Temizlik için azami miktarda atılan klor ile tuzlu su havuzlarının daha hijyenik olması sağlanır. Bu klor miktarı kişisel havuzlarda ve halka açık havuzlarda olduğu gibi gözlerde yanma ve ciltte tahrişe sebep olmaz.
Yüzme Havuzu Dezenfektanı Olarak Tuz
Sonuç olarak, klor sürekli olarak yenilenir. Bu işlem sonucunda oluşan klor, klorlama yöntemi kadar zararlı değildir. Cilde zarar vermez ve suda güçlü bir koku oluşturmaz. Ayrıca tuz kullanımı, sürekli dezenfeksiyonun en sağlıklı ve en uygun maliyetli yöntemidir.
İlk olarak havuz suyunun tamamen değiştirilme aralıklarında klor atılır. Havuz suyu değiştirilme aralıkları ise kirlilik durumuna ve havuzu kullanan kişi sayısına bağlıdır. Haftada üç kez klor atılması gerekir. Daha az sıklıkta ve daha fazla sıklıkta kullanılması soncunda farklı zararlar ortaya çıkar.
Genellikle havuzları yosun ve bakterilerden dezenfekte etmek için klor kullanır. Ancak klordan farklı olarak, havuz tuzu aslında NaCl'dir, yani sodyum klorürdür. Temelde farklı bir sofra tuzu çeşididir.
Klorlu suya maruz kalmak, bazı insanlarda ciltteki melanin pigmentinin daha belirgin hale gelmesine neden olabilir. Bu durum, güneşe maruz kalmak veya bronzlaşmak sonucunda oluşan lekelerin daha belirgin görünmesine yol açabilir.
İlgili 38 soru bulundu
Cildinizi korumak içinse klorlu su bulunan havuzlardan çıktığınızda hemen temiz su ile duş almanız ve akabinde güneş koruma kreminizi kullanmanız gerekir. Klor, mikrop öldürücü bir kimyasaldır. Ve her kimyasal gibi cilde zarar verir.
Kaplıca havuzundan sonra duş alınmaması herhangi bir sorun teşkil etmez aksine mineraller vücutta daha uzun süre kalacağı için termal sudan faydalanma oranı artmaktadır. Fakat umumi kaplıca havuzu kullanımından sonra duşlarda kaplıca suyu kullanımı mümkünse duş alınması herhangi bir sorun teşkil etmemektedir.
Havuza Tuz Eklemek
Havuzunuzu ilk hizmete aldığınızda aşlattığınızda veya mevcut klor havuzunuzu dönüştürürken yalnızca yüzme havuzu tuzu eklemeniz yeterlidir. Tuz, mevsiminde buharlaşmaz ve havuza tatlı su eklediğinizde, şiddetli yağışlar veya önemli miktarda sıçrama yaşarsanız, tuzlulukta hafif bir düşüş görürsünüz.
Unutmayın, serbest klor seviyeleriniz tutulsa bile hiç kimse berrak olmayan bir havuzda yüzmemelidir. Su berraklığı havuzun dibini görmenizi engelliyorsa, havuza geri dönmemenizi öneririz. Güvenlik açısından önerilmez.
Havuzlara klor uygulaması manuel yapılacaksa, akşamları verilmeli ve kimyasal atıldıktan sonra havuz en az 4 saat çalıştırılmalıdır.
Havuza girerseniz enfeksiyonlu alanı su geçirmez bandajla örtün. - Mayonuzu sudan çıktıktan sonra yıkayın sabunlayın. Yeterince temiz olmayan havuz sularından; mide ve bağırsak enfeksiyonları gelişebilir. İshale neden olan mikroplar dakikalarca veya günlerce havuz suyunda yaşayabilir ve uzun süre ishale neden olabilir.
Bu sorunu çözmenin en iyi yolu bir havuz suyu parlatıcı - topaklayıcı kullanmaktır . Havuz suyu topaklayıcı, bu küçük parçacıklar üzerine yapışarak büyümesini sağlayacak ve sonuç olarak da filtrenizde hapis olur. Ters yıkama sonucunda da filtreden uzaklaştırılmış olur.
Havuz dezenfeksiyonun ve temizliği için en önemli kimyasallar arasında yer alan toz klor, basit ve uzun süreli kullanımı sayesinde sık sık tercih edilir. Ortalama olarak 30 m³ havuz suyu için 1 tablet biçimde kullanılabilir.
Bunun için yapmanız gereken 100 tonluk bir havuza 1 kg ürün atıp en az 4 saat sonra ölçüm yapmak olacaktır. Eğer havuzunuz 50 ton ise bu havuza vereceğiniz klor ürünü 500 gr olmalı.
Deniz suyunu andıran tuzlu su havuzunda klor, alkol, sodyum ve sülfürik asit gibi maddelerin düşük oranlarda kullanılması veya hiç kullanılmaması sebebiyle tuzlu su havuzları yeni yaygınlaşan havuz türlerindendir. Tuzlu su havuzları, insan sağlığı ve çevre açısından son derece yararlıdır.
Saf tuz hücrenin ömrünü ve kapasitesini olumlu yönde etkiler. Saflığı en az %99.8 olan saf NaCl tuzu kullanın. Tercih edilen tuz susuz,granül halde,yemeklik tuz kalitesinde ,iyotsuz özelliklerini taşımalıdır.
Havuza İdrar Yapmak Zararlı Mı? Yapılan bir araştırmaya göre idrarın bir parçası olan ürik asitle havuzlardaki klor elementi uyumlu olmamaktadır. Klor ve ürik asit arasındaki tepkimeden trikloramin ve siyanojen klorid gibi iki zararlı bileşen meydana gelir. Bu kimyasallar pek çok nedenle oluşabilir.
Klor, havuz suyunda bulunan bakterileri ve mikroorganizmaları öldürmek için zamana ihtiyaç duyar. Klor aktif hale geldikten sonra, havuz suyunda yüzmek güvenlidir. Klorun aktif hale gelmesi için geçen süre, klor miktarına ve suyun sıcaklığına bağlıdır.
Islak ve nemli ortamlar bakterilerin, mantarların en sevdikleri ortamlardır. Bu nedenle olası enfeksiyonlara karşı denizden / havuzdan çıkılır çıkılmaz mayo değiştirilmeli, yerine kuru ve temiz bir mayo giyilmelidir.
Kışın havuzun suyunu kesinlikle boşaltılmamalı ve havuz suyunun kimyasallarla dengeli şekilde tutulması gerekir. Aksi halde havuz sistemi bozulabilir. Havuz suyunun belli değerleri ve olması gereken bir sistemi vardır. Havuz kullanılmayacaksa dikkatli şekilde korunması ve bakımının yapılması önerilir.
Havuz suyu şoklamasında en yaygın olarak kullanılan sodyum hipoklorit sıvı klor dur . Havuz suyuna klor ilave edildiğinde bir bölümü sudaki kirleri yok etmede kullanılır. Faydalı klor olarak suda kalan miktar,rüzgar veya yüzücüler tarafından taşınan yeni kirlere karşı etkili olmaya hazırdır.
Havuz suyunun, havuz yüzeyinin altında kalmasını tercih ediyorsanız skimmer sistemli havuzları tercih etmelisiniz. Daha ekonomik bir sirkülasyon yöntemi istiyorsanız hem maliyet hem de su kullanımı açısından uygun olan skimmerli havuzları tercih etmelisiniz.
Çoğu geleneksel yüzme havuzundaki artık kimyasallardan ve klordan kurtulmak için durulamak veya duş almak istemeniz mantıklıdır . Klor bakterileri öldürmek için kullanılır, bu nedenle uzun süre maruz kalanlarda ciltte tahrişe veya hassasiyete neden olabileceği makul görünmektedir.
Astımı olanlar klorlu havuza girdiklerinde, derin bir nefes aldıklarında ciğerlerinin biraz yandığını hissedebilirler. Aslında, klor tam konsantrasyonda olduğunda cildi yakması normaldir; klor havuzlarda, bakterileri öldüren bir konsantrasyondadır ve herkeste tahrişe neden olmaz.
Klorlu su, özellikle yüksek seviyelerde tüketildiğinde, mide rahatsızlığına neden olabilir. Ayrıca, klorlu suyun solunması, öksürük, nefes darlığı, göz ve cilt tahrişi gibi solunum yolları ve deri rahatsızlıklarına neden olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri