişinin davranışının sonuçlarından bağımsız olarak, ahlaki açıdan doğruluğunu belirler. Ahlaki eylemin doğruluğu ve ödeve uygun olup olmadığı önemlidir (Desensi ve Rosenberg, 1996, 66).
Etik veya ahlak felsefesi doğru davranışlarda bulunmak, doğru bir insan olmak ve insani değerler hakkında düşünme pratiğidir. Etik sözcüğü Yunanca "kişilik, karakter" anlamına gelen "ethos" sözcüğünden türemiştir.
Biyoetik, tıp ve biyoloji alanında ortaya çıkan yeniliklerin, çeşitli teknolojik gelişmelere bağlı olan bilimsel sonuçların, etik düzlemde meydana getirdiği kapsamlı sorunların irdelenmesi üzerinden gelişen etik alanı ya da bölümüdür. Kelime anlamı olarak "canlı etiği" olarak da anlaşılır.
Sözlük anlamı olarak etik; töre bilimi, ahlak bilimi, ahlaki, ahlakla ilgili olarak tanımlanmaktadır Etik, ahlaki olanın özünü ve temellerini araştıran bilim, insan davranışları ile ilgili problemleri inceleyen felsefe dalı olarak tanımlanmaktadır.
Utilitarizm aynı zamanda faydacı ahlak olarak bilinmektedir. En fazla kişinin iyiliği noktasında yapılacak olan eylemler açısından, çoğunluğun yararı için az sayıda insanın zarar görmesinin göze alınabileceğini savunan bir felsefi akımdır.
Etik konusunda genellikle iki teorik yaklaşım ön plana çıkmaktadır. Bunlar teleolojik ve deontolojik yaklaşımlardır.
Betimleyici etik: bir etik kural koymak yerine bilimsel olgusal bir tavrın ahlak alanına uygulanmasını ifade eder. Buna göre betimleyici etik, ahlak ve ahlaki eylem bağlamında, olması gereken ya da değer yerine, olan ya da olgularla ilgilenir.
Ahlâk kavramı somut değerlerle ilgili iken, ahlâkîlik ve etik ilkeler daha çok soyut tanımlamaları ve kavramları anlatmaktadır.
1- Etik, ahlaka göre daha genel bir kavramdır. 2- Ahlak kişiden kişiye göre değişebilir. Etik ise evrensel bir değer olup her yerde geçerlidir. 3- Ahlak kuralları zamanla değişebilir.
Etik davranış, kişiler arası ilişkilerde dürüstlük, adalet ve eşitlik ile karakterize edilir. Bireylerin ve insan gruplarının onuruna, çeşitliliğine ve haklarına saygı gösterilmesidir. Etik kişi olmak aynı zamanda sorumlu davranmak ve eylemlerinden sorumlu olmak demektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri