Çocuklara yüksek sesle ve özellikle resimli kitaplar okunması bir taraftan dinlediğini anlama becerisini desteklerken, diğer taraftan yetişkinin istekli okur tarafı çocuk için model oluşturabilmektedir. Okurken dramatize etmek, tiyatral ifadelere yer vermek çocuğun okuma materyallerine ilgisini arttırabilmektedir.
İlgili 33 soru bulundu
Sesli kitap okumak, özellikle konuşma sırasında nefesini kontrol edemeyen kişiler için etkilidir. Nefesinizi kontrol edemezseniz, kaliteli bir konuşma yapamazsınız. Konuşma esnasında tıkanmak, dinlenme ihtiyacı duymak, yorulmak gibi olumsuz etkiler yaşamak istemiyorsanız mutlaka yüksek sesle kitap okumalısınız.
Okuma alışkanlığı kazanmak için mutlaka Şeker Portakalı, Satranç, Uçurtma Avcısı, Fareler ve İnsanlar, Kuyucaklı Yusuf, Martin Eden, Kürk Mantolu Madonna, Hayvan Çiftliği, Bülbülü Öldürmek, Genç Werther'in Acıları, 1984, Serenad, Nil'de Ölüm, Harry Potter Serisi gibi kitaplar okunmalı.
Kitap okumak daha akıcı konuşma, toplum içinde kendini daha iyi ifade etme, beden dilini doğru kullanma konusunda etkilidir. Özellikle de diksiyon geliştirici kitaplar okurken dişlerinizin arasına kalem yerleştirebilirsiniz.
Birinci önceliğiniz çocuğa tutarlı yaklaşmaktır. Çocuğunuza doğrudan engeller koyma yerine seçenekler sunun. Yeni seçenekler sunarak onu yönlendirmek her zaman, “hayır”, “olmaz”, “asla” gibi sözlerden daha etkilidir ve çocuğun uyumunu arttırır. Çocuğunuza karşı eleştirel davranmayın, hatalarını yüzüne vurmayın.
Bebeğe bakması, duyguların aktarımı önemli. Çocuğa 6 aydan itibaren okumak iyi bir şey. 6'ncı aydan itibaren çocuk sesten etkileniyor, annesiyle arasında duygusal bir paylaşma oluyor. İlk yıllarda duygusal paylaşım oluyor. 2 yaş sonrası dil gelişimi ile beraber iletişime geçiyor.
Bu sebeple daha makul başlangıçlar yapmak, kazanmak istediğimiz alışkanlığın kalıcılığı açısından çok önemli. Ben kitap okuma alışkanlığı için başlangıç süresini 20 dk olarak öneriyorum. Ne olursa olsun, bayram-seyran, ölüm-kalım demeden asla aksatmadan günlük 20 dk kitap okumak, ideal bir başlangıç oluşturacaktır.
Çocuklarda kitap okumanın belli bir yaşı yoktur. Bebekler bile kendilerine uygun kitaplar okunduğunda çok eğlenir ve öğrenirler. Kitap okuma alışkanlığı, kitap okumayı öğrendikten sonra bu işi zevkle ve sürekli olarak devam ettirebilme sürecidir.
Araştırmalar sonucunda düzenli kitap alışkanlığının insan yaşamına sağladığı faydalar şunlardır: Zekayı Geliştirir: Yapılan bilimsel araştırmalarda düzenli kitap okuma alışkanlığına sahip kişilerin zeka ile ilgili genel testlerde daha yüksek puanlar aldığı görülmüştür.
Öncelikle günde en az 20-40 sayfa kitap okunması gerekmektedir. Burada okuma hızı kişiden kişiye değişkenlik gösterilecek bir faktördür.
Kitap Okumak için Müzik Listelerinden Faydalanın
Doğru müzikler seçerek okuduğunuz kitaba çok daha iyi konsantre olabilirsiniz. Yalnızca kitap okurken dinlediğiniz parçalardan oluşan bir liste hazırlamanız, zaman içerisinde bu müzikleri her duyduğunuzda okuma eğilimi göstermenizi sağlayacaktır.
Kitap okumanın önemi oldukça büyüktür. Kitaplar, bireylerin kişisel gelişimine ve kelime dağarcığının zenginleşmesine katkı sağlar. Ayrıca kitap okumak kişinin hayal dünyasını geliştirir ve yaratıcı düşünme yeteneğini arttırır. Düzenli kitap okuyan bireyler, problemlere kolay ve pratik bir şekilde çözüm üretebilirler.
İlkokul birinci sınıf öğrencilerinin yılsonunda dakikada 60 kelime, ikinci sınıf öğrencilerinin dakikada 80 kelime, üçüncü sınıf öğrencilerinin dakikada 100 kelime, dördüncü sınıf öğrencilerinin 120 kelime okumaları öngörülmektedir.
1 ila 6. sınıflardaki çocukların ortalama okuma hızları dakikada 35 kelime ile 120 kelime arasındadır.
📅 En erken 2, en geç 6 ay içinde okumaya geçilmelidir. de farklılık gösterecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri