Kaya tuzu bugün her yerde kullanılıyor. Bütün dünyada kullanılıyor. Nükleer santrallerin dışında, dışarıya ışın salgılanmasın diye kaya tuzu izolasyonu yapılır. Çünkü radyasyonu önler.
Kaya tuzunun radyasyon emici özelliğe sahiptir. Özellikle tuz lambaları veya televizyon kenarlarında büyük kaya tuzu parçasını yerleştirmek büyük oranda radrasyonun yayılmasını önleyecektir.
Radyasyondan yayılan ışınlar, tuzun içerisindeki kristallerle çarpışarak hapsoluyor. Tuzun molekül yapısı küp biçimindedir. Bu nedenle içerisine giren ışın yansıma sonucu dışarı çıkmıyor. Bu olaya radyasyonu çekmesi deniyor.
Elektronik cihazların fazla bulunduğu ortamlara tuz lambası koyarak radyasyonun olumsuz etkilerini önleyebilirsiniz.
Profesör Karatay, Çankırı kaya tuzu faydaları konusunda oldukça ısrarcıdır. Rafine tuzlar vücutta ödeme neden olurken doğal kaya tuzu ödem oluşumunu engeller. Radyasyon emici özelliği vardır. Radyasyon yayan cihazların yanında büyük bir parça kaya tuzu ya da lambası bulundurursanız faydasını görebilirsiniz.
İlgili 29 soru bulundu
Örneğin kaya tuzu lambaları içlerinde bulunan ampul sayesinde ısınır ve ısınan kaya tuzu, odadaki fazla su moleküllerini çeker. Nemli bir yerde uyumak stresi artırır ve sizi olumsuz yönde etkileyebilir. Kaya tuzu ise aşırı nemin neden olduğu öksürmeyi, horlamayı önemli ölçüde azaltır.
Canan Karatay'a göre, vücudumuzun tuz ihtiyacını doğal ve işlenmemiş olan kristal kaya tuzu ile karşılamamız gerekiyor. Karatay, asırlar boyunca kaya tuzunun tüketildiğini, yiyecekleri saklamak için de yine kaya tuzunun tercih edildiğini söylüyor.
Kurşun: Kurşun, gama radyasyonunu engellemek için yaygın olarak kullanılan bir malzemedir. Kurşun, yüksek yoğunluğa sahip olduğu için gama radyasyonunu emebilir ve geçmesini zorlaştırabilir. Bu nedenle kurşun plakalar veya kurşun şapka gibi koruyucu ekipmanlar radyasyona maruz kalan kişilerin korunmasında kullanılır.
X-ray ve gama radyasyonu en iyi ağır çekirdekleri olan atomlar tarafından absorbe edilir, çekirdek ne kadar ağırsa absorbe ediliş de o kadar iyi olur. Bazı özel uygulamalarda, tükenmiş uranyum veya toryum kullanılır, ama kurşun kullanımı çok daha yaygın ve genellikle birkaç santimetre gereklidir.
Özellikle sarımsak ve soğan vücuttaki radyasyonun atılması için en etkili yiyecekler arasında yer almaktadır. Bunun yanında yeşil çay tüketiminin de vücuttaki radyasyonu atmak için bir etkiye sahip olduğu bilinmektedir.
BANYO ETKİSİNİ AZALTIR
Radyasyona maruz kalmış bir kişinin hemen buhar banyolarında duş almasının etkiyi azaltacağını söyleyen Prof. Tülay Engizek, tehlikeyi hissettiğimiz ortamdan hemen uzaklaşmamız gerektiğini belirtti.
Dizdar, uygulamayı, “Yoğurt, radyasyonla vücuttan atılan maddeleri yerine koymak için kullanılır. Bir de sülfidril denilen aktif grupları tutar.
Kaktüs bitkisi sadece kendi üzerine gelen çok az miktardaki radyasyonu absorbe edebilir, odadaki bütün radyasyonu çekemez."
Kurşun radyasyonu en az geçiren metal olması nedeniyle bu ışınlardan korunmada, renkli televizyon tüplerinin yapımında ve mühimmat imalinde de önemli miktarlarda kullanılmaktadır.
Zeolit yapısı gereği negatif iyon yüklüdür. Geniş radyoaktiviteye maruz kalmış alanlarda toprak ve yer altı suları zeolit ile temizlenmektedir. Radyasyona karşı oldukça etkilidir. Zeolit doğanın milyonlarca yıl içinde oluşturduğu son derece değerli bir mineraldir.
Kurşun, radyasyonu en az geçiren madendir.
Hastaya verilen radyoaktif madde vücuttan, başta idrar ve tükürük salgısı olmak üzere tüm vücut sıvılarıyla atılır. Özellikle ilk 24 saatte verilen radyoaktif madde %50-80 oranında idrarla atılır. Bu nedenle tuvalet temizliğine çok dikkat edilmesi gereklidir.
Radyasyondan korunmada, Uluslararası Radyasyondan Korunma Komisyonu'nun (ICRP) belirlediği 3 temel prensip vardır. Bunlar Gerekçelendirme (“Justification”), Optimizasyon (ALARA) ve Doz Sınırlamaları (“Limitations”)'dır.
Radyoaktif maddeler ışıma yaparak belli bir yarı ömür kuralı uyarınca sürekli azalma gösterirler. Ayrıca vücuttan idrarla ve barsaklar yoluyla da atılmaktadırlar.
Koruyucu önlük, radyasyon uygulamalarında radyasyonla çalışanların iyonlaştırıcı radyasyona maruz kalma ihtimalini en aza indiren giysilerdir. Bu giysiler, kurşun tozu içeren plastik malzemelerden yapılırlar.
Yapı malzemesi olarak aynı sınıfa giren, tuğla, doğal taş, seramik, cam ve betonun radyasyon geçirgenlik değerleri birbirine çok yakındır. Şekil 3. de yine en düşük radyasyon geçirgenlik değerlerinin ahşap ve asfalt gibi malzemeler olduğu görülmektedir.
Rafine ve sofra tuzunun tehlikeli olduğunu, kaya tuzunun ise faydalı olduğunu açıkladı.
Kaya tuzu, yeraltındaki tuz damarlarından çıkarılan doğal bir tuz çeşididir. İçerisindeki mineralleri koruyan bir yapıya sahiptir ve rafine edilmediği için sağlıklı bir seçenektir. En saf tuz olarak tanıtılan bir tuzdur ancak aradaki fark, tuzun sadece sodyum ve klorür değil, daha birçok mineral element içermesidir.
Gördüğünüz gibi Himalaya tuzu diğerlerinden bir adım önde. Çünkü daha fazla mineral içeriyor, daha az sodyuma sahip ve daha doğal. Sofra tuzu ise kimyasal olarak tüketilmeye hiç uygun değil.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri