Bir kist varlığında öncelikle ultrason bulguları, hastanın şikayetleri, laboratuvar testleri ve gerekirse diğer görüntüleme yöntemleriyle kombine bir değerlendirme yapılıp takip protokolüne ya da cerrahi müdahaleye karar verilir. Kistin iyi huylu ya da kötü huylu olduğunu belirleyen ultrason bulguları vardır.
Renkli doppler ultrasonda halkasal tarzda kanlanması vardır. Eğer gebelk oluşmaz ise korpus luteum adet sonuna doğru küçülür. Eğer küçülmez ve içine kanama olursa boyutu artarak kistik bir yapı halini alır. Bu kistik yapıya korpus luteum kisti denir.
Karından ultrason veya vajinal ultrason yoluyla yumurtalıklar detaylı olarak incelenerek herhangi bir kistin olup olmadığı, varsa kistlerin boyutu ve türü tespit edilebilir. Kötü huylu olabileceği düşünülen kistler için kan testleri yardımıyla tümör markerları olarak adlandırılan bir grup kan parametresine bakılabilir.
Ultrason yardımıyla kistin nerede olduğu, büyüklüğü ve yapısı hakkında fikir sahibi olunur. Doktorunuz ayrıca MRG veya CT (bilgisayarlı tomografi) de isteyebilir. Kan testleri: CA 125 olarak adlandırılan ve yumurtalık kanserinde yükselmesi beklenen maddenin kandaki değeri ölçülür.
Yumurtalık kistlerinin en çok karşılaşılan belirtileri, kasıklarda ve karında ağrı, adet döneminde ve ilişki esnasında ağrı, adet gecikmesi, adet düzensizliği ve gebe kalmakta sıkıntıdır.
İlgili 41 soru bulundu
Yumurtalık kistleri kadınların özellikle üreme çağında sıklıkla karşılaştıkları bir kadın hastalığıdır. Çoğunlukla yumurtalık kistleri; kendiliğinden kaybolan basit kistler olup sadece ultrason takibi yeterli olmaktadır.
Yumurtlama döneminde bu kistin içerisine kan dolar ve gebelik varsa eğer progesteron hormonu salgılamaya başlar. Gebelik söz konusu değilse adet kanaması ile kist dışarı atılır. Her ay vücudun bu şekilde yenilenmesini sağlayan kistlerin zararı yoktur; fakat adetle atılamayan kistler vücutta büyümeye başlar.
Yumurtalık kistiniz varlığında bir veya daha fazla kan testi önerilebilir. Kan testleri kistin yapısını belirlemeye yardımcı olabilir. Hamilelik testi – Yumurtalık kisti olan premenopozal kadınlarda genellikle kan veya idrarda gebelik testi yapılır. Yumurtalık kistleri hamilelik sırasında sık görülür.
Kist, enfeksiyon, genetik sebepler, tümörler, hücresel problemler, tıkalı kanallar, parazit ya da bir travma sonucunda oluşur. Bir neden olmadan da vücutta kist oluşumu meydana gelebilir. Bunların yanında kist oluşumu altında yatan bir hastalık nedeniyle görülebilir.
Memede kist kansere kesinlikle yol açar denilemez. Meme kanseri riskini artıran bir durum değildir. Ancak meme kanseri için kist oluştuğu zaman zararsız olan kistlerle tümörlü kistleri ayırmakta zorlanılabilir. Bu sebeple meme kisti olan kadınlar düzenli olarak meme kontrolü sağlamalıdır.
Büyük çikolata kistleri aynı zamanda ultrasonda net bir şekilde görüntülenebilmektedir. Ultrason ile görüntüleme sayesinde çikolata kistlerinin yanı sıra rahim, yurmurtalık ve barsaklar arasında oluşan ciddi yapışıklıklar, bağırsak, rektum ve mesanede bulunan endometriotik nodüller de görüntülenebilmektedir.
Vajina ve rahim ağzı spekulum muayenesi sonucunda net olarak değerlendirilir, elle yapılan muayene ile de rahim ve yumurtalıklar hakkında fikir edinilir. Ancak daha net bir şekilde iç genital organların değerlendirilmesi için vajinal ultrason ya da diğer bir adıyla alttan yapılan ultrason gereklidir.
USG. Yumurtalık rezervinin tayini, rahim ve tüplerin değerlendirilmesi için adetin 2. veya 3. günü ultrasonografik muayene yapılır.
Hangi kitleleri ultrasonografide görebiliyoruz? Meme dokusunda yer kaplayan tüm kitlesel yapıları ultrasonografi ile ayırtetmek mümkün. Fakat bunun için özellikle yoğun meme dokusu olan hastalarda iyi cihaz, yeterli zaman ve tecrübe çok önemli.
Bu ultrason tekniği; rahim, serviks, vajina, fallop tüpleri ve yumurtalıklar dâhil olmak üzere vajinal organların ve yapıların hızlı bir şekilde görüntülenmesini sağlamaktadır. Pelvisteki açıklanamayan ağrı, şişlik veya enfeksiyonların teşhis edilmesini ve pelvisteki büyümenin incelenmesi için en iyi test türüdür.
Diş röntgeni çekilene kadar tanı konulması zor olan diş kistleri, röntgende küçük bir alan olarak fark edilebilir. İleri doğrulama yöntemi olarak bilgisayarlı tomografi ve manyetik rezonans görüntüleme tercih edilebilir.
İyi huylu olduğu tespit edilen, büyüme eğiliminde olmayan ve kişide herhangi bir rahatsızlığa yol açmayan kistlerde genellikle düzenli takip önerilir. Belirli bir süre takip edilen ve türüne göre ilaç kullanımı ile desteklenen kist olgularında kendiliğinden iyileşme gözlenebilir.
İyi huylu kistler ise 8-10 cm uzunluğuna ulaşmamaları durumunda herhangi bir risk teşkil etmez ve basit şekilde tedavi edilir. Kistin yumurtaları baskılaması ya da döndürmesi gibi durumlar söz konusu oluyorsa, 4-5 cm'lik lezyonlar da tehlikeli olarak değerlendirilir.
Çoğu durumda, küçük ve basit kistler genellikle hamileliği engellemez veya ciddi bir sorun oluşturmaz. Bu tür kistler genellikle kendiliğinden düzelirler. Bununla birlikte, büyük kistler veya bazı türlerde (endometrioma gibi) hamileliği etkileyebilecek faktörler olur.
Bu bahsedilenlerin dışında ayrıca, belde ve kasık bölgesinde ağrı, karın bölgesinde şişlik ve ağrı, elle kendi kendini muayene ederken kitle olduğunun hissedilmesi over kisti belirtisi olarak kabul edilebilmektedir.
Çikolata Kisti (Endometrioma) Tanısı
Çikolata kistlerinin tanısı ultrasonografi ile konulabilmektedir.
Bazı durumlarda kistlerin büyüklüğüne, iyi ya da kötü huylu olup olmamasına bağlı olarak kişilerde ağrı ve sancılar görülebilir. Ancak bu durumun cinsel isteksizliğe olan etkisine dair bilimsel bir açıklama yoktur.
Yani her adet döneminde kist içine doğru kanama olmaya başlar. Kist içinde biriken kan, aylar, yıllar sonra koyu kıvamlı, kahverengi bir sıvı haline gelir.
Yumurtalık Kisti Varken Cinsel İlişkiye Girilir mi? Yumurtalık kisti cinsel ilişkiye girmeye engel değildir.
Doktorunuz fonksiyonel (işlevsel) yumurtalık kistlerini tedavi etmek için doğum kontrol hapları reçete edebilir. Doğum kontrol haplarındaki hormonlar yumurtlamayı durdururlar. Bu yumurta keselerinin gelişmesini önler ve dolayısıyla yeni kistlerin oluşmasını durdurur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri