Genel olarak bakıldığında çoğu çocuk 18 ila 24 aylar arasında tuvalet eğitimine hazır olur. Ancak bu tüm çocukların bu yaşlarda tuvalet eğitimine hazır olacağı anlamına gelmez, bu aylardan daha önce veya daha da sonra eğitime hazır olacak çocuklar da olacaktır.
Peki tuvalet eğitimi kaç gün sürer? Bu sorunu yanıtı çocuğun eğitime ne kadar hazır olduğu ile yakından ilgilidir. Çocuk hazırsa tuvalete alışması birkaç gün içinde mümkün olabilir. Ancak bu sürenin tamamlanması genel olarak 3 ile 6 ayı bulur.
Buna karşın tuvalet eğitiminin 2.5 - 3 yaşından sonra yani geç başlaması da birtakım sakıncalara yol açabilir. Kasları üzerinde kontrol kurmaya başlamış bir çocuğa tuvalet eğitimi kazandırılmazsa, çocuk tuvaletini beze yapmanın normal bir şey olduğuna inanmaya başlar. Bu durumda tuvalet eğitimi daha da zorlaşır.
Özellikle yemeklerden sonra çocukları tuvalete götürerek 2-3 dakika bekleyip kakasını yapmasını sağlayabilirsiniz. Lazımlığa oturmaya başlatılan çocuğa çişini ve kakasını oraya yapabileceğini anlatılabilir. Çocuğunuza tuvaletini yaptığında övgü de bulunulmalı, fakat aşırıya kaçılmamalıdır.
Eğitimine başlamadan önce, çocuğun ıslak ve kuruluk arasındaki farkı bilmelidir.Çocuğa öncelikle lazımlığa oturması öğretilir.Tuvalet eğitimine başlamak için kaslar ve sinir sisteminin yeteri şekilde gelişmiş olması, diğer bir değişle fiziksel olarak koşulların uygun olması gereklidir.Bu nedenle 2 hatta daha ideali 2,5 ...
İlgili 24 soru bulundu
Normal idrar yapma sıklığı yaş gruplarına göre; 6 aydan küçüklerde günde ortalama 20 kez, 6-12 ay arasında 16 kez, 1-2 yaş arasında 12 kez, 2-4 yaş arasında 8-9 kez ve 5 yaşından büyüklerde 4-6 kezdir.
Genel olarak bakıldığında çoğu çocuk 18 ila 24 aylar arasında tuvalet eğitimine hazır olur. Ancak bu tüm çocukların bu yaşlarda tuvalet eğitimine hazır olacağı anlamına gelmez, bu aylardan daha önce veya daha da sonra eğitime hazır olacak çocuklar da olacaktır.
Gece bez takılmamalıdır çünkü bez olursa çocuk beze güvenir ve çişini tutma ihtiyacı duymaz. O yüzden geceleri çocuğun çarşafının altına yatak koruyucu takılmalı ve yatağın ıslanmasına karşı tedbir alınmalıdır.
Bebek alıştırma külotları tuvalet eğitiminde mutlaka kullanılması gereken ürünlerdir. Bu külotlar yıkanabilir özelliklere sahip olduğundan normal bezlere göre daha ekonomiktir. Aynı zamanda giydirilmesi ve çıkarılması da son derece pratik olduğundan bebeğin tuvalet eğitimin hızlı almasını sağlar.
Çocuk 1-2 saatte bir tuvalete götürülür, bu esnada, çocuğun kas kontrolünü kazanması açısından uyanık ve bilinçli olması gerekmektedir. Gece eğitiminde tuvalete götürme sıklığı, tuvalet ihtiyacının zaman aralıkları anlaşıldıktan sonra azalacaktır.
Tuvalet eğitimi en erken dönemde 18 – 24 aylar arasında başlar, en geç 4 – 5 yaşları arasında eğitimin tamamlanmış olması beklenir. Çocuğun tuvalet alışkanlığını kazanabilmesi için mesane kontrolünü yapabilmesi, komutları alıp uygulayabilmesi ve zihinsel – dilsel olgunluğa ulaşmış olması gerekir.
Tuvalet eğitimi, çocuklar ve ebeveynler için yeni bir dönemin başlangıcı olan zorlu bir süreçtir. Çocuğun ve ailenin tuvalet eğitimi sürecine hazır olması ise oldukça önemlidir. Çocuklarda tuvalet eğitimine 18 aylıktan önce başlanmamalıdır. Ayrıca tuvalet eğitimi 3 yaşından daha geç de olmamalıdır.
Tuvalet eğitimine çocuğun hazır olmadığı bir dönemde başlamak ve bu konuda baskı uygulamak çocukta bazı ruhsal sorunların gelişmesine neden olabilir. Çocuk ailesinin beklentilerini karşılayamadığını sezer ve buna bağlı olarak başarısızlık duygusu yaşar.
3 gün kuralında 2. gün: Bezi tamamen çıkart
Dolayısıyla ikinci gün çocuğunun altına hiç bez bağlamaman gerekiyor. Çocuğuna “İstersen artık altına bez bağlamayalım.” diye teklifte bulunabilirsin.
Sabırla ve anlayışla geçirilen tuvalet eğitimi süreci genellikle 3 ile 6 ay kadar sürer. Ancak bu sürenin her çocuk özelinde farklılık gösterdiği ve bazı çocukların daha uzun bir zamana ihtiyaç duyabileceği unutulmamalıdır. Bunun yanında çocukların gece kuru kalması da aylar hatta uzun yıllar sürebilir.
Kendi kendine pantolonunu ve kilodunu indirip, giyebiliyorsa, Tuvalet kullanmayı merak ediyor ve istediğini gösteriyorsa tuvalet eğitimine başlamanın zamanı gelmiş demektir.
Gece de gündüz de bez bırakma süreci aynı anda olmalıdır. Gece çocuğun sağlığı açısından; özel bölgesinin hava alması gerektiği için alıştırma külotu giydirip yatırmamak gerekmektedir.
Bu nedenle tuvalet eğitiminin başlarında gece belirli aralıklarla çocuğunu tuvalete kaldırman faydalı olabilir. Bu nedenle özellikle ilk günlerde “Çocuğu gece çişe kaldırmak doğru mu?” sorusuna evet cevabı verebiliriz.
Bebeklerin tuvalet eğitimi almaları için en iyi dönem yaz mevsimi. Ancak öncelikle temel kriter bebeğin tuvalet eğitimine uygun yaş aralığında; yani 18 ay ile 3 yaş arasında olması gerekiyor. Çünkü bebekler mesane ve bağırsak kaslarını 18. aydan itibaren kontrol edebilmeye başlıyor.
Tuvalet eğitiminin üç yaşa kadar öğrenilmesinin normal olduğunu belirten uzmanlar, çocuğun altını ıslatması ya da kirletmesi halinde ceza vermenin, korkutmanın, şiddet uygulamanın, tehdit etmenin çocukta kekemelikten depresyona kadar çok pek çok soruna neden olabileceği uyarısında bulundu.
Tuvalet eğitimi için ilk olarak lazımlık kullanmak daha uygundur. Tuvalet eğitimine başlamadan önce tercihan çocuğun seçeceği bir lazımlık alın ve odasına koyun. Giyinik olarak lazımlığa oturmasına izin verin.
Pek çok aile tuvalet eğitimi döneminde gece kuru kalmayı sağlamak için çocuklarını işetmek amacıyla uyandırır. 5 yaş altı çocuklarda yapılan bu uygulama gece kuru kalınmasını sağlayabilir. Ancak 5 yaşın üzerinde olan ve yatak ıslatan çocuklarda bu yöntem bir tedavi seçeneği olarak kullanılmamalıdır.
Tuvalet eğitiminin 3 yaşına kadar tamamlanması gerekir. Çünkü bu süreden sonra çocukların dikkat süreleri uzayıp etrafa ilgileri arttığından bunun eğitimi zorlaşmaktadır.
3 yaşındaki çocuğa tuvalet eğitimi nasıl verilir sorusunun cevabının en başında çocuğun lazımlık ile tanıştırılması yer alır. Lazımlığa kıyafetleriyle oturtulmaya başlanılmalı, istediği zaman oturup kalmasına ve bir aktivite ile uğraşarak zaman geçirmesine izin verilmelidir.
Her çocuğun tuvalet eğitimi için hazır olduğu süreç fiziksel ve ruhsal açıdan farklı olduğundan bir başka çocukla asla kıyaslamayın. Tam aksine onu överek ödüllendirin, küçük sürprizlerle onu cesaretlendirin. Tuvalete gittiğinde kontrolün onda olduğunu hissettirin. Yapmanız gereken şey ona seçenek sunmak olsun.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri