Kabızlık sırasındaki ıkınma ile karın içindeki basınç artmakta böylece bacaktaki lenf sıvısının yukarıya ulaşması engellenmektedir. Bu durumda lenf sıvısının bacakta birikmesine ve lenfödem oluşmasına yol açmaktadır veya var olan lenfödemin daha da kötüleşmesine yol açar.
Anal fissür, sık sık makatın zorlanması yani düzensiz dışkılama ve aşırı ıkınma sonucunda meydana gelir. Zorlanma o bölgedeki çatlakların daha fazla yırtılmasına ve derinleşmesine neden olur. Bu da tuvalete gitmeyi işkenceye dönüştürerek, şiddetli ağrı ve kanamaya neden olabilir.
Ancak ıkınma, karın içi basıncı artırdığından erken doğum riski oluşturur. Ayrıca kabızlık makatta çatlak ve basur oluşmasına da sebep olabilir.
Tuvalette uzun süre oturma, ıkınma hemoroidlerin (Basur/ Mayasıl) belirgin hale gelmesine neden olur. Buna ek olarak sert dışkı makattan (anüsten) geçerken makatı (anüsü) zedeleyebilir ve anal fissür (yırtık) oluşur. Hastada her tuvalette ağrı, kanama ve yanma olur.
Özellikle uzun süren kabızlık ve ishal durumlarında fazla ıkınmaya bağlı olarak bu bölgede yırtılmalar meydana gelebilmektedir. Anal kanal olarak da adlandırılan rektumun bitiş kısmından, hassas yapıdaki cilt tabakasına kadar ulaşabilen bu yırtıklar; ağrı, hassasiyet, yanma ve kanama gibi olumsuzluklara yol açabilir.
İlgili 42 soru bulundu
Dışkı hissedildiğinde boşaltılmazsa rektumdaki sinirler hasar görebilir ve rektum dışkıya istemsiz şekilde tepki verebilir. Dışkının tutulmasının alışkanlık haline getirildiği durumlarda başta kabızlık olmak üzere çeşitli hastalıklar meydana gelebilir. Kabızlık, yaklaşık 4 milyon kişiyi etkilemektedir.
Tuvalette uzun süre kalmak; damarlar üzerindeki baskıdan kaynaklanan hemoroid için bir açık davet oluşturmakta. Klozette oturma süresi uzadıkça, damarlara uygulanan baskı da aynı oranda artmakta ve makat bölgesinde kaşıntı, kanama gibi şikayetlere yol açmaktadır.
Dışkı yaparken zorlanmanın birçok nedeni olabilir, başlıca sebepleri: kronik kabızlık, yanlış beslenme, hemoroid, makat çatlağı, makat kanseri, polipler, bağırsak kanseri, iltihabi bağırsak hastalıkları ve birçok nedenden dolayı bu zorlanma olabilir. 📌 Prof. Dr.
Dışkılama zorluğunun temel sebepleri; makatta aşırı kasılma, hemoroidler, makat çatlağı, polipler, makat kanserleri ve anismus olabilmektedir.
Dışkılama sırasında ıkınma ya da zorlanma ile dışkının damar duvarına yaptığı travma sonucu basur kanaması görülür.
Bazı insanlar günde 3 kez tuvalete çıkabilirken bazıları ise haftada 3 kez çıkabilir. Kabızlıktan bahsedebilmek için kişinin haftada 3'ten az tuvalete çıkıyor olması gerekir. Eğer haftada bir tuvalete çıkma söz konusuysa ciddi bir kabızlık olabilir. Kabızlık iki haftadan fazla sürüyorsa mutlaka hekiminize başvurun.
Genelde dışkılama en az her 3 günde bir ve en fazla günde 3 kez olur; dışkının atılımı kolay olur, aşırı ıkınma gerektirmez ve dışkılama sonrasında kişi bağırsağının tamamen boşaldığını hisseder.
Makatta doluluğun oluşması için birçok neden vardır, bunların başında; hemoroid, makat çatlağı, anismus, makatta sarkma ve rektosel gelmektedir.
İdeal bir dışkılama süresi ortalama olarak 3 dakikadır. Tuvalatte gazete okuma, sosyal medyada dolaşma veya başka bir şeylerle uğraşarak uzun vakit geçirmek oldukça sakıncalıdır ve hijyenik değildir.
Anal fissürün en önemli belirtisi tuvalet esnasında yırtılma ve cam kesiği hissi oluşması olur. Ağrılı geçen tuvalet sürecinden sonra da ağrı bir süre devam eder. Bu sebeple hastalar ağrıdan kaçmak için kendini kasarak veya tuvalet ihtiyacını geciktirerek aslında fissürin ilerlemesine neden olurlar.
Perianal Fistül (Makat Fistülü) : Anüsteki enfekte bezi, anüs çevresindeki cilt de bir açıklığa bağlayan küçük bir tüneldir. Bu tünellerin tıkanması, makat bölgesinde yeni apselerin oluşumuna neden olur ve bunun sonucunda makatta şişlik yani anüsteki şişliğin nedeni olarak bilinir.
Rektuma gelen dışkının boşaltımında yaşanan güçlük veya yetersiz boşaltım ile karakterizedir. Dışkılama Bozukluğu (Defecatory Disorders), Dışkı çıkış güçlüğü tipi kabızlık, Tıkayıcı Dışkılama, Zor Dışkılama, Obstruktif Defekasyon, Anorektal /Pelvik Outlet Obstrüksiyon gibi farklı adlarla da anılır.
Kalın barsağın son bölümü olan rektumun, makattan (anüsten) dışarı sarkmasına “rektal prolapsus” denir. Beraberinde dışkı tutamama gibi başka anormallikler de görülmektedir. Dışarı sarkan barsak nedeniyle, dışkı tutamamanın yanı sıra, kanlı ve sümüksü (mukuslu) akıntı ve konstipasyona (kabızlık) sık rastlanmaktadır.
Dışkılama sayısı: Her insanın kendine göre bir düzeni vardır. Örneğin üç günde bir dışkılama ile günde üç kere dışkılama arası normal kabul edilir.
O zaman "ara gazı" misali 2-3 sn kadar nefes vererek istemli ıkınma yapılır ve dışkının milim oynaması sağlanır. Sonrasında nefes alınarak tekrar başa dönülür. Böylece rektumdaki dışkının, en az düzeyde ıkınmaya ihtiyaç duyarak çıkması sağlanır.
Bu sorunun cevabı, genellikle genel cerrahidir. Genel cerrahi bölümü, bu problemin teşhis ve tedavisinde ilk gidilmesi gereken bölümdür. Çünkü ameliyat durumunda, bu işlem cerrahlar tarafından gerçekleştirilmektedir.
Tuvalete gitme sıklığı; yaşam tarzı, stres seviyesi, beslenme şekli, gün içinde hareket etme durumuna göre değişiklik gösterebilmekle birlikte, günde 1-2 defa belirgin sıkışma hissiyatıyla birlikte tuvalete çıkmak "normal" olarak kabul edilir.
Fakat üç ya da daha fazla gün, tuvalete çıkmamak için fazla uzun bir süredir. Normal koşullarda üçüncü günden itibaren tuvalete çıkmak dışkının sertleşmesinden kaynaklanarak zorlaşır. Haftada üç seferden daha az büyük tuvaletin yapılması durumu kabızlık olarak tanımlanmaktadır.
Daily Mail'deki bir habere göre, Singapur'da yaşayan Mee Yan Leong isimli kadın, 25 Mart 2009 tarihinde oturduğu tuvaletten tam 902 gün boyunca kalkmadı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri