Peygamber'in (s.a.) sünnetine dayalı olarak cumhurun ifade ettiği adem-i cevaz görüşü isabetlidir ve erkeklerin altın yüzük kullanımı haramdır. Dolayısıyla üretimi ve satımı da caiz değildir.
Altın dışında erkeklere yasak bir maden yoktur. Değeri altından çok daha üstün olan madenlerden bile yüzük ve benzeri şeyler kullanılabilir. Altın oranı boya düzeyinde nisbî kalan eşya altın hükmünde değildir.
Bu çeşit beyaz altının yüzde elli sekiz buçuğu has altın, yüzde kırk bir buçuğu paladyum olup, altın kısmı daha. fazla olduğundan erkeğin bu yüzüğünü takması caiz. değildir.
Kadınlar, yabancı erkeklere göstermemek şartıyla kolye takalabilir. Plastik dahi olsa süs olarak takılan kolyeyi göstermemek gerekir. Yüzük dışındaki (ayaklara, kollara, gerdana, kulaklara v.s. takılan) takılar, kadın için ziynetten sayıldığı için bunların yabancı erkeklere gösterilemesi caiz değildir.
Elmas ve pırlanta gibi diğer zinet eşyası ise altın kadar kullanışlı ve kadının sembolü olmadıkları için, kadına mubah olduğu gibi erkeğe de mübahdır. İmali ve satışı hususunda hiç bir sakınca yoktur.
İlgili 28 soru bulundu
ERKEĞİN ALTIN TAKMASI NEDEN HARAM? İslam âlimlerinin çoğunluğu erkeğin altın kullanımının haram kılınışının sebebinin israf ve övünme olduğunu belirtmiştir. İbni Abbas Radıyallahu Anhümâ'dan rivayet edildiğine göre; Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem, bir adamın elinde altın bir yüzük gördü, onu çıkardı ve attı.
18 Ayar Alyans Evlilikte Sevginin Sembolü Oluyor
Zamansız tasarımları sayesinde hiçbir zaman modası geçmeden bu yüzükleri takmak mümkündür. Evlenme süreci içerisinde olan insanlar için önemli bir konumda olan bu takıların kalitesi de son derece önemlidir.
Peygamber'in (s.a.) sünnetine dayalı olarak cumhurun ifade ettiği adem-i cevaz görüşü isabetlidir ve erkeklerin altın yüzük kullanımı haramdır. Dolayısıyla üretimi ve satımı da caiz değildir.
şöyle buyurmuştur: “İpek elbise giymek ve altın kullanmak ümmetimin erkeklerine haram, kadınlarına helal kılınmıştır.”1 Tirmizî, hadisi naklettikten sonra sahabe-i kiramdan bu konuda hadis aktaranların isimlerini şöyle zikretmiştir: Ömer, Ali, Ukbe b. Âmir, Enes, Huzeyfe, Ümmü Hanî, Abdullah ibn Amr, İmrân ibn Husayn, ...
1 Soru: Erkeğin içerisinde altından parçalar olan veya kordonu altından olan saat takması ve onunla namaz kılması caiz midir? Cevap: Birinci denileni takmak ve onunla namaz kılmak caizdir.
14 ayar altın bozdurmak istenildiğinde elbette ki bir değer kaybı olacaktır. Çünkü 14 gram altının içerisinde bulunan saf altın yüzdesi %58 civarındadır. Alırken daha az işçilikli gram ve külçe gibi altınları bozdururken değer kaybı daha azdır.
22 ayar altının %91,6'sı altın %8,4 ü ise diğer katkı madenleridir. 18 ayar altında bu oran %75 altın, %25 katkı madeni ile oluşurken, 14 ayar altında ise %58,5 altın %41,5 ise katkı madenleri kullanılmaktadır.
Fetva Kurulu "Yeni doğan çocuklara hediye olarak getirilen altınları takmakta bir sakınca yoktur." diye belirtti.
Bu ülkelere ihracat yapan üreticiler 8 ayar altın takıları problemsiz bir şekilde üretmektedirler. 8 ayar altın takılarda özellikle yüzük, kolye ve küpe grubu doğru üretilmediği takdirde vücuda teması fazla olduğu için çok daha hızlı problem vermektedir.
8 ayar altın kullanımının kesin olarak bilinen herhangi bir zararı bulunmamaktadır. Fakat 8 ayar altın kullanmanın zarardan ziyade avantajlı olduğu durumlar bulunmaktadır. 8 ayar altın fiyat olarak hem uygun hem de kaliteli olma özelliğine sahiptir.
8 ayar altın, sertliği ve işlenebilme kabiliyeti nedeniyle takı modellerinde sıklıkla tercih edilir. Özellikle ince işçilik gerektiren takılarda, altının en kolay şekil alabilen hali olan 8 ayar altın kullanılır.
820- Erkeğin altın ziynet kullanması örneğin, boynuna altın zincir, parmağına altın yüzük, koluna altın saat takması, haramdır ve onunla kılınan namaz batıldır. Ama kadının namazda ve namaz dışında altını ziynet olarak kullanmasının sakıncası yoktur.
Altın takmanın zihin ve beden üzerinde rahatlatıcı bir etkisi bulunmaktadır. Altın sinirleri yatıştırır, beyin üzerinde faydalı bir etkiye sahiptir, hafıza ve zekayı geliştirir. Altın, insandaki tedirginliği ve korkuları alır. Hatta altına bakmanın sıkıntı ve stresi giderdiği ve insanı neşelendirdiği düşünülmektedir.
Erkeklerin bileklik, kolye ve pazubent gibi şeyleri takması, kadınlara benzeme veya benzetme niyeti yoksa, altın da değilse, Gazali ve Mütevelli gibi alimlere göre caizdir.
Diyanet İşleri Başkanlığı “Altına yatırım yapmak haram değildir,” dedi. Nedenlerini ise şöyle açıkladı: “ Kural olarak bedeli peşin olarak ödenerek ve herhangi bir faiz uygulanmadan, bir kuruluştan altın veya döviz alım-satımı yapmak caizdir.”
Yalınız süs maksadı ile evlerde altın ve gümüş kaplar, tabla ve benzeri şeyler bulundurmak caizdir. Fakat altın ve gümüş kaplardan yemek yenmesi, su içilmesi, yağlanılması ve koku sürünülmesi hem erkeklere hem de kadınlara mekruhtur. Gümüş veya altın çatal-kaşıkla yemek yenmesi de böyledir.
Erkeğe Kaç Gram Altın Helal? 18 ayar, 22 ayar veya 14 ayar erkek altın alyans alımlarında veya 2, 3, 4 gr. erkek alyans alımlarında merak edilen bir diğer konu kaç gram olacağıdır.
Bu noktada üretim aşamasında içeriklerden herhangi birinin ayarının doğru yapılmaması sayesinde 8 ayar altınların kolayca kararması mümkün olabilir. Kullanıcıların özellikle doğru üretim yapılmış bir yerden alması önerilmektedir.
9 Ayar altın daha çok yüzük, küpe, bileklik, kolye ve hızma yapımında kullanılır. Ayarı yüksek ürünlere göre daha uygun fiyatlı olduğu için çok tercih edilir. Alacağınız takı altının tüm avantajlarına sahip olacaktır. Ürününde herhangi bir kararma ya da solma olmayacak, suyla etkileşime girse bile bozulmayacaktır.
Peki, alyanslar kaç ayar olmalıdır? Altın alyans ayarları 18,22 ve 24 olur. Uzun yıllar alyansınızı kullanacağınız için sağlam olmasına dikkat etmelisiniz. Bundan dolayı en fazla seçeneğe sahip olan 14 ayar altın alyans modellerini rahatlıklar tercih edebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri