CMK 'da yer alan kanunlara göre kişi sanık ve müşteki sıfatıyla çağrıldığını ifade için ifade verme zorunluluğuna sahip değildir. Yani sorulan sorulara hiçbir şekilde cevap vermeme hakkı bulunur. Ancak kişinin çağrıldığı ifadeye gitmemesi suçtur ve gitmekle yükümlüdür.
Basit bir suçtan ifadeye çağırılma olayında tutuklamaya gerek görülmez. Yani suçun ne olduğu da önemlidir. Eğer ifade veren kişinin masum olduğu düşünülmezse o zaman sulh ceza hakimliğine sevki gerçekleşir. Burada hakim duruma göre tutuklanmasına karar verebilir.
Karakolda İfade Vermek Sicile İşler Mi: İfadeye çağrılmak veya karakolda ifade vermek kişinin siciline işlemez. Ne adli sicil kaydına ne de arşiv kaydına işler. Ancak eğer kişi soruşturma sonucu dava aşamasına geçilerek ceza alırsa bu ceza kişinin adli sicil kaydına işler.
Karakola İfadeye Çağrılmak Nedir? Hakkında ithaf yapılan bireylerin karakol ya da savcı huzurunda görüşlerini, savunmasını yapması ve bunların zabıta geçmesine karakola ifadeye çağrılmak denmektedir. Hakkında suçlama yapılan kişiler kendilerini bu şekilde ön savunmaya alır.
İfade vermeye gitmemek, şüpheli açısından da bir hak değildir. Bu nedenle polisin ifade alma işlemini gerçekleştirememesi halinde Cumhuriyet savcısı hakkınızda zorla getirme kararı veya yakalama kararı çıkartabilir.
İlgili 23 soru bulundu
Kolluk görevlileri ifade alınması hususundaki talimat kendilerince ulaşınca uygun bir süre içerisinde kişiyi ifadeye çağırır. Bu süre değişebilemekle birlikte ortalama 7-10 gün sürebilecektir. Ancak somut olaya göre kişinin ivedi olarak gözaltına alınması bile söz konusu olabilir.
Bir başka ifadeyle ifade alma, soruşturma evresinde şüphelinin, kolluk görevlileri veya Cumhuriyet savcısı tarafından dinlenilmesidir. Ancak bazı hallerde soruşturma evresinde de şüphelinin sorgusu yapılabilir.
Hayatın herhangi bir noktasında başımıza gelen ya da şahit olduğumuz ve suç unsuru oluşturan olaylar sebebiyle hemen hemen bir çoğumuz karakola ifade veririz. Bundan sonraki süreçte ise yasaların uygun gördüğü şekilde süreç ilerler ve olayın dahli ya da şahsımıza gerek olmadan dava devam eder.
Feragat ve kabul, dilekçeyle veya yargılama sırasında sözlü olarak yapılır. Feragat ve kabulün hüküm ifade etmesi, karşı tarafın ve mahkemenin muvafakatine bağlı değildir. Kısmen feragat veya kabulde, feragat edilen veya kabul edilen kısmın, dilekçede yahut tutanakta açıkça gösterilmesi gerekir.
Çağrı kâğıdı, verilen bir hükmün kesinleşmesini müteakip cezanın infazı için teslim olunması gerektiğini bildiren Cumhuriyet Savcılığı davetidir.
İfadeyi başka bir şehirde verebilir miyim? İfadesi alınacak kişinin ya soruşturmanın yürütüldüğü il/ilçede ya da ikametgahın bulunduğu yer savcılığında ifade vermesi gerekir.
Genellikle tarafımıza ulaşan kişiler haklarında şikayet olup olmadığını nasıl öğrenebileceğini sormaktadırlar. Hakkında şikayet olup olmadığını adliyeye gidip savcılık ön büro bölümünden sorgulatabilirsiniz.
UYAP SMS Bilgi Sistemi (https://sms.uyap.gov.tr/) ile de dava dosyaları ve icra takibi bilgileri de dâhil olmak üzere sistemde yapılan işlemler ile ilgili uyarı, veri ve duyurular, kısa mesaj (SMS) aracılığı ile kullanıcılara sunulabilmektedir.
Telefonla İfadeye Çağrılma
Polisin telefonla karakola ifadeye çağırması, genellikle polisin bir suç veya olay hakkında size sormak istediği sorular olduğunda gerçekleşir. Bu durumda, polisler size telefonla ulaşacak ve olay hakkında bilgi isteyeceklerdir.
Mahkemelerde Ceza Dairesinin bir dosyayı ortalama olarak inceleme süresi genellikle 352 gün olarak bilinmektedir. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığında geçen ortalama sürenin ise 473 gün olarak bilinir. Genel olarak Yargıtay'da toplam 825 günlük bir inceleme süresi geçmektedir.
Taslak metne göre, adliyelerde ifade alma işlemlerinin 7 gün 24 saat esasıyla yapılması sağlanacak.
Bir mesaja ifade eklediğinizde yalnızca ifade bıraktığınız mesajı gönderen kullanıcı bildirim alır.
Farenizi bir mesajın üstüne getirin, ardından emoji simgesine tıklayın. Alternatif olarak Menü > Mesaja ifade bırak'a da tıklayabilirsiniz. 2. Görüntülenen emoji'lerden birini seçin veya klavyenizden dilediğiniz emoji'yi seçmek için + simgesine tıklayın.
Bir gönderi veya yoruma bıraktığınız ifadeyi değiştirmek için, bıraktığınız ifadeye (Yorum Yap ve Paylaş'ın yanında) parmağınızla basılı tutun ve yeni bir ifade seçin. Bir gönderi veya yoruma bıraktığınız ifadeyi silmek için, bıraktığınız ifadeye dokunun.
Karakola İfade Verdikten Kaç Gün Sonra Dava Açılır? Şüphelinin ifade vermesinin ardından hakkında dava açılma zorunluluğu yoktur. Ancak Cumhuriyet Savcısı, ifadenin ardından şüphelinin suç işlediğine kanaat getirdiyse ortalama 3 ila 6 aylık süreçte iddianame düzenleyerek dava açar.
İddianame ile ceza mahkemesine dava açıldıktan yaklaşık olarak 30-45 gün sonra duruşma davetiyesi elinize ulaşmış olur.
Şikayetten ne kadar sonra dava açılır? Suç şikayete tabi ise 6 aylık süre içerisinde şikayetçi olunmalıdır, aksi halde hak kaybı doğacaktır. Şikayete tabi değil ise 6 aylık süre geçirilmiş olsa da şikayetçi olunmasına engel yoktur.
İkinci ifadeyi savcının alması zorunludur. 6. Ceza Dairesi 2010/30146 E. , 2011/6501 K.
Çünkü yasa metnine göre, 3 avukat sınırı ancak soruşturma evresinin “ifade alma” başlığı ile sınırlı olan bir sınırlamadır. Şu halde, bu tedbir bakımından görüşü- müze göre, şüpheli veya sanık için müdafi sayısı bakımından herhangi bir kısıtlama söz konusu değildir.
İfade alma yalnızca polis, jandarma gibi kolluk görevlileri ya da savcılık tarafından yerine getirilen bir işlemdir. Kanunda yer alan hükümlere göre ifade alma işlemini bu görevlilerden başka kimse yerine getirememektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri