2019'da devreye girecek TİO Yönetmeliği'ne göre artık bu alanda yeni yetki belgesi alabilmek için en az 300 bin TL sermayeye sahip olmak ve 150 bin TL yetki belgesi ücretini gözden çıkarmak gerekiyor.
Hükmüne istinaden; Taşıma İşleri Organizatörlüğü (TİO) faaliyetinde bulunan veya bu kapsamda faaliyet gösterecek işletmelerin alması gereken TİO Yetki Belgesi fiyatı 14.07.2023 tarihine kadar 273.244 TL yerine % 40 indirimli tutar olan 163.946 TL olarak belirlenmiştir.
Öncelikle bakanlığın düzenlediği taşımacılık işleri organizatörlüğü yetki belgesi başvuru formu doldurulur. TİO belgesi için gerekli evraklar olan; ticaret sicili gazetesi, belge ücretinin ödendiğini gösteren makbuzu ve oda kayıt belgesi de dosyaya eklenerek başvuru yapılır. TİO belgesinin geçerlilik süresi 5 yıldır.
- Yetki belgesi ücretleri, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Döner Sermaye İşletmesi hesabına yatırılmalıdır.
K2* (3,5 ton altı araçlar) :Sadece kendi esas iştigal konusu ile ilgili kamyonetlerle eşya taşımacılığı yapacak ve ticari taşımacılık yapmayacaklara verilir.
İlgili 17 soru bulundu
K2 Yetki belgesi yurtiçinde, kendi adına ticari veya hususi olarak kayıt ve tescil edilmiş taşıt veya taşıtlarla, sadece kendi esas iştigal konusu ile ilgili eşya taşımacılığı yapacak ve ticari maksatla taşımacılık yapmayacak, gerçek ve tüzel vergi mükelleflerine verilen belge türüdür.
MADDE 5- (1) Bu Yönetmelik kapsamına giren taşıma işleri organizatörlüğü faaliyetinde bulunacak gerçek ve tüzel kişilerin Bakanlık tarafından verilecek TİO yetki belgesini almaları zorunludur.
TİO Belgesi, çeşitli alanlarda taşımacılık organizatörlüğü yapacak tüzel ya da şahıs firmalarının alması zorunlu olan bir belgedir.
Yönetmeliğe aykırılıklar nedeniyle 585 ila 5 bin 850 lira arasında değişen idari para cezaları verilebilecek. TİO yetki belgesi ücreti 273 bin 244 lira, 1 yıl süreli belgenin ücreti ise 70 bin lira olarak belirlendi.
T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından 01.01.2019 tarihinden bu yana verilen TİO belgesi, dört farklı lojistik alanında (karayolu, denizyolu, havayolu, demiryolu) faaliyet gösteren şahıs veya şirketlerin hak ve sorumluluklarını tayin ediyor.
FIATA Diploma Eğitimi diplomasına sahip olanlar ÜDY ve/veya ODY Belgesinden muaf mıdır? 3 yıl sektör tecrübesine sahip olanlar TİO Yönetmeliği kapsamında gerekli belgeleri temin ederek eğitimden ve sınavdan muaf olarak ÜDY/ODY Belgesi alabilmektedir.
Tüzel kişilerde (şirket) şirket birleşimi veya sahip değişikliği dışında belge devri mümkün değildir. Gerçek kişilerde (şahıs) ise anne, baba, çocuk, eş, kardeşlere ve ortağı olduğu şirkete yetki belgesi devri mümkündür.
1) Yetki belgeleri, adlarına düzenlenen gerçek veya tüzel kişiler dışında başkaları tarafından kullanılamaz ve hiçbir şekilde devredilemez.
- C2 Yetki belgesi almak isteyen gerçek veya tüzel kişilerin en az on bir birim araç ile 440 ton asgari kapasiteye sahip olması, odaya kayıtlı olması ve kayıtlı sermayenin en az 100 bin Türk Lirası olması ve bu şartların tüm faaliyet süresince sağlanması gerekmektedir.
Bölge Müdürlüklerinden bilgi alınabilir.
TİO Yetki Belgesi İndiriminde Son Tarih 14 Temmuz 2023.
R2 yetki belgesi, uluslararası ve yurt içi taşıma organizatörlüğü yapacaklara verilir. R2 YETKİ BELGESİ NASIL ALINIR? R2 yetki belgesi için başvuranların en az 300.000 Türk Lirası sermaye veya işletme sermayesine sahip olunmalıdır.
* Taşımacılık hizmetini yüklenen bir firmanın, bu işi bizzat ifa etmeyip bir başka firmaya devretmesi durumunda ( TİO Yetki Belgesi kapsamında alt yüklenici kullanılması) , taşımacılık hizmetini alan tarafından bu kapsamda hizmet verdiği müşterilerine tevkifat yapılmaz.
Yükler Yetkililere Emanet: Yük Taşımak için Gerekli Belgeler
“Kamyon ve kamyonet kullanmak için hangi belge gerekir?” sorusunun yanıtı da aynıdır. K Yetki Belgesi, SRC Belgesi, Psikoteknik Raporu'na sahip sürücü ve şirketler, yük taşımacılığında yasal prosedürü tamamlamış ve güvenle yola çıkabilecek demektir.
R1 YETKİ BELGESİ NEDİR? R1 yetki belgesi ticari amaçla yurt içi taşıma işleri organizatörlüğü yapacak gerçek ve tüzel kişilere verilen belgedir. Hiç aracı olmadan nakliye sektöründe organizatörlük yaparak faaliyette bulunan firmalar bu belge ile her türlü nakliye işinin organizatörlüğünü yapabilirler.
K2 yetki belgesi olmadan kendi yükünü taşıyan firmalar denetimlerde tespit edildiğinde para cezası uygulanabilmektedir.
- K1 Yetki belgesi: Ticari amaçla eşya taşımacılığı yapacaklara, - K2 Yetki belgesi: Hususi taşımacılık yapacaklara, - K3 Yetki belgesi: Ticari amaçla taşınma eşyası taşımacılığı yapacaklara, verilir.
Yıldızlı K2 belgesi de K1 ve Yıldızlı K1 belgeleri gibi 5 yıl süre içerisinden yenileniyor. 5 yıl dolmadan yapılan müracaatlarda %95 oranında indirim uygulanıyor. Sürenin geçmesi durumunda, trafikte yetki belgesiz taşımacılık cezası ve yetki belgesinin iptaline kadar gidebilecek tehlikeler oluşur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri