SULAMA SUYU ANALİZ SONUÇLARININ DEĞERLENDİRİLMESİ AZ TUZLU SU: Her çeşit bitki sulamasında kullanılabilir. Toprak çok düşük geçirgenliğe sahip olmadığı sürece toprakta tuzluluk yaratmaz. ORTA TUZLU SU: Tuzluluğa hassas bitkiler hariç bütün bitkilerin sulanmasında kullanılabilir.
TUZLULUK ve ETKİLERİ
Bitki üzerine, beslenme ve metabolizmayı bozmak yoluyla zehirleyici etki yaparlar. Ayrıca toprakta tuz konsantrasyonunun artmasıyla, bitkinin topraktan su alımı güçleşmekte, toprağın yapısı bozularak bitki gelişimi yavaşlamakta, hatta durmaktadır (Kanber ve ark., 1992; Güngör ve Erözel, 1994).
Tuzluluk etkisi tıpkı kuraklık etkisi gibidir ve her iki koşulda da bitki gelişmesi yavaşlar ve verimde azalma oluşur. Bitki vegetatif aksamının çökmesi, yaprak zararlanması ve lekeler gibi etkiler ancak tuzluluğun uzun süreli etkileri sonucunda belirgin bir hal alacaktır.
Sulama amacı ile kullanılan su için en temel kaygılardan biri aşırı tuz içeriğidir. Sudaki ve topraktaki yüksek tuz konsantrasyonu ekin üretimini olumsuz etkiler, toprağı bozar ve yeraltı suyunu kirletir.
Genel olarak sebzeler ve meyve ağaçları düşük ve hafif tuzlu topraklarda iyi bir gelişim gösterirler. Arpa, pamuk, şeker pancarı, sorgum gibi tarla bitkileri toprak tuzluluğuna toleranslı bitkilerdir.
İlgili 19 soru bulundu
Bazı tuzlu su bitkileri, suyu ve mineralleri filtreleyebilme özelliği sayesinde tuzlu su ortamlarında büyüyebilirler. Tuzlu su bitkileri, farklı türlerde ve boyutlarda olabilirler. En yaygın tuzlu su bitkileri arasında tuz otu, mangrove ağacı, deniz börülcesi, su kabağı ve tuzlu su çayırları gibi bitkiler yer alır.
E boyle olunca da sulak yerde mi buyudun dedirtecek yapida bitkiler var. Mangrove=Latincesi Rhizophoraceae familyasindan. Bu bitkiler cok acayip cunku tuzlu suda da yasayabiliyorlar.
SULAMA SUYU ANALİZ SONUÇLARININ DEĞERLENDİRİLMESİ
ORTA TUZLU SU: Tuzluluğa hassas bitkiler hariç bütün bitkilerin sulanmasında kullanılabilir. Toprak geçirgenliğinin iyi ve orta derecede olduğu yerlerde özel tuzluluk kontrol tedbirlerine ihtiyaç yoktur.
Genel olarak yapılan çalışmalar, yersel olarak, tuzluluğu yüksek sulama sularının tarımsal amaçla bazı şartların yerine getirilmesi ve gerekli teknik önlemlerin alınmasıyla kullanılabilir hale gelebildiklerini de göstermektedir.
Sodyum klorür yani yemek tuzu uzun yıllardır kullanılan bir ot kurutucudur.
Toprak asitliğini gidermek için tuzlu veya alkali topraklarda Amonyum Sülfat, ekimde veya ekim öncesinde tercih edilmelidir. Nötr (pH değeri 6.5-7.5 olanlar) veya asit (pH değeri 6.5 'dan düşük olanlar) topraklarda Üre %46 kullanılabilir.
Suyun içindeki şeker iç bölgelerdeki tomurcukları besler ve büyümelerini sağlar, böylece dallanma (büyüme) artar.
Tuzlu suya gereğinden fazla maruz kalmak, sudaki çözünmüş tuzun bedeninize geçmesine sebep olabiliyor. Uzmanlar, vücuttaki tuz oranını artırarak tansiyonu yükselttiği ve yüksek tansiyonun da kalp krizine sebep olabileceği belirterek denizde uzun süre kalınmamasını öneriyor.
Tabii kurutma: Açık hava veya vantilatör yardımı ile ağacın kurutulması genel olarak kullanılan yöntemlerden biridir. Tabii bu durum uzun söyle bir kurutma işlemi olarak öne çıkar. Suni kurutma: Özellikle kere senin desteklendiği bölgede belirli bir derece üzerinden sıcak hava verilmesi ile işlem gerçekleşir.
Tuzlu topraklarda bitkinin beslenebileceği su hareketi kısıtlandığı için bitkiler ölürler. Tuzlanma, diğer toprak canlılarının da topraktan besin almasını zorlaştırır. Özellikle sodyum tuzları, canlı dokularını bozucu ve zehirleyici etkiye sahiptir.
Tuzlu alkali toprakların idaresinde tuza dayanıklı bitkilerin yetiştirilmesi diğer bir önlemdir. Şekerpancarı, pamuk, darı, arpa, çavdar ve yonca önerilen ürünler arasındadır.
Daha önce yapılan bir araştırmada, tuzlu suyun grip ve soğuk algınlığı gibi hastalıkların süresini 2 gün kısalttığı açıklanmıştı. Edinburgh Üniversitesi araştırmacıları, tuzlu suyun öksürük ve soğuk algınlığını semptomlarını iyileştirdiğini ve hastalığın süresini kısalltığını bildirdi.
TOPRAK TUZLULUĞUNUN OLUŞUMU
Her sulamada daha fazla tuz biriktirilir. Tuzluluğun zararlı düzeylere ulaşmasından önce bu biriktirilen tuzların kök bölgesinden uzaklaştırılması gerekir. Yıkama uygulaması, kök bölgesi dışına bir miktar tuzun taşınabilmesi için yeteri kadar fazladan suyun uygulanması şeklinde yapılır.
Hastalıktan korunma için en etkili önlem, yüzyıl öncesinde olduğu gibi bugün de “tuzlu su”dur. Tuzlu su ile yapılacak, günde 7-8 kez tekrarlanacak, etkili, sıkı “ağız, geniz ve boğaz gargaraları”dır. Bir bardak suya bir veya bir buçuk çay kaşığı tuz ekleyin ve 3-4 saat aralıklarla gargara yapın.
Tuzlu suyun tuzluluk oranı insan kanındaki tuzluluk oranından daha yüksek olduğu için zararlıdır. Deniz suyu gibi aşırı derecede hipertonik sıvıları tüketmek, vücudun savunma mekanizmasını bozar.
'Sağ tarafınızdan başlayarak tüm vücudunuza tuzlu su dökün'
O yüzden haftada bir banyodan sonra 1 litre suya 2 kaşık tuzu ekleyip, karışımı banyodan sonra sağ tarafınızdan başlayarak tüm vücudunuza dökün.
Salamura hazırlanırken %8 tuzlu su yapmak için; 80 gr tuz 1 litre suda eritilir. Eğer bir litreden fazla salamura gerekli ise, suyun her litresi için 80 gr tuz hesaplanır.
nedeniyle sınırlayıcı bir faktör özelliğine sahip olan tuzlu topraklarda canlılığını devam ettirebilen bitkiler, halofit bitkiler olarak isimlendirilmektedir. ve tuzlu bataklıklarda halofit bitkiler oldukça geniş bir yayılış göstermektedir.
Suya Dayanıklı Ahşap Ürünler arasında beyaz meşe ve tik vardır. Bunlar ayrıca bükülmeye, çürümeye, çatlamaya veya bükülmeye karşı dayanıklı uzun ömürlü ağaçlardır. Bu yoğun ahşaplar çok fazla bakıma ihtiyaç duymaz ve çürümeyi, nemi ve böcekleri kovma konusunda doğal bir yeteneğe sahiptir.
Susuzluğa dayanıklı bir ağaç olan badem ağacının gövdesine aşıldığı diğer meyvelerin de böylelikle susuz yetiştiğini belirten Yalçın, bu yöntemle aynı zamanda kısıtlı arazisi olanlara bir ağaçta 5 meyve yeme imkanı sunuyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri