3) Tuz, hamur fermantasyonunu tesbit edici bir özelliğe sahiptir.Bilindiği gibi hamurun fermantasyonu maya faaliyetine bağlıdır.Maya faaliyetini kontrol eden tuzdur. Tuz maya aktivitesini inhibe ederek hamurun gaz oluşturma gücünü düşürür.
Tuz hamuru sertleştirir mi? Tuzu sıvı malzemelerle birlikte fazlaca ilave ettiyseniz, su, süt gibi sıvıları çok soğuk ya da çok sıcak bir şekilde hamurunuzun içerisinde ilave ettiyseniz hamurunuzun pişerken sertleşmesine davetiye çıkardınız demektir.
Tuzu bu aşamada asla eklememelisiniz. Zira kullandığınız mayanın hamuru kabartması için glikoza ihtiyacı var; bu yüzden tuz yerine şeker, bal, pekmez gibi içerisinde glikoz bulunan bir malzeme kullanmanız daha doğru olacaktır. Tuzu hamura yoğurma aşamasında eklemelisiniz.
Normal ekmek hamurunun yoğurulması için malzeme miktarları şöyle hesap edilir: 1 kg. un ile hamur yoğurulacaksa, un ağırlığının % 65 kadar su kullanılır. Yani, 650 gr. su, Un ağırlığının % 2 kadar tuz kullanılır. Yani, 20 gr. tuz.
Tuz: Tuz, ekmeğin tat ve lezzetini geliştirerek hazmolma kabiliyetini artırır ve besleyici değerine olumlu etki eder. Tuzun hamurun fiziksel özelliklerini etkileyici ve glüteni kuvvetlendirici rolü vardır. Yüksek tuz hamur fermantasyonunu ve maya aktivitesini inhibe ederek hamurun gaz oluşturma gücünü düşürür.
İlgili 44 soru bulundu
Hamurun kabarmamasındaki en yaygın neden, malzemelerin gereken sıcaklıklarda olmamasıdır. Yani çok sıcak veya aşırı soğuk olarak eklenen su ve süt gibi malzemeler, mayanın yapısını bozar ve kabarmasını önler. Yapılan diğer hata ise şeker ve tuzu mayanın içine birlikte koymaktır.
Hamuru parmaklarınızın arasında yoğurarak veya ellerinizin arasında yuvarlayarak yumuşatmayı deneyebilirsiniz. Hamuru ısıtın. Hamuru biraz ısıtmak için düşük dozda mikrodalgaya atabilirsiniz, sıcak güneş alan bir kısma koyabilirsiniz. Hamur ısıyla yumuşar ve soğukla sertleşir.
Bir maddeye, donma noktası daha düşük olan başka bir madde eklersek, karışımın donma noktası ilk maddeninkinden küçük, ikinci maddeninkinden yüksek olur. Buzlu yollara atılan tuz, buzun erime noktasını düşürür. Böylece buz, normalde katı olması gereken sıcaklıkta erimeye başlar.
Kural: Mayalı hamurunuza şeker ekleyin.
Kısacası şeker açığa çıkar. Mayanın içindeki mantarlar da işte bu şekerle beslenir. Hamura ekstra şeker ilavesi yapmak yani mantarları daha çok beslemek hamurunuzun daha iyi kabarmasını sağlar.
1kg un ve 1 tatlı kaşığı tuz ile hazırlanmış bir ekmek hamuru için 20 gr maya yeterli olacaktır.
Bu yüzden hamuru meydana getiren 4 bileşenden birisi de tuzdur. Bir hamurda gramaj olarak en az tuz kullanılmasına rağmen bu küçük gramajın hamurda çok büyük fonksiyonu vardır. Tuz ekmekte hem lezzeti sağlar hem de hamuru güçlendirir.
Hamurun kabarmamasının en yaygın nedeni, malzemelerin gerekli sıcaklığa ulaşmamasıdır. Yani çok sıcak veya çok soğukken eklenen su, süt gibi maddeler mayanın yapısını bozar ve kabarmasını engeller. Bir diğer hata da mayaya şeker ve tuzu karıştırmaktır.
Hamura mutlaka ılık olarak eklenmelidir. Ilık süt veya su hamurun mayalanmasını hızlandırır.
Tuz eklemeniz mayanın yine çok geç aktif hale gelmesine neden olur ve hamurunuz dilediğiniz gibi kabarmaz. Bu yüzden tuzu unla birlikte daha sonradan ekleyin. Hamurunuzu tarifin içinde belirtilen kıvamda hazırlayın. Ne çok sert ne de çok cıvık olsun.
Ayrıca hamuru yaparken tarifte belirtilen undan çok daha fazla un ilave etmek de hamuru sertleştiren bir diğer neden. Yoğururken hamurun kıvamı cıvık kaldı denilerek sürekli un ilave ediliyor, bu da poğaçaların kıvamlarının sert olmasının başlıca sebeplerinden biri oluyor.
Su, tuz ve maya katılan un hamur haline getirilir. Hamur yumuşak, esnek ve pürüzsüz hale gelene kadar yaklaşık 15 dakika kadar yoğurulur. Yoğurma süresi ne az ne çok olmalıdır. Hamur en katı durumuna ulaştığı zaman yeterince yoğurulmuş demektir.
Hamur ısındıkça oluşan karbondioksit genleşerek hamur içinde kabarıklıklar oluşmasını yani hamurun kabarmasını sağlar. Kabartma tozunda yaygın kullanılan baz sodyum bikarbonattır. Karbonat olarak da bilinen bu bazın yanında kuru asit olarak bazı fosfat ve sülfat bileşikleri kullanılır.
Sütün yağlı yapısı ve enzimleri sudan daha iyi bir emülsiyon sağlar. Bu da hamura fazladan bir çıtırlık olarak yansır fakat hamurda elastikiyeti artırır. Yoğurt, hamura işlenebilir bir kıvam kazandırır fakat kabarmasını ve piştikten sonra sertleşmesini etkiler.
Fırınınızı açın, kabı fırın telinin üzerine yerleştirin ve fırınınızın kapağını kapatın. Kapağını hiç açmayın ve yaklaşık 20 dakika hamurunuzu içeride bırakın. 20 dakikanın sonunda hamurunuzun kabardığını ve mayalandığını göreceksiniz. Çıkarıp dilediğiniz işlemi yapabilirsiniz.
Dehidrasyon belirtileri yaşayabilirsiniz Eğer kandaki sodyum düzeyiniz düşerse dehidrasyon belirtilerine benzeyen problemler yaşayabilirsiniz. Mide bulantısı hissetmeye başlayabilirsiniz Tuz tüketmemek, kolesterol seviyelerini de etkileyebilir.
Fazla tuz tüketimi zararlı
Bu hastalıkların başında yüksek kan basıncı (hipertansiyon) geliyor. Ayrıca, sodyum, vücudun su tutmasına (dehidrasyon) sebep olarak, kalp yetmezliğine, böbrek hastalıkları, akciğer hastalığı ve eklem yangısına sebep oluyor.
VÜCUDUN TUZA İHTİYACI YOK
Günlük tuz ihtiyacı dikkate alındığında aslında vücudun tuz ihtiyacı hiç yoktur. Damak lezzeti tuzlu tada alışkın olduğundan dolayı tuz kullanılır. Tuzda bulunan temel mineral olan sodyum; sebze, meyve, süt-yoğurt gibi besinlerin yapısında vardır.
Kıvamı cıvık olursa az un daha ekliyoruz (topaklanmamasına dikkat edin) Daha sonra ocağa alarak 2 dakikaya yakın pişiriyoruz. Derin bir kaba yayarak eli yakmayacak dereceye gelene kadar bekliyoruz.
Yumurtayı derince bir kaba kırın, üstüne sıvı yağ, yoğurt, tuz, kabartma tozu ve unu ilave edip güzelce yoğurun. Kulak memesi kıvamında bir hamur elde edeceksiniz. Hazırladığınız hamuru 2 eşit bezeye ayırın ve her bir bezeyi hafifçe unlanmış tezgahta açın. Açtığınız hamuru bir bıçak yardımıyla kare kare kesin.
Eğer yaş maya ya da kuru maya kullanıyorsanız yaş mayayı önden ılık su ya da süt, sıvı yağ ve mutlaka toz şekerle açarak, üzeri kapalı şekilde bir süre dinlendirmeniz gerekiyor. Bu aşama mayanın aktifleşmesini sağlıyor, hamurun daha çabuk kabarmasına yardımcı oluyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri