Tuvalet kokusunu gidermek için piyasada pek çok kimyasal madde bulunmaktadır. Fakat bunlar hem sağlığa hem de çevreye olumsuz etkiler bırakmaktadır. Bu noktada zararlı gaz salınımı yapmayan, sağlığa zarar vermeyen ve güzel kokusu ile mest eden koku gidericiler tercih sebebi olmaktadır.
İnsan sağlığına etkileri
Büyük miktarlarda naftaline maruz kalınması alyuvarlara zarar verebilir ve hatta yok edebilir. Uluslararası Kanser Araştırmaları Ajansı (IARC) tarafından naftalin, insanlarda ve hayvanlarda kansere neden olma şüphesi bulunan bir madde olarak sınıflandırılmıştır (Grup 2B).
Kanal kokusu, mikrop ve bakteriler hava solunumu problemlerine neden olmakta ve insan sağlığına zarar vermektedir.
En sık kullanılan temizleme yöntemlerinden birini beyaz sirke ve su karışımı oluşturuyor. Bu karışımı tuvaletinize döktükten sonra kokunun büyük ölçüde azaldığını fark edeceksiniz. Karbonat ve limon suyu karışımı da tuvaletteki istenmeyen kokuların giderilmesinde oldukça etkili.
Cilt solgunlaşabilir veya sararabilir. Özellikle yeni doğan bebekler, naftaline maruz kalmışlarsa kan hücrelerinin hasar görmesi riski ile karşı karşıyadır.
İlgili 23 soru bulundu
Naftalin çoğu zaman insanlar için güvenli sayılan bir kimyasaldır; ancak kullanımı abartılırsa veya düzenli ve çok uzun süreler naftalinden saçılan gaza maruz kalınırsa, kırmızı kan hücreleri tamamen parçalanabilir veya oksijen taşıyamaz hale gelebilir. Bu durumda, naftalin zehirlenmesi denen bir durum oluşur.
Naftalin ne için kullanılırsa kullanılsın, son derece dikkatli olmak gerekir. Kullanım sürecinde bu ürünün kimyasal bir madde olduğunu unutmamalısınız. Ayrıca hem insanlarda hem de hayvanlarda kanser oluşturma riski taşır. Alyuvarlara zarar verebilme potansiyeli de vardır.
Limon suyu ile karbonatı karıştırarak gidere dökerseniz koku gider ve daha güzel bir ortam oluşur. Limon giderdeki tüm kötü kokuları emer ve o kokuların yumuşamasını sağlar. Bir süre sonra kötü koku tamamen ortadan kalkar ve doğal kokusu meydana çıkar.
Bazı bakteriler bağırsaklarda ve sindirim sisteminde enfeksiyona neden olabilir. Bu, normalden daha yüksek bir gaz hacmine ve kuvvetli kokuya sebep olur. Sindirim sistemi enfeksiyonu olan kişilerde, sıklıkla karın ağrısı ve ishal görülür. Bakteriyel bir enfeksiyonunuz olup olmadığını anlamak için doktorunuza görünün.
Yeteri kadar su içmediğiniz zaman, idrar daha yoğun hale gelir ve bu, rengiyle kokusuna yansır. İdrar koyu ve yoğun bir kokuya sahipse, bu sıvı kaybının bir işareti olabilir. Düşük sıvı alımından kaynaklanan çok yoğun idrar genellikle yoğun kokar. İdrar çok yoğunsa, mesane dokusunu da tahriş eder.
Öncelikle küf ve rutubet kokuları çeşitli nedenlerle oluşabilir. Bazen, sızdıran bir boru veya zeminde düzgün şekilde kurutulmamış ıslak bir nokta olabilir. Diğer zamanlarda, evdeki yüksek nem seviyelerinden kaynaklanabilir. Sebep ne olursa olsun, küf ve rutubet kokuları rahatsız edici ve hatta tehlikeli olabilir.
İnsan sağlığı açısından büyük bir tehlike oluşturmamasına karşın, hoş kokması gereken bir odanın temiz havasına leke düşürebilir niteliktedir.
Kimi zaman özellikle tatil dönüşleri evde lağım kokusuyla karşılaşılır. Sıcak havalarda daha çok kullanılmayan tuvaletlerden de bu kokuların yayıldığını görebiliriz. Lağım kokuları bütün lağım sisteminde bulunan maddelerin bozunmasına bağlı olarak oluşan gazlara özellikle lağım gazına bağlıdır.
Birçok Avrupa ülkesinde naftalinin yasaklı ürünler listesinde yer aldığının altını çizen Kolaylı, "Türkiye'de ise naftalin kullanımı yoğun şekilde devam etmekte. Riskler göz ardı edilmektedir. Naftalinin salgıladığı kimyasala uzun süre maruz kalınması durumunda akciğer ve gırtlak kanseri riski artmaktadır.
Naftalin evlerde, eczacılıkta, sanayide, yakıt ve boya ham maddesinde, parfümde ara madde olarak kullanılmaktadır. Naftalinin evlerde kullanımı ise banyolarda kötü kokuları engellemek ve lavaboların temiz kalmasını sağlamak amacıyla lavabo deliklerine koyulmasıyla kullanılır.
NAFTALİN: Birçok insanı da rahatsız eden naftalin koku köpekler tarafından da sevilmez. Aynı zamanda köpeğinizin naftalin toplarını yutması da bir diğer sorundur. ACI BİBER VE BAHARATLAR: Köpeklerin çekici bulmadığı baharat kokuları hapşırmalarına ve burunlarının tahriş olmasına neden olur.
İdrarın normalde hafif bir kokusu vardır. Ancak, bazı durumlarda idrarın kokusu rahatsız edici hale gelebilir. İdrarda kötü koku oluşumuna neden olan faktörler arasında dehidrasyon yiyecekler, ilaçlar, enfeksiyonlar, idrar yolu taşı, böbrek hastalığı ve diyabet gibi çeşitli nedenler bulunur.
Tıbbi durumlar: Tiroit bezlerinin hızlı çalışması, diyabet, karaciğer ve böbrek hastalıkları nadir olarak da genetik durumlarda vücudun kokusu değişim gösterebilir. Bazı sağlık problemlerinde vücut farklı bir koku yayabilir.
Dışkının klozetin dibine süratle çökmesi, liften fakir gıdalar ile beslenildiğine ve dışkının suyun üzerinde havada kalması ise sıklıkla aşırı miktarda lif tüketildiğine işaret eder.
Borularda birikip kalmış yiyecek kalıntıları, atık yağlar, lavabo sifonunun düz olması ya da çok kullanılmayan lavabo sifonundaki su birikintisinin zaman içinde koku yapması gibi nedenler, bu kokuların oluşmasının en yaygın sebeplerinden.
İlk olarak 1 litre su ve 2 çay kaşığı karbonatı bir tencereye alıp iyice karıştırmalısınız. Daha sonra oluşan karışımınıza istediğiniz aromada seçtiğiniz yağ veya yağlardan 15 ile 20 damla arasında eklemelisiniz. Hepsini karıştırdıktan sonra oda kokunuz hazır hale gelir.
Duş giderinden kaynaklanan kötü kotu genellikle süzgecin tıkanmasından dolayı oluşur. Banyo süzgecinde biriken kıllar, sabun artıkları temizlenirse kötü koku önlenir. Bunun dışında borularda olabilecek kırık ve çatlak gibi sorunlarda banyo giderinden gelen kötü koku sebebi olabilir.
Naftalin böcek ilacı ve haşere kovucu olarak kullanılır. Naftalin ilk kez 1948'de Amerika Birleşik Devletleri'nde bir pestisit olarak tescil edilmiştir. Naftalin içeren naftalinler ve diğer ürünler zehirli gaza dönüşen katı maddelerdir. Zehirli gaz böcekleri öldürür ve hayvanları itebilir.
Güve kovucu olarak bilinen naftalin, ağır bir kokuya sahiptir. Naftalini evin belirli yerlerine yerleştirerek fareleri kısa sürede uzaklaştırabilirsiniz. Naftalinin keskin kokusu, fareleri kötü yönde etkiler. Farelerin sevmediği kokulardan biri de, soğandır.
Halı böcekleri, çamaşır güveleri, hamamböcekleri, pireler, karıncalar, örümcekler, yaban arıları ve daha fazlası için haşere kontrolü için deneyebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri