Çocuk 1-2 saatte bir tuvalete götürülür, bu esnada, çocuğun kas kontrolünü kazanması açısından uyanık ve bilinçli olması gerekmektedir. Gece eğitiminde tuvalete götürme sıklığı, tuvalet ihtiyacının zaman aralıkları anlaşıldıktan sonra azalacaktır.
Verilecek eğitim genellikle 3-6 ay aralığında bir süreç gerektirir. Bu süreç bazı çocuklar için daha kısa veya daha uzun olabilir. Bebek tuvalet eğitimine hazır olmadan eğitime başlandığında bu süreç çok daha uzun ve zorlu geçer. Tuvalet eğitimi için lazımlık veya klozet hazırlandıktan sonra eğitime başlanabilir.
Normal idrar yapma sıklığı yaş gruplarına göre; 6 aydan küçüklerde günde ortalama 20 kez, 6-12 ay arasında 16 kez, 1-2 yaş arasında 12 kez, 2-4 yaş arasında 8-9 kez ve 5 yaşından büyüklerde 4-6 kezdir.
3 Gün Kuralında Gece Tuvalet Eğitimi
Gece tuvalet eğitimi sürecinde yapmanız gereken gündüz tuvalet eğitim sürecini tamamladıktan 3 gün sonra gece bez bağlamayı bırakmak olmalı. Böylelikle çocuk gündüz kazandığı alışkanlığı gece de sürdürerek duruma adapte olabilir.
Çocuklarda Tuvalet Eğitimi Ne Kadar Sürer? Yürümeye başlayan çocuğa lazımlığı kullanmayı öğretmek bir gecede yapılacak bir iş değildir. Tuvalet eğitiminde sabırlı olmak çok öemlidir. Genellikle 3 ila 6 ay sürer, ancak bazı çocuklarda daha fazla veya daha az zaman alabilir.
İlgili 16 soru bulundu
Özellikle yemeklerden sonra çocukları tuvalete götürerek 2-3 dakika bekleyip kakasını yapmasını sağlayabilirsiniz. Lazımlığa oturmaya başlatılan çocuğa çişini ve kakasını oraya yapabileceğini anlatılabilir. Çocuğunuza tuvaletini yaptığında övgü de bulunulmalı, fakat aşırıya kaçılmamalıdır.
Gece tuvalet eğitimine başlama zamanı, çocuğun gece boyunca kuru kaldığını fark ettiğimiz ve gece bezlerinin birçoğunu ıslatılmamış bulduğumuz zamandır. Gece eğer bezler ıslanırsa değiştirilmeli ve çocuğa büyüdüğünde geceleri bezlememek gerektiği öğretilmelidir.
Bebek alıştırma külotları tuvalet eğitiminde mutlaka kullanılması gereken ürünlerdir. Bu külotlar yıkanabilir özelliklere sahip olduğundan normal bezlere göre daha ekonomiktir. Aynı zamanda giydirilmesi ve çıkarılması da son derece pratik olduğundan bebeğin tuvalet eğitimin hızlı almasını sağlar.
Bu nedenle tuvalet eğitiminin başlarında gece belirli aralıklarla çocuğunu tuvalete kaldırman faydalı olabilir. Bu nedenle özellikle ilk günlerde “Çocuğu gece çişe kaldırmak doğru mu?” sorusuna evet cevabı verebiliriz.
Tuvalet eğitiminin üç yaşa kadar öğrenilmesinin normal olduğunu belirten uzmanlar, çocuğun altını ıslatması ya da kirletmesi halinde ceza vermenin, korkutmanın, şiddet uygulamanın, tehdit etmenin çocukta kekemelikten depresyona kadar çok pek çok soruna neden olabileceği uyarısında bulundu.
Çocukların idrar torbasının gelişimi 15-18 aylarda başlar. Çocuklar çişlerini geceleri daha az yaparken gündüzleri bu süre yaklaşık 3 saatte birdir. Bu süreç, 15 aylıktan 3 yaşına kadar değişebilir. Bu yüzden bebeklerde tuvalet eğitimi yaşı 2- 2,5 yaş arası.
Normalde bir insanın idrara çıkma sıklığı gün boyunca 4-8 kez arasında olmalıdır. Geceleri kalkıp birden fazla tuvalete gitmek ya da gün boyunca 8 kezden daha fazla idrara çıkma durumu idrar sıklığının normalden fazla olduğunu gösterir.
Böbrekler yaklaşık her 60dk vücudumuzdaki tüm kanı tek tur filtreler, eklersek yaklaşık 1 saat 20 dakika sonra bir bardak su atılmaya hazır idrar haline gelir. Tabi içinde vücutun ihtiyacı olmayan fazla tuz, protein yıkımından artan atıklar ve diğer vücutta atılması gereken maddelerle birlikte.
Sabırla ve anlayışla geçirilen tuvalet eğitimi süreci genellikle 3 ile 6 ay kadar sürer. Ancak bu sürenin her çocuk özelinde farklılık gösterdiği ve bazı çocukların daha uzun bir zamana ihtiyaç duyabileceği unutulmamalıdır. Bunun yanında çocukların gece kuru kalması da aylar hatta uzun yıllar sürebilir.
Kendi kendine pantolonunu ve kilodunu indirip, giyebiliyorsa, Tuvalet kullanmayı merak ediyor ve istediğini gösteriyorsa tuvalet eğitimine başlamanın zamanı gelmiş demektir.
TUVALET EĞİTİMİNE LAZIMLIKLA MI YOKSA KLOZET ADAPTÖRÜ ALIP KLOZETLE Mİ BAŞLAMAK DAHA KOLAY OLUR? KARARSIZ KALDIM... Merhaba, genelde başlangıç için önerilen lazımlık. Eğitimin başında ayaklarının yere sağlam basması gerekiyormuş, alıştıktan sonra klozet adaptörüne hemen geçiş yapabilirsiniz.
Buna karşın tuvalet eğitiminin 2.5 - 3 yaşından sonra yani geç başlaması da birtakım sakıncalara yol açabilir. Kasları üzerinde kontrol kurmaya başlamış bir çocuğa tuvalet eğitimi kazandırılmazsa, çocuk tuvaletini beze yapmanın normal bir şey olduğuna inanmaya başlar. Bu durumda tuvalet eğitimi daha da zorlaşır.
Sağlıklı çocuklarda gündüzleri idrar kontrolü 2-4 yaş arasında sağlanabilirken, gece idrar tutma kabiliyeti 3-5 yaş aralığında başlamaktadır. 5 yaşındaki çocukların % 15'i, 15 yaşındaki çocukların ise % 1'i gece idrar kaçırmaktadır.
Gece kuruluğunu sağlamak için çocuk uyumadan 2 saat öncesinde sıvı alımı kısıtlanmalıdır. Çocuk uyumadan önce tuvalete götürülmeli. Gece uyku sırasındayken de 2-3 saatlik aralarla uyandırılıp bilinci tam açıkken tuvalete gitmesi sağlanmalıdır.
Tuvalet eğitiminin başlayacağı gün, çocuğa bağlanacak bez ıslaklığı dışarı sızdıran bir bez olmalıdır. Çocuk ıslaklığın verdiği rahatsızlığı hissetmeli, bu yeni durumu fark ederek idrar yolları kaslarını adım adım kullanmaya kendi içinde çaba hissetmelidir. İkinci gün, bez tamamen çıkarılmalı.
Yıkanıp tekrar kullanılabilir seçenekler dışında kullan at alıştırma külodu gibi seçenekleriniz de bulunur. Kendi kullanım sıklığınız ve tercihinize göre size uygun olan modeli seçebilirsiniz. Ayrıca bu ürünü sadece tuvalet eğitimi sürecinde değil, sonrasında da kullanabilirsiniz.
Tuvalet eğitimine geçmeden önce evinde şunların olması gerekir: Lazımlık ya da adaptör, Tek kullanımlık ve geleneksel tuvalet eğitimi alıştırma külodu.
Tuvalet eğitimi için acele etmeyin!
Tuvalet eğitimi en erken dönemde 18 – 24 aylar arasında başlar, en geç 4 – 5 yaşları arasında eğitimin tamamlanmış olması beklenir.
Tuvalet eğitiminin 3 yaşına kadar tamamlanması gerekir. Çünkü bu süreden sonra çocukların dikkat süreleri uzayıp etrafa ilgileri arttığından bunun eğitimi zorlaşmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri