Balığın uzun süre bekletilmesiyle yapılan lakerda nedir güvenilir mi, bozulma riski olabilir mi gibi tereddütleriniz olabilir. Lakerda aslında kabaca balığı tuzla pişirme yöntemidir ve şeflerin de severek hazırladıkları bir meze türüdür. Şimdi, hep beraber lakerdayı tanımaya başlayabiliriz.
Uzun süreli saklanmak üzere özel şekilde hazırlanmış balık etine lakerda deniliyor. Torik ve palamut balıklarından yapılan lakerda, yapıldıktan 2 ile 3 hafta içinde yenilecek duruma geliyor. Evde de gayet kolay yapılabilen bir lezzet olan lakerdayı yaparken dikkat etmeniz gereken birkaç nokta var.
Tuzda balık, levrek balığı ile hazırlanan bir yemektir. Balığın sofra ve deniz tuzuyla marine edilmesiyle hazırlanır. Fırında pişirildikten sonra sıcak sıcak servis edilir. Balığın kokusunu bastırmak için, fırın tepsisine iki adet defne yaprağı ekleyebilirsiniz.
😉 Bu tarifimizi mutlaka deneyin hem yapması pratik hem de lezzetine bayılacaksınız. Malzemeler : 10 kg.'lık Granyoz Levrek Balığı 8 kg.
İlgili 38 soru bulundu
Tuz katı kalın olmalı, balık bir tuz tepesinin altında kalmalı. Arzuya göre üzerine limon dilimleri yerleştirdikten sonra önceden ısıtılmış 200 derece fırında 40-45 dakika kadar pişirin. Pişirme süresi tamamlandığında tuz katmanı hafif bir renk almış ve sertleşmiş olmalı.
Yapılışı: Balık kızartılmadan önce suda bir iki saat bekletilir. Sudan alınan balıklar süzgeçte iyice süzülür. Kâğıt havlu arasında tamamen suyu alınan balıklar kor ateşte ya da elektrikli ızgarada kızartılır. Yanında ayran aşı veya bulgur pilavıyla yenir.
Kılçıksız olarak nitelendiremesek de kılçığı en kolay şekilde ayrılabilen ve lezzetine diyecek hiçbir söz olmayan balığın adına çipura denmektedir. Kılçığının iri olması ve pişirilmesinin ardından kolayca sıyrılıp çıkarılabilmesi bu balık türünü cazip hale getiren özellikler arasında yer almaktadır.
Fırında balık pişirme yöntemlerinden birisi de balığı tuzla kaplayarak pişirmektir. Bu şekilde balıklar hem daha yumuşak ve lezzetli olur, hem besin değerlerini kaybetmez, hem de yağda pişirilen balıklar gibi mideyi yormaz. Tuzda balık genel olarak lagos, sinarit veya levrek gibi iri balıklarla yapılır.
Salamura olarak hazırlanan lakerda, buzdolabında 30 gün boyunca muhafaza edilir. Kavanozun kapağının güvenli olmasına dikkat edebilirsiniz. Eğer lakerdayı daha sonra yemek için hazırlıyorsanız, buzluk poşetine aktarıp derin dondurucuda daha uzun süre koruyabilirsiniz.
Ançüez çoğunlukla hamsiden ya da çaça, sardalye ve tirsi balıklarından yapılan yağlı ve tuzlu bir balık ezmesidir. Kökenleri İtalya mutfağına dayanan bu ezme, hamsi veya sardalyenin tuzlanarak kavanoz ya da teneke kutulara konulmasıyla yapılır.
Marine etmek demek balık etini daha da yumuşatıp, lezzet kazandırmak için pişirilmeden önce belirli bir süre bir karışımda bekletilmesidir. Ancak 'marine' kelimesi genellikle yanlış kullanılır. 'Levrek marine' olarak sunulan balık mezesi, aslında limon suyuyla balık etini olgunlaştırarak pişirmektir.
Fileto balık ve fileto balık çeşitleri, omurgası çıkarılmış, yüzgeçleri ve iç organları alınmış, derisi yüzülmüş veya yüzülmemiş balık etine verilen addır.
Lakerdacı kelimesi Türkçe'de "Lakerda yapan veya satan kimse." anlamına gelir.
La kerrida: İstenince olan şey
Lakerda kelimesi aslında İspanyolca "La kerrida" kelimesinden geliyor. "La kerrida" ise İspanyolca'da "istenince olan/istendikten sonra olan şey" anlamında kullanılıyor.
Palamut veya Torik gibi balıklarla salamura olarak yapılan Lakerda, balık sezonunun devam etmesi dolayısıyla araştırılan konu olmaya başladı. Palamut ve Torik'in dilim dilim kesilmesiyle meydana gelen Lakerda, bir nevi balık salamurasıdır.
Civa bakteriler ve doğal yollarla organik metil civa formuna dönüştürülebilir ve bu form zehirli bir maddedir. Ne yazık ki bu toksin yediğimiz balıkta bulunur. Her balık yediği çok küçük balıklar ya da organizmalardan civayı alır.
Minekop balığı, ızgarada, tavada, tuzda, güveçte, fırında ve pek çok şekilde yapılabilir. Minekop etinin tadı konusunda ise pek çok kişi farklı yorumlarda bulunuyor. Her mevsiminde yenebilen bu balığın tadı genellikle oldukça beğenilir.
Her balık türü insan sağlığına olumlu etkiler bırakmaz. Bu yüzden yapılan araştırmalar sonucunda uzmanlar; somon, uskumru, ton balığı, alabalık, hamsi ve morina gibi türlerin daha sağlıklı olduğunu vurguluyor. Bu balıklar diğerlerine oranla omega-3 yağ asidi bakımından daha zengindir.
Besleyici ve lezzetli bir balık olan levrek tezgahta tercih edilecek öncelikli bir balıktır. Nisan : Kırlangıç, levrek, mercan bolca çıkar. Tekir ve tekirin büyüğü diye sayılan barbunya da önemli miktarda tutulur. Barbunya (Ya da barbun) balığı en lezzetli balıklardandır.
Hamsinin yakın akrabası sardalya sürüler halinde yaşar ve kıyılar boyunca göç eder. Hamsi gibi ticari değeri çok yüksek bir balıktır.
Izgarada balık pişirecekseniz çipura ve palamut gibi yağlı ve iri balıkları tercih etmelisiniz. Kızgın yağda kızartmak için küçük balıklar çok daha uygundur. İstavrit, hamsi, sardalya, barbun gibi balıkları kızgın yağda pişirebilirsiniz.
Balığın su miktarının kurutma ile giderilip bakteri üreme ve gelişmesine uygun olmayan seviyeye getirilmesi teknolojisi olup en eski balık işleme yöntemidir.
Dilimlediğiniz parçaları soğuk su dolu bir kabın içine alın ve 2-3 saatte bir suyunu değiştirerek bir gece boyunca buzdolabında bekletin. Böylece balıklar fazla tuzu atmış olacaklar. Ertesi gün balıkları sudan çıkartın ve zeytinyağı dolu bir kaba yerleştirin ağzını kapatın ve buzdolabında saklayın.
1 limonun suyu, 1 çay kaşığı deniz tuzu, 4-5 yemek kaşığı zeytinyağı, ince kıyılmış dereotu ve biberiye bir kapta karıştırın. Marine etmek istediğiniz deniz ürünlerini, karışımın içerisine alın ve her tarafının sosa bulanmasını sağlayın. Bir süre dinlendirdikten sonra pişirebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri