Bu sebeple, namazda dikkati dağıtacak durumların olabildiğince giderilmesi önem arz eder. Onun için mesela vakit daralmamış ise aç bir kimsenin sofra hazırken namaza durması uygun görülmemiştir. Tuvalet ihtiyacı da, namazda huşûyu engelleyen ve dikkati dağıtan bir etki yapacağından bu hâlde iken namaz kılmak mekruhtur.
Abdest bozulmasın diye tuvalet ihtiyacını tutmaya çalışarak kılınan namaz MEKRUHTUR! Cemaat sevabı gidecek olsa bile sıkışık abdestle namaza durulmamalıdır. Yalnızca cenaze namazında ve namazın vakti geçiyorsa sıkışıkken kılınabilir.
Bu hadis sahih bir hadis olduğu için Fıkıh kitaplarında tuvalet ihtiyacı sıkışıkken namaz kılmak mekruh görülmüştür.
Eğer elbiseye necaset bulaşmışsa ve bunun miktarı az ise, bununla da namaz kılınabilir. Bu ayırım, pisliğin az veya çok oluşuna göre değil, namazın sıhhatına mâni olup olmayan miktarına göre yapılmaktadır.
Değerli kardeşimiz, Hanefi mezhebine göre elbiseye veya bedene bulaşan idrar, el ayası kadar bir alandan az bir yere yayılmışsa bu namaza mani değildir. El ayasından fazla bir alana yayılan idrar namaza manidir. Katı pislikten de üç gramdan fazlası elbise veya bedende bulunursa namaza manidir.
İlgili 15 soru bulundu
Bu idrarda birkaç damla kadardır. Dolayısıyle elbiseye veya bedene değmesinden dolayı namaza engel teşkil etmez. Elbette idrar damlayan yeri yıkamak veya kağıt kullanarak damlayı elbiseye bulaştırmamak daha güzeldir. Ama idrar damladı diye namazı terk etmek, hiç doğru değildir.
Bu çerçevede özür sahibi kimsenin çamaşırına özür yerinden çıkarak bulaşan kan, irin, idrar, cerahat gibi şeyler özür hali devam ettiği müddetçe namaza engel olmaz.
Her ne kadar dinimiz temizlenmeyi emretmiş olsa da bu, meşru olan genel temizliktir. Sonuç olarak temizlik veya serinleme amacıyla yapılan banyo ve gusül abdestin yerine geçmez.
Değerli kardeşimiz, Kasıklardaki veya koltuk altlarındaki kılların uzaması, hatta kırk günü geçmesi de asla namaz ve abdeste zarar vermez, alınan abdest ve kılınan namaz geçerlidir.
Namaz kılınan yer temiz olmak şartıyla, tuvalet ve banyo gibi yerlerde de namaz kılınabilir; ancak bunda kerahet vardır. Peygamberimizin (asm) ümmetine bahşedilmiş nimetlerden birisi de her yerde ibadetini yapabilme imkanı tanınmasıdır.
İdrarını tutamama veya başka rahatsızlıklar sebebi ile idrar torbası kullanmak zorunda kalan kimseler özür sahibi sayılırlar (bkz. Kâsânî, Bedâî', 1/28, 29; Merğinânî, el-Hidâye, 1/34). Böyle kimseler Hanefî mezhebine göre her vakit için bir abdest almak suretiyle namazlarını kılarlar.
İdrar yapıldıktan sonra idrar yollarında kalabilecek damla ve sızıntıların temizlenmesine özen gösterilmesi gerekir. Bu şekilde idrar yollarında tam kurulanma sağlanmışsa abdest alınabilir.
Bir damla dahi olsa vücuttan çıkan idrar abdesti bozar.
Katı pislikten de üç gramdan fazlası elbise veya bedende bulunursa namaza mânidir.
Namazı bozan hallerden sayılan arkadan yel çıkması sonucu tekrar taharet almamız gerekir mi? Selamünaleyküm. Yellenmeden ötürü taharet gerekmez.
Buna göre bir kimsenin, dübüründen (makatından) bir şey çıktığını sadece hissetmesiyle abdesti bozulmuş sayılmaz ve bu kimsenin vesveseden sakınması gerekir. Sen, istincâ yaptığına (tahâretlendiğine) ve makatını yıkadığına göre, namazdan önce makatını kontrol etmene gerek yoktur.
Seccadesiz namaz kılınması şartların el vermemesi durumunda yapılabilir. Ancak bununda şartları vardır. Namaz kılınacak olan mutlaka temiz olmalıdır. Eğer seccade benzeri temiz bir örtü var ise onunla da kılınabilir.
Diz kapağı ile göbek arası erkekler için mahrem yerdir. Onun dışındaki bölgelerin açıkta olmasının bir mahsuru yoktur. Yani, mahrem yerler dışındaki yerler açık bir biçimde namaz kılınmasında mahsur yok. Edep yerlerini örten bir şortla namaz ancak zaruri hallerde kılınabilir.
Alın, yanak, çene ve bıyık bölgesindeki kıllar ile iki kaş arasındaki kılları almaları, caizdir. Bacaklarındaki ve vücudunun diğer bölgelerindeki kılları ihtiyaçsız, herhangi bir yolla almaları, tenzihen mekruhtur. Erkeklerin de, bacaklarındaki, göğüs veya sırtlarındaki kılları, ihtiyaçsız almaları caiz olmaz.
Kadın namaz kılarken kendine nikah düşen erkeklerin onu görmesi namazını bozmaz, bundan dolayı kadın sorumlu da olmaz. Erkeklerin görmesinden dolayı kadın farz namazı oturarak kılamaz, normal olarak namazın bütün farzlarını yerine getirir.
Demek istediğimiz şey; temiz bir evin yatak odası ile diğer odaları arasında namaz kılmanın câiz oluşu konusunda hiçbir fark yoktur.
Uyuyan kimselerin yanında namaz kılınmaması daha uygundur. Fakat zaruret hali varsa, namaz kılacak başka bir yer de yoksa uyuyanın yanında namaz kılınabilir.
- Mezi normal abdesti bozar mı ve elbise değiştirilmeli mi yani namaz kılınabilir mi o elbiseyle? Değerli kardeşimiz, Mezi gelirse namaz abdesti bozulur, ancak gusül abdesti bozulmaz.
Elbisenin üzerindeki meni oyulmadan ya da silinmeden namaz kılınması halinde bir beis olmaz. Meni, suyu ya da başka bir şeyi necis yapmaz. Rebi' b. Süleyman şöyle dedi: İmam Şafii (Allah rahmet etsin) şöyle dedi: Cinselorgandan çıkan şey, idrar ıslaklığı, mezi, vedi yahut bilinen ve bilinmeyen her şey necistir.
Erkeklerde cinsel tatmine ulaşmadan hemen önce yani boşalma öncesi penisten mezi adı verilen halk arasında zevk suyu olarak bilinen bir sıvı gelmektedir. Zevk suyu, gebeliğe yol açabilecek canlı sperm içeren semenden hemen önce çıkar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri