Sahiplerine havlamanın yanı sıra çevresinde gördüğü diğer köpeklerin dikkatini çekmek ve onları oyuna davet etmek için havlamaları da oldukça sık gözlemlenebilir.
Köpeğiniz sizinle birçok şey için iletişim kurmak isteyebilir; duygularını ifade etmek, sizi uyarmak, bir tehlike içinde olduğunu belli etmek ya da herhangi bir ihtiyacını anlatmak. Tüm bunların dışında, oyun oynarken heyecanlanmak bile onun havlamasını tetikleyebilir.
Köpekler, kendi aralarında ve bizlerle olan ilişkilerinde komünikasyon ve haberleşme amacıyla birçok vücut enstrümanını birlikte kullanmayı tercih ederler. Havlayarak şekillendirdikleri sesli iletişimde çıkardıkları sesler, iletişimde birçok anlama gelebilmektedir.
İnsanlarla Sosyalleşme Eksikliği
Bazen köpeklerimiz yabancılara, onların varlığına alışık olmadıkları için havlarlar. Sosyalleşmemiş bir köpek, tanıdık olmayanlara havlama eğilimindedir ve yeni yüzlerle tanıştıklarında kaba bir role bürünürler.
Yalnız Kalınca Havlama
Köpekler doğaları gereğince sosyal canlılardır bu nedenle yalnız kalmak onlar için zordur. Bir köpeğe erken dönemde yalnız olmanın normal olduğu, sahibinden ayrı kaldığında terk edilmediği öğretilmediği sürece bu durum köpek için oldukça korkutucu olabilir.
İlgili 33 soru bulundu
Köpekler evde yalnız kalmaya alışabilirler fakat yine de bu süreyi uzatmamak gerekir. Çünkü köpekler uzun süre yalnız kalmaktan pek hoşlanmazlar ve bu durum onları üzebilir. Köpekler evde ne kadar süre yalnız kalabilir sorusunun cevabı ise maksimum 10 saat olarak bilinir.
Hayvanlarda gözlemlenen bu değişiklikler şu şekildedir; Köpekler: Deprem öncesinde köpekler huzursuzluk hissederek birtakım anormal davranışlar sergileyebilirler. Örneğin titreyerek ulumaları, sürekli havlamaları, sık sık sarsılmaları, sahibini sürekli takip etmeleri gibi.
Köpeğin havlamasını yasaklayan bir düzenleme zaten doğasına aykırı ve düşünülemez. Ancak şuna dikkat. Apartman yönetim planında yasaksa, köpek belli bir desibelin üzerinde çok yüksek sesle havlıyor ve gürültü kirliliği yaratıyorsa, dikkat. Tahliye edilebilir.
Köpekler sinirlendiklerini, oyun oynamak istediklerini, yalnızlıklarının veya ihtiyaçlarının belli etmek için havlarlar. Yavru bir köpeğin eve henüz alışmamış olmasından ya da eşyaları kemirmesinden dolayı başka bir odaya hapsetmek havlamasına neden olabilir. Sürekli bağlanan köpeklerde dışarıda olsun havlarlar.
Daha da önemlisi, köpeğiniz onu sevdiğinizi anlayabilir, bu yüzden ona bunu söylerken kendinizi aptalmış gibi hissetmenize gerek yok.
İki köpek sahiplenmek için köpeklerin cinsleri, yaş ve diğer özellikleri oldukça önemlidir. Birbirlerine uyum sağlamaları gerekir. Köpekler oldukça uysal ve itaatkar olsa da bölgeci ve paylaşmayı sevmeyenler nedeni ile evdeki huzur bozulabilir. Ayrıca artan masraflar ve sorumluluklar düşünülmelidir.
Köpekler genellikle kendi enerji seviyelerine ve kişiliklerine uyan bir kişiyi favori seçerler. Kesinlikle daha ihtiyatlı, temkinli ve sakinlikten hoşlanan köpeğimin bana daha bağlı olduğunu; daha enerjik, maceracı ve gürültücü köpeğimin ise benden daha aktif olan eşime daha bağlı olduğunu gördüm.
Biriktirdikleri enerjiyi atmaları için egzersiz yaptırmak iyi bir çözümdür. Köpeğinizi başka köpeklerle koşup oynayabileceği bir köpek eğitim merkezine bırakabilir ya da köpeğinizle birlikte egzersiz yapabilirsiniz. Egzersiz sonrası yorgunluk köpeğinizin hemen uykuya dalmasını sağlar ve gece havlamalarını önler.
Diğer köpeklerin havlaması gibi sesler yer almaktadır. Duyma problemi olan köpekler zor uyandırılır, kolay bir şekilde korkabilir ve aşırı havlamaya meyilli olur.
1-Köpeğin sahibini, hayvanın aşırı ses çıkartması nedeni ile zabıtaya şikayet edin. (Telefon ile yardımcı olurlar ancak elinizde belge olması sonraki aşamalarda işinize yarar o yüzden her türlü müracaatınızı yazılı yapmanızı öneririm.) 2-Zabıtanın idari para cezası yazıp yazmadığı, işlem yapıp yapmadığını takip edin.
Peki, apartmanda köpek beslemek nereye şikayet edilir? Komşularınız, beslediğiniz hayvanın çok ses çıkarttığı gerekçesiyle Çevre İl Müdürlüğüne şikayette bulunabilir. Çevre İl Müdürlüğü'nden gelen hayvanın uzaklaştırma kararı ses ölçümü yapılmadan gelirse hiçbir hükmü bulunmaz.
Patili dostlarımız aniden meydana gelen yüksek seslere karşı oldukça duyarlıdır. Gök gürültüsü, havai fişek gösterileri ve hatta elektrikli süpürge sesi, köpekleri korkutan seslere örnek olarak verilebilir. Tabii seslere karşı verebilecekleri tepkiler de köpekten köpeğe farklılık gösterebilir.
Köpeklerin çok iyi birer vücut dili okuyucusu olduklarını bilmek gerekir. İnsanlar korku hissine kapıldıklarında ter bezleri normalden daha aktif çalışır ve bu nedenle vücut kokusu üretirler. Bu kokuyu rahatlıkla alabilen köpekler korktuğumuzu anlarlar yani mit doğrudur diyebiliriz.
Bir tehdit algıladıklarında köpekler havlar, zıplar ya da dişlerini gösterir. Bazı köpeklerin ise kaşlarını çattığı ve bu tehdidi yakından izlediği bilinmektedir. Diğer taraftan köpekler iyi bir insan gördüklerinde ise daha rahat bir yüz ifadesine sahip olurlar.
Köpeklerin Yalnızlıktan Havlaması
Çünkü köpekler sürü hayvanlarıdır. Bu yüzden geceleri bir yerde yalnız kalırlarsa dikkat çekmek için havlayabilirler. Eğer evdeyseniz köpeğinizin sizin odanızda uyumasına izin verirseniz bu havlamaları ortadan kaldırabilirsiniz.
Köpeğinizi uyaran şeye karşı duyarsızlaştırın
Köpeğinizin havlamasına neden olan şey ne ise ona karşı duyarsızlaşmasına yardımcı olabilirsiniz. Uyaran şeyin biraz uzağında durun ve bu sırada onu ödüllendirin. Daha sonra uyarıcıya biraz daha yakınlaşın ve havlamadan durduğu sürece onu ödüllendirin.
[1] Karşısındakini bağırıp çağırmakla korkutmaya çalışan kimse, eylemli bir saldırıda bulunmaz.
Bu ölçüm apartmanın genelinde değil de yalnızca şikâyetçinin dairesinde yapılır. Havlayan köpeği zabıtaya şikâyet etmesi halinde ise Kabahatler Kanunu'nun 36. maddesine göre 153 lira gürültü cezası kesilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri