HALOTERAPİ olarak bilinen Tuz Odası terapisinin özellikle astım ve bronşit gibi birçok solunum yolu hastalıklarına, eklem ağrıları ve egzama, sedef hastalığı gibi birçok cilt hastalıklarına kadar pek çok rahatsızlığa iyi geldiği yapılan klinik çalışmalarla kanıtlanmıştır.
Bronşit, astım, sedef hastalığı ve eklem ağrıları sorunları olan konuklarımıza, bu rahatsızlıklara karşı olumlu katkılarından dolayı tuz terapisini tavsiye ediyoruz. Temeli Polonya'da tuz madenlerine uzanan tuz odası, ülkemizde ve dünyada gittikçe rağbet gören şifa ve rahatlama alanlarından biri olmaktadır.
Tuz odalarında bulunulan her seansta yemek tuzunun 1/10 oranında tuz miktarı solunur. Her seansta geçirilmesi gereken süre 20 ile 40 dakika arası olmalıdır. Tuz terapilerine başlamak isteyen üyelerimiz, ilk başladıklarında 5 gün üst üste kullanabilir ve her kullanımın en az 20 dakika ortalama 40 dakika olmalıdır.
Tuz Odası Seansı Sonrası Banyo Yapılmaz
Spa merkezlerinde son terapi olarak uygulanmaktadır. Bir seans boyunca insanın almış olduğu tuz miktarı bir çorbada bulunan Tuzun %10'u kadardır. Terapi süresince çalan müzik ve los ortam kişinin rahatlamasına yardımcı olur.
Tuz odaları sayesinde solunum yolları temizlenir ciğerler açılır. Tuz odaları astım, KOAH, sinüzit ya da nefes darlığı çeken hastalara iyi gelir. Tuz odası sayesinde bu hastalar nefeslerini daha kolay alır.
İlgili 30 soru bulundu
Akciğeri temizleyen besinler genellikle C vitamini ve karotenoid yönünden zengin olan besinlerdir. Elma, yeşil çay, zerdeçal, sarımsak, soğan, biber, balkabağı, kekik, zencefil, siyah fasulye, mercimek, pazı ve yeşil sebzeler akciğerleri temizleyen besinler arasında yer alır.
Astım, KOAH, sinüzit ya da nefes darlığı çeken hastalara tuz odaları tavsiye edilmektedir. Bu şekilde bu hastalar nefeslerini daha iyi alır hale gelirler. Yorgunluk, uyku problemi, yataktan kalmak istememe gibi durumlarda da tuz odaları kişilere önerilmektedir. Bu şekilde sorunlarından kurtulma şansı yakalamış olurlar.
Tuz odalarında ortalama 20 – 40 dakika zaman geçirilmelidir. Terapi için kullananlar, ilk başladıklarında 5 gün üst üste düzenli olarak odaları kullanmalıdır. Daha sonra ayda birkaç kez kullanmaları yeterli olacaktır. Tuz odalarına girilirken, ayaklarda ayakkabı olmamalı ve günlük elbiselerle girilmemelidir.
Tuz, günümüzde dezenfeksiyon için hala kullanılmaktadır ve yara, kesik, yanık gibi enfeksiyona meyilli alanların yanı sıra yiyecek ve nesnelerin temizliğinde de tercih edilmektedir. Bununla birlikte, özellikle yara dezenfeksiyonu söz konusu olduğunda, tuzun yalnızca geçici bir önlem olduğu unutulmamalıdır.
“Tuz mağarası tedavisi” çok eski zamanlardan günümüze ulaşmış alternatif tedavi yöntemi olup, Astımda etkili olduğu öne sürülmüştür.
Epsom tuzu son yıllarda popülerlik kazanmış olsa da, aslında uzun süredir birçok ürünün içinde yer alıyor. Özellikle tıbbi alanda sıkça kullanılıyor. Banyo tuzları da bu ürünler arasında. Suda çözünebilir yapısıyla biliniyor ve birçok faydalı özelliğe sahip.
Kaya Tuzunu Odaya Koymak Neye İyi Gelir? Kaya tuzunu lamba formatıyla ya da iri parçalar halinde odalarınızda kullanabilirsiniz. Çünkü kapalı alandaki havayı temizleme özelliğine sahiptir. Yaydığı negatif iyonlar sayesinde odadaki fazla elektriği ve kötü bakterileri temizleyerek size temiz bir hava sağlar.
Himalaya Ve Kaya Tuzu Daha Yararlı
Özellikle son yıllarda adı sıklıkla duyulan ve sağlıklı olduğu belirtilen “himalaya ve kaya tuzu” nun da sanıldığı gibi sofra tuzundan daha yararlı olmadığına dikkat çeken Uzmanlar. “Özellikle Himalaya tuzlarında sodyum klorür dışında başka mineraller de bulunur.
Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Farmakoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Coşkun Usta, tıpta tuzların tedavi amaçlı kullanıldığını belirterek, işlemden geçmemiş deniz ve kaya tuzunun depresyona, kalp ve damar sağlığına iyi geldiğini bildirdi.
Buhar odası genellikle sauna sonrasında kullanılması tavsiye edilen sıcak odadır. Spor yapıldıktan sonra saunaya girildiğinde saunanın kuru sıcaklığı sebebiyle ter üzerinde kurumaktadır. Bu nedenle sauna sonrasında vücutta kalan terin atılması için buhar odası önerilmektedir.
En yaygın olarak kullanılan ev tuzu sofra tuzudur.
Tuz odası odanın duvarlarının tavanının ve zemininin doğal hiçbir işlem görmemiş (rafine edilmemiş) kaya tuzu ile kaplanarak yapılmaktadır ve ayrıyeten bu tuz odalarına halojeneratör yani tuz jeneratörü yerleştirilerek odaya mikro yapıda tuz zerreleri püskürtülmelidir.
Otel misafirlerimiz için hazır tutulan tuz odası, özellikle toz içinde ya da kirli havada çalışanlar açısından faydalı özelliklere sahiptir. Vücuttan toksin atılması, hastalanmaların önlenmesi ve bağışıklık sisteminin güçlenmesi gibi etkiler, tuz odasının belli başlı faydaları arasında sayılabilmektedir.
Kaya tuzu ile gargara boğaz ağrısını giderir, nefes açıcıdır. Tuzlu su buharı ile astım, bronşit, burun ve kulak tıkanıklığı şikayetleriniz azalır ve düzelir.
Astım, nefes darlığı, KOAH, sinüzit hastalarında ciddi bir rahatlama sağlar. Yine solunum sistemi ile ilişkili olarak rahat nefes alamama kaynaklı uyku düzensizlikleri, uyku bozuklukları, sabahları yorgun uyanma durumlarında yüksek düzeyde faydası görülen bir yöntemdir.
Doğal kaya tuzu, ürettiği negatif iyonlarla havayı iyonize ediyor. Bu durum ise astım, alerji ve benzeri solunum yoluyla alakalı rahatsızlığı olan kişilerin uyku esnasında hatta uyanık olduğu zamanlarda dahi daha rahat nefes almasını, uyumasını sağlıyor.
Nefes alma teknikleri, öksürük egzersizleri, postürel drenaj, perküsyon ve vibrasyon gibi tekniklerle gerçekleştirilir. Nefes alma teknikleri ile hasta doğru nefes almayı öğrenir ve solunum kaslarının güçlenmesi sağlanır. Öksürük egzersizleri ise hastanın balgamını atmasına yardımcı olur.
Rahat nefes almak için hayati organ görevi gören akciğeri, sağlıklı gıdalar tüketerek ve bazı zararlı alışkanlıkları terk ederek temizlemek mümkündür. Akciğerlerin temizlenmesi isteniyorsa, sigara ve alkol gibi zararlı alışkanlıkların bırakılması gerekiyor.
Nane, akciğerleri doğal olarak temizleyen etkili bir bitkidir. Nane ve nane yağı, mentol içerir. Mentol ise solunum yolundaki düz kasları gevşetmeye yarayarak rahat nefes almayı sağlar. Üst solunum yolunda oluşan tıkanıklıkların giderilmesine yardımcı olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri