Ekmek, kurabiyeler yerine kuru havayı emecek ve bayatlamalarını önlemeye yardımcı olacaktır. Düzgün yapıldığında, yumuşak kurabiyeler buzdolabında üç gün ve dondurucuda üç aya kadar dayanır.
Kurabiye pişirdikten bir gün sonra bayatlar ve günler geçtikçe yenemez hale gelir. Kurabiyenin çabuk bayatlamasının sebebi içeriğindeki yoğurt, süt gibi ana malzemelerdir. Doğru malzemeleri kullanarak hazırladığınız tatlı ya da tuzlu kurabiyeleri cam kavanozda günlerce saklayıp, taze şekilde tüketebilirsiniz.
Kapaklı saklama kaplarının içerisinde de kurabiyelerinizi uzun süre saklayabilirsiniz. Gün ışığından uzak bir yerde ve buzdolabında muhafaza etmemeye de özen gösterin.
Kurabiyenin Bayatlamaması İçin Ne Yapmak Gerekir? Tuzlu kurabiyelerin uzun süre dayanmasının sırrı sirkedir. İçerisine eklenen sirke aynı zamanda kurabiyelerin kıyır kıyır olmasını sağlar. Kurabiyeler piştikten sonra herhangi bir sirke tadı ya da kokusu içermez.
Bu durumun en önemli nedeni ise kuru pasta çeşitlerinin içerisinde bulunan nişastanın, hava ile temas ettikten sonra kristalleşerek kurumasıdır. Bu, kurabiyenin bayatlamasına neden olacağı için nişasta ile yapılan kurabiyelerin eğer mümkünse kapalı ve hava almayan bir saklama kabında muhafaza edilmesi gerekmektedir.
İlgili 45 soru bulundu
Elmanın yayacağı nem sayesinde kurabiyeleriniz 2 hafta boyunca taze kalacaktır. Kurabiyelerinizi buzdolabı poşetine koyup, buzlukta 6 ay saklayabilirsiniz.
Bayatlamayan Kurabiye (Saklama Kabında 60 Gün Saklanabilir)
Pişmiş kurabiyeleri 3-4 aya kadar kilitli buzdolabı poşetinin içerisinde, buzlukta bekletebilirsiniz. Yemeden önce çıkarıp fırın tepsisine dizin ve 180 derecelik fırında bir süre ısıtın. Ardından afiyetle tüketin.
Eğer sizde tuzlu kurabiye yapacak ve kavanozda saklamak istiyorsanız, mutlaka hamurların içerisine sirke ilave edin. Çünkü sirke, kurabiyedeki malzemelerin lezzetini ön plana çıkarıyor ve ağızda dağılan bir kıvamda olmalarını sağlıyor.
Kurabiyeleri sakladığınız kabın kapaklı olması çok önemli. Kapaklı kaplar yerine kavanozları da tercih edebilirsiniz. Hangisini seçerseniz seçin, tabanına ve kurabiyelerin aralarına yağlı kağıt koymak; kurabiyelerin daha uzun süre dayanmasını sağlar. Yağlı kağıt yerine lavaş veya tortilla ekmeği de kullanabilirsiniz.
Sadece fırından çıktığı anda değil, sonuna kadar taze olarak yenmesi için kurabiyelerin yeneceği kadarı yeniden fırınlanarak tekrar eski tazeliği kazandırılabilir. Bu işlemi mikrodalga fırında birkaç dakika ısıtarak da gerçekleştirmek mümkündür.
Tepsiyi derin dondurucuya kaldırıp, kurabiyelerin birbirine dokunmadan donması için en az 6 saat bekletmek gerekiyor. Ardından donmuş parçaları buzdolabı poşetlerine ya da dondurulmaya uygun kaplara koyarak derin dondurucuya kaldırabilir, kurabiyelerinizi 3 aya kadar dondurucuda saklayabilirsiniz.
Yapılan hatalardan biri de soğuk fırına ya da çok sıcak fırına kurabiyeleri vermek. Her ikisinde de kurabiyelerin formlarının bozulması ve dağılmaması için 165-180 derece arasında pişirmek önemli. Bu noktalara dikkat ettiğiniz sürece kurabiyeleriniz pişerken yayılmayacak ve dağılmayacaktır.
Severek tüketilen tuzlu kurabiyeler aşırı tüketildiğinde kilo alımına neden olabilir. Ancak bir iki adet yemenin kilo almaya pekte bir etkisi olmayacaktır. Kurabiyede kullanılan un çok önemlidir.
Daha ince şekillendirilen kurabiyeler 7-8 dakikada, biraz daha kalın şekillendirdiğiniz kurabiyeleriniz ise 10-12 dakika içinde pişmiş olacaktır. Fırından çıkardığınız kurabiyelerinizi 10 dakika kadar oda sıcaklığında dinlendirdikten sonra üzerine dilediğiniz süslemeyi yapıp servis edebilirsiniz.
Düzgün yapıldığında, yumuşak kurabiyeler buzdolabında üç gün ve dondurucuda üç aya kadar dayanır.
Sadece fırından çıktığı anda değil, sonuna kadar taze olarak yenmesi için kurabiyelerin yeneceği kadarı yeniden fırınlanarak tekrar eski tazeliği kazandırılabilir. Bu işlemi mikrodalga fırında birkaç dakika ısıtarak da gerçekleştirmek mümkündür.
Birkaç dilim elmayı kavanozun içerisine atıp yine 1 gün bekletin. İşin sonunda kurabiyelerinizin yumuşadığını gözlemleyeceksiniz. Kurabiyeleriniz çok sert olduğunda rondodan geçirerek ve eritilmiş tereyağı ile karıştırarak cheesecake tabanı olarak da değerlendirebilirsiniz.
Kalan kurabiyeleri ufalayıp az yağlı tavada ısıtın. İsterseniz badem, fındık, tarçın ya da çikolata parçacıklarıyla karıştırın. Muhallebi, dondurma ya da yoğurt üzerine serpiştirin. Yeterince kurabiye kaldıysa ufaladıktan sonra biraz erimiş tereyağı ile karıştırıp kek tabanı ya da pay hamuru yapmak için kullanın.
180 derecelik fırında, üzeri kızarana kadar 10-12 dakika kadar pişirin ve fırından alıp soğumaya bırakın.
Yağlı kağıt serili fırın tepsisine dizilir. Üzerine yumurta sarısı sürülür, susam ve çörekotu serpilir. 170 derecede içi pişene kadar pişirilir.
Buzlukta en az 6 saat donana kadar bekletin. 2- Donan kurabiye hamuru parçalarını fermuarlı poşete yerleştirip üzerine saklama tarihini yazıp buzluğa koyun. Uyarı: Kurabiye hamuru 3 aya kadar dondurucuda saklanabilir.
Yağlı kağıt üzerinde 3-4 milimetre kalınlığında açın istediğiniz kalıpla kesip yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizin. Diğer tepsiye de içini daha küçük bir kalıpla kestiğiniz kurabiyeleri sıralayıp 180 derece fırında sadece üzeri sararana kadar 7_8 dk pişirin.
Bu sene yılbaşı kurabiyesi için yeni bir tarif denedim ve hem kolay oluşuyla hem de tat ve dokusunun lebkuchene çok benzemesiyle kalbimi fethetti! Üstelik bu tip kurabiyeler bayatlamadan uzun süre dayanıyor, hazır işin içine girmişken bol bol yapıp kapalı bir kapta 2-3 hafta muhafaza edebilirsiniz…
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri