Yüzme ve yorucu aktivitelerden önce tuzlu su ve klor mücevherlerinize zarar verebilir. Mücevherlerinizi zarar görmesini önlemek için tuzlu su ve klora girmemeye dikkat edin.
Tercihen havuz ve denize girerken takılarınızı çıkartmak önerilir. Fakat altın ve çelik içeren takılar suyla temasta tepkimeye girmezler.
Bu gibi durumların meydana gelmemesi için yüzüğü kullanırken temas ettiği maddelere dikkat edilmelidir. Su, tek başına yüzüğe zarar vermez. Üzerindeki tozların giderilmesine de destek olur. Ancak su ile beraber bulaşık deterjanı ya da kişisel temizlik ürünleri, yüzüğün ışıltısının kaybolmasına yol açacaktır.
Altın, parlak sarı rengi ve ışıltısıyla göz alan çok ağır bir metaldir. Üstelik kolay kolay tepkimeye girmeyen çok kararlı bir element olduğu için havadan ve sudan etkilenmez. Bu yüzden hiçbir zaman paslanmaz, kararmaz ve donuklaşmaz.
Çok fazla kararan aksesuarlarınız var ise tuzlu su içinde birkaç dakika altın ve gümüşü kaynatarak yoğun kararmalarda da kurtulabilirsiniz. Karbonat da tuz gibi kararan yüzeyleri temizlemek için kullanılan bir malzemedir.
İlgili 37 soru bulundu
Özellikle kolye ve bileklik ürünleri, çamaşır suyuyla temas etmesi durumunda kararma gösterecektir. Kişiler altınların kararıp kararmadığını merak edebiliyor. Altınların çamaşır suyuyla teması, altınların kararmasına neden olacaktır. Altınların kararmasını istemeyen kişiler, çamaşır suyundan uzak tutması gerekir.
Yüzme ve yorucu aktivitelerden önce tuzlu su ve klor mücevherlerinize zarar verebilir. Mücevherlerinizi zarar görmesini önlemek için tuzlu su ve klora girmemeye dikkat edin.
Duş alırken, yüzük takılı kalabilir ancak temizlik yaparken, bulaşık yıkarken ya da farklı kimyasallara temas riski olduğunda kesinlikle çıkarılmalıdır. Aksi halde yüzük daha hızlı ve kalıcı şekilde hasar alacaktır.
Pırlanta yüzük modelleri, güneş ışığı, sıcak veya soğuk su, şampuan ve parfümden zarar görmezler. Hatta su, pırlantanızdaki tozları yok edeceği için mücevherinizin ışıl ışıl parlamasına ve çizilme riskinin azalmasına sebep olacaktır. Yaz aylarında denizde pırlantanızı gönül rahatlığı ile kullanabilirsiniz.
Özellikle eski veya atıl durumdaki bilgisayar parçaları, cep telefonları ve diğer elektronik cihazlar içerdikleri altın içeriği nedeniyle altını bozan maddeler arasında yer alır. Diş Protezleri ve Takılar: Eski diş protezleri veya artık kullanılmayan altın takılar da altını bozan maddeler arasında sayılabilir.
Altının üzerine birkaç damla sirke damlat.
Gerçek altının rengi değişmeyecektir ancak sahte altının rengi değişir. Altınını ayrıca sirke dolu bir cam kaba batırıp 15 dakika orada bekletebilirsin. Ancak bu biraz riskli bir yöntemdir çünkü sirke altın mücevherdeki yarı değerli taşlara zarar verebilir.
İster bir denizde, gölde veya bir havuzda yüzüyor olun, yüzüğünüzü asla takmayın! Soğuk havalar parmağınızın küçülmesine ve yüzüğün kolayca kaymasına ve kaybolmasına neden olabilir. Havuzlarda ve kaplıcalarda bulunan klor, metal için iyi değildir ve rengini bozabilir.
Bu yüzden ürünleri günlük kullanımlarınız da dikkatli kullanmanız gereklidir. Pırlantalı, altın ve gümüş ürünler temizlik ve spor yaparken, yüzme havuzlarında, denize ve duşa girerken mutlaka çıkartınız.
Pırlantalara zarar verebilecek kimyasal maddeler arasında klor, kabartma tozu, aseton, saf alkol, limon suyu, sirke, kola, amonyak, terebentin, sodyum metabisülfit ve hidroklorik asit gibi çeşitli bileşikler yer almaktadır.
Evlilik yüzüğünün sol ele takıldığını belirtmiştik. Evlilik öncesi süreci ifade eden nişan yüzüğü ise sağ ele takılır.
Eğer nişan yüzüklerinizin ya da alyanslarınızın ilk günkü gibi kalmasını istiyorsanız uyurken takmaktan kaçınmalısınız.
İslam' göre evlilik yüzüğünün sağ elin parmağına takılması gerekir. Ancak bu şart değildir. Dini İslam olan kişiler buna uygun hareket etmeseler bile günah olmaz.
Duş alırken mücevherlerinizi üzerinizde olmamasına özen göstermelisiniz. Çamaşır, bulaşık vb. temizlik işleriniz sırasında mücevherlerinizi takmamalısınız. Mücevherlerinizi son dönemde popüler olan kaplama olarak anılan ama altınla hiçbir alakası olmayan ürünlerle bir arada tutmamalı ve bir arada takmamalısınız.
Takıları koyacağınız kabın içine biraz bulaşık deterjanı ve su ekleyerek bunları güzelce karıştırın. Temizlemek istediğiniz takıları bu kabın içine alın ve diş fırçası ile fazla bastırmadan fırçalayın. Uygulama sonrasında takıları sudan çıkarıp durulayın ve temiz bir bez ile güzelce kurulayın.
Tuzlu su hipertonik bir sıvıdır, diğer bir deyişle tuz içeriği insan kanının tuz içeriğinden fazladır ve tuzluluk miktarı 35'tir. Deniz suyu gibi aşırı derecede hipertonik sıvıları tüketmek, vücudun savunma mekanizmasını bozar.
Elinizdeki altın zincir, yüzük, küpe gibi aksesuarların yüzeyine birkaç damla sirke damlatarak gerçekliğini test edebilirsiniz. 15 dakika sonra ürünü kontrol ettiğinizde renk değişimleri gözlemlediyseniz ürününüz sahte demektir.
ALTIN BAKIMI
Takılarınızı asitli bileşimler, çamaşır suyu, aseton ve benzeri kimyasallar içeren maddelerden uzak tutunuz. Bulaşık deterjanları ve el kremleri bile mücevherinizi doğal görüntüsünden uzaklaştırabilir.
Diğer elementlere güçlükle tepki verir. Fakat yine de 118 farklı seçeneğin bulunduğu periyodik tabloda, insanın, para birimi olarak seçtiği tek element.
Denize ya da duşa girerken, suyla iş yaparken mücevherinizi MUTLAKA çıkarınız. Mücevherinizin üzerine parfüm püskürtmekten kaçınınız. Mücevherinizi direk güneş ışığından koruyunuz. Yaz aylarında teniniz terli olabileceğinden mücevherinizi çok uzun süre takmayınız.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri