Tuzlama sıklıkla “bebeğin kokmaması” amacıyla yapılmaktadır. Bunun yanında Antalya bölgesinde “bebeğin geveze olmaması”, Kıbrıs ve Kazak Türkleri arasında ise “derisinin kalın olması” amacıyla da yapılmaktadır.
Ten kokusuna ve rengine hiçbir faydası olmaz. Üstelik deriden emilen tuz, bebeğin kanında tuz değerini yükseltir. Bebeğin sıvı kaybetmesine (dehidratasyon) ve bunun sonuncunda da böbreklerinin zarar görmesine (böbrek yetmezliğine), ölümlere neden olur.
Öyle ki bebeğin vücuduna sürülen bu tuz deri tarafından emilerek vücuda geçiyor ve bebeğin kanında tuz oranının yükselmesine (hipernatremi) sebep oluyor. Bu durum ise bebeğin yaşamını yitirmesine bile neden olabilecek kadar tehlikeli.
"Yeni doğan bebekler, aile büyükleri tarafından tuz veya zeytinyağı ile birlikte ovulup banyo ettirilerek ağız, koltuk altı, kasık, dahil tüm vücuda sürülerek tuzlanmaktadır. Ne yazık ki ciltten emilen aşırı miktarda tuz, ciddi ve hayatı tehdit eden hipernatremi (kanda tuz oranının yükselmesi) ile sonuçlanabilmektedir.
Bebeğin kırkı çıktıktan sonra kırk banyosunda ya da ilk banyosunda uygulanan tuzlama işlemindeki asıl amaç, terinin kokmasını önlemek. Doğumun hemen sonrasında tuzlanarak yıkanan bebeğin bir daha asla ter kokmayacağına inanılarak yola çıkılan bu harekette nice zararlı sonuçlar görülebilir.
İlgili 36 soru bulundu
Tıpkı bebeği ballamak gibi. Peki tuzlanmayan bebek kokar mı, tabii ki hayır. Tuzlamanın ter kokusuna dair bilinen bir etkisi yok. Ayrıca tuzlamanın bebeğe bereket ve uğur getireceğine de inanılıyor.
Adana Çukurova'da farklı bir gelenek yaşatılmaya devam ediyor. 'Bebek tuzlama' geleneğiyle yeni doğan bebekler bal, tuz ve şeker karışımıyla yıkanıyor. Bal, tuz ve şeker bir kap içerisinde ılık su ilave edilerek karıştırılıyor. Dünyaya gözlerini açan bebekler bu karışımla yıkanıyor.
Yenidoğan bebekleri tuzlamak, vücutta su kaybına bağlı (hipernatremi) beyin kanaması sonucunda ölüme sebep olabilir. Bu yüzden bu gelenekten uzak durmalı, mutlaka uygulayacaksanız tuz oranını minimum miktarda tutarak çok dikkatli olmalısınız.
İlk bebek banyosunun zamanı ile ilgili doktorların genel tavsiyesi, bebeğin göbek bağının düşmesinden bir gün sonrasıdır. Bebeğin temizliği, göbek bağı düşünceye kadarki sürede, silme banyo ile yapılabilir. Silme banyosu, bebek şampuanlı küçük bir havlu ya da müslin bezle bebeğin yüz ve vücudu silinerek uygulanır.
Bebeği doğum sonrası tuzla- mak, hassas olan cildinin tahriş olmasına; sarılığı olan bebeğin kulak arkası ya da alnının jiletle kesilmesi bebekte enfeksiyon gelişmesine; kundaklama yapılması bebekte gelişimsel kalça çıkıklığına neden olabilecek geleneksel uygulamalardır (6-8,13).
Çocuğunuzdan Islık Benzeri Ses Geliyorsa…
Özellikle çocuklarınız nefes alırken hışıltılı ya da ıslık sesine benzer sesler çıkarıyorlarsa mutlaka bir hekime gitmelisiniz. Hışıltı veya bilimsel adıyla "vizing", akciğerlere bağlanan orta ve küçük soluk borularının daralmasına bağlı olarak ortaya çıkan bir durum.
Bu, hijyenik değildir. Nefes ve ağız yolu ile kapılan enfeksiyonlarda rolü oldukça yüksektir. Çocuklar ayaklarından öpülmez. Zira ayakları öpülen çocuk, hissettiği 'anormal' değerlilik hissi ile kıskançlığa meyleder.
Yeditepe Üniversitesi Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Filiz Bakar, yenidoğan bebeklere çok fazla dokunmanın ve öpmenin enfeksiyona neden olabileceğine dikkat çekti. “Yenidoğan bebekler hastalıklara karşı savunmasız oldukları için korunmaları büyük önem taşımaktadır.
Bebek tuzlama Türkler arasında yaygın uygulanan bir gelenektir. Özellikler Türkmen (Yörük) yaşama alanlarında daha sık uygulanmaktadır. Bunun yanında Kazaklar ve Kıbrıs Türklerinde de uygulanmaktadır. Tuzlama sıklıkla “bebeğin kokmaması” amacıyla yapılmaktadır.
Çocuklar için: 2 ila 15 yaş arası çocuklar için bu miktar 5 gramdan daha az olmalıdır. Yaş küçüldükçe miktarda düşürülmelidir. Çocuklar için bu öneri, emzirme veya mama ile beslenme dönemini kapsamaz. Kulanılan tuz iyotlu olmalıdır.
Halk arasında doğru kabul edilen bir diğer yanlış ise bebeklerin kırklarının çıkana kadar yıkanmaması gerektiğidir. Ancak bu tamamen yanlış bir düşüncedir. Bebekleri, göbek bağları düştükten sonra banyo yaptırmakta hiçbir sakınca yoktur.
Suyun içine temiz kırk adet taş veya fasulye koyulur. Bunun dışında ise suya altın, gümüş, mevsim çiçekleri, nazar boncuğu, bozuk para konur. Bu malzemelerin hepsi temizlenmiş olmalıdır. Hazırlanan sudan önce bebeğe sonra anneye kırk tas dökülür.
Uzmanlara göre bebek günün her saatinde yıkanabilir.
Taş yerine 40 fasulye veya buğday tanesi de kullanılabilir. Aile büyüğü banyo suyunu hazırlar. İçine taş, buğday, altın, gümüş, çeşitli mevsim çiçekleri veya gül yaprakları, nazar boncuğu atar. Suya atılacak tüm malzemelerin dezenfekte edilmesi veya temiz olması gerekir.
1 yaşına kadar tuz yasak!
Bunun nedeni ise 1 yaşın altındaki çocukların böbrek fonksiyonları tam gelişmediğinden yüksek tuz ve elektrolit yükünü yeterince dengeleyememesi.
Tuzlama, en kısa tanımıyla, yeni doğan çocuğun tuzlu suyla yıkanması ya da vücudunun doğrudan tuzla ovulması anlamına gelmektedir.
bebek tuzlama olayı işlem görmemiş doğal okyanus tuzunun bir miktar memba suyuna karıştırılmasıyla yapılır. bir miktar tuz bir miktar suyla karıştırılır, bebeğin kokması olası yerlerine sürülür, azıcık beklenir ve yıkanır.
Bebekler Ne Zaman Duymaya Başlar? Bebeğin duyma yetileri 24. haftada tamamlandığı ve de 25. haftadan sonra bebeğin annesini duyabildiği uzmanlar tarafından ifade edilir. Bebeğin yaklaşık 32. haftalık olması ile seslere bir tepki vermeye başladığı belirtilir.
Islak mendiller direk olarak pişiğe yol açacağından,ıslak mendil kullanımında mendilin tekrardan ılık su ile yıkanarak,kullanılmasında fayda vardır. Bebeği tuzlu su ile yıkamak ciddi oranlarda tahriş edici ve zarar verici olabilir. Tuzu bebeğinizde denemeyin.
Yüzyıllar önce bulunan tuzlama yöntemi, bazı yiyeceklerin bozulmadan uzun süre saklanabilmesini sağlar. Bunu gıdanın içindeki nemi emerek ve bakteri ve diğer mikro organizmaların gelişmesini engelleyerek yapar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri