Kepek Sorununuzu Çözebilir Fakat tuzun antibakteriyel özelliği, kepek oluşumuna yol açan mantar ve benzeri organizmaları saç köklerinden uzaklaştırır. Aynı zamanda sebumu dengeleyerek fazla yağdan kaynaklanan kepekleri de önlemiş olur. Yani deniz suyu, dolaylı yoldan kepek sorununu çözebilir.
Tuz, mantar gibi zararlı maddelerinin saç derinizde barınmasına izin vermez, bu sayede kepeklenmeyi önler. Şampuanınıza 2-3 çorba kaşığı tuz ekleyerek kepek sorununuza dur diyebilirsiniz.
Tuz uygulamasını yapabilmek için ilk olarak 2-3 kaşık kadar yemek tuzunu biraz su ile çözmeniz gerekmektedir. Su ile çözdüğünüz tuzu daha sonra ıslak veya kuru haldeki saçlarınıza masaj yapar şekilde uygulayabilirsiniz. Uygulama sonrasında 5 dakika kadar beklemeniz yeterlidir.
Tuzun saça en önemli yardımı kepek oluşumunu engelleme başarısıdır. Ek olarak, saçınızı tuzlu suyla yıkarsanız, saçınızın uzamasına ve saç dökülme riskini önemli ölçüde azaltmasına yardımcı olabilirsiniz.
Saçların deniz suyuna maruz kalması zamanın bir fonksiyonu olarak saç tellerinin su çekmesine ve kesiti boyunca genişlemesine neden olur, tuz ve diğer mineraller saçın korteksine kadar nüfuz eder. Bunun meydana gelmesi için saçların deniz suyuyla en az 20 dakika temas halinde olması gerekir.
İlgili 15 soru bulundu
Deniz Suyunun Saça Etkileri
Kuruyan saçlar kırılmaya ve kopmaya elverişli hale geliyor. Aynı zamanda deniz suyu ve kumu saçı yıpratıyor, matlaştırıyor, hatta renginin açılmasına bile sebep olabiliyor. Deniz kumu saç ile temas ettiğinde dış kılıfını tahriş ederek bu dokunun genişlemesine neden oluyor.
Uzun süre tuzlu şampuan kullanımında ortaya çıkan tuzun saça zararları ise şöyle: Saçı kurutur. Saçın esnekliğini yitirmesine sebep olur. Saçtaki doğal yağları yok eder.
Kepek tedavisinde çinko pirition, selenyum sülfit, ketokonazol içeren kepek karşıtı şampuanların düzenli kullanılması ile bulgular tamamen kaybolur. Uygulama sırasında şampuan saçlı deride 5-10 dakika bekletildikten sonra durulanır. Kepeklerin kalın olduğu hastalarda salisilik asitli solüsyonlar yardımcı olabilir.
Saç yapısı kuru olan kişiler, az sıklıkla şampuan kullanımı veya saç derisini nemlendirecek saç kremi kullanmanın faydalarını görebilirler. Kepek tedavisi için ilaçlı ve ilaçsız saç derisi ürünleri, köpükler, spreyler ve yağlar mevcuttur. Size en uygun kepekten kurtulacak ürünleri deneyerek bulmak gerekebilir.
"Çok fazla tuz tüketmek saç köklerinin etrafında sodyum birikmesine neden olur. Bu da saç köklerine giden kan dolaşımını etkiler ve gerekli besinler köklere ulaşamaz. Sonunda bu durum saçların cansızlaşmasına, matlaşmasına ve hatta saç dökülmesine neden olur," diye açıklıyor Moore.
Doğru uygulama ile tuz, fazla yağlanma ve saç derisi problemlerine iyi gelecektir. Saçların daha hızlı uzamasını sağladığı da düşünülmektedir. Deniz tuzunu ya da epsom tuzu saç kreminize karıştırarak ve 15-20 dk bekletip durulayarak uygulayabilirsiniz.
Deniz suyunda bulunan iyot ayrıca saçlara, özellikle yağlı saçlara yardımcı olur. Bu element yumuşaklık ve hacim sağlayacaktır, bu nedenle deniz suyunun saçlarımız üzerindeki faydalarından yararlanmak istiyorsak, sık sık denizde yıkanmak uygundur.
Sıcak su, saç derisinin doğal nem dengesinin bozulmasına neden olur. Bu da kuruyan ya da aşırı yağlanan saç derisinde kepek oluşumuna neden olabilir. Dolayısıyla saçlarını ılık su ile yıkayarak kepeklenmenin önüne geçebilirsin.
Saçın Hızlı Uzamasını Sağlar
Ancak, saç büyümesini teşvik etmek için tuzun kullanımı için daha kolay bir yol var. Saçlarınızı normalde yaptığınız gibi yıkayın ve sonra bir deniz kaşığı tuz alın ve saçlı derinize 10 dakika boyunca masaj yapın. Saçınızı tekrar yıkayın.
Elma ya da üzüm fark etmez, sirke de kepek sorununu ortadan kaldırmada başta gelen isimlerden. Genişçe bir kabın içine ılık su doldurun, ardından içine sirke koyup karıştırın. Saçlarınızı güzelce yıkayıp duruladıktan sonra hazırladığınız bu sirkeli suyla da saçlarınızı güzelce durulayın.
Banyoya girmeden önce saçlarınızı ıslatın ve bir çay bardağı içerisine biraz sirke ve biraz limon suyu dökerek saçlarınıza 4-5 dakika kadar masaj yapın. Ardından saçınızı veya banyonuzu yapın. Saçlarınız kuru halde iken saç diplerinize tuz ile masaj yapın. Daha sonra şampuan ile yıkayarak durulayın.
Kepeğe karşı olan şampuanları tercih edip, ılık suyla saçlarınızı haftada 2 ya da 3 defa yıkamayı deneyebilirsiniz. Saçların sık sık şampuanla yıkanması ve soğuk su kullanılması da kepek oluşumunu olumsuz etkiler.
Limon suyunun ardında yatan fikir, saç derisinin pH düzeyini – asit derecesini– artırması ve kepeğe neden olan Malassezia globosa mikrobuna karşı koruma sağlamasıdır.
Zeytinyağı ile karıştırılıp doğrudan saçlı deriye masaj yapılır veya şampuana 10- 20 damla çay ağacı yağı eklenerek de kullanılabilir. Limon Otu Yağı: Limon otu yağı da kepek ve saçlı deri kaşıntısı için etkili olabilir. Yüzde 10'luk çözeltisinin haftada iki gün kullanımı yararlı bulunmuştur.
Zeytinyağının saçlar üzerindeki en güzel etkilerinden biri kepekleri sorunu ortadan kaldırabilmesi. Onun bu etkisinden faydalanabilmek için düzenli aralıklarla, örneğin 7 günde 1 olacak şekilde saçlarınıza zeytinyağını uygulayıp en az 2 ila 4 saat arası bekletip ardından güzelce yıkayıp durulayabilirsiniz.
Saçınızı tuz ile kepekten arındırabilirsinizKepeği gidermenin doğal yollarından biri de tuz kullanmaktır. Saçınıza şampuan dökmeden önce, saç derinize biraz tuz dökün ve en az 5 dakika boyunca masaj yapın. Daha sonra durulayın ve kepeklerden kurtulun.
Ucuz bir koyulaştırıcı madde olması nedeniyle üreticilerin çoğu tuz katkılı şampuan üretir. İçeriğinde tuz bulunan şampuanlar, kirleri ve yağı arındırmakta yardımcı olarak kullanılır. Ancak aynı zamanda saç tellerinin sertleşerek kurumasına ve kırılmasına da yol açar.
1) Şampuan yerine sabun kullanmak daha sağlıklı
Oysa ki saçları sabunla yıkamanın şampuana karşı bir üstünlüğü yok. Hatta tam tersi şampuanlar sabuna göre saç derisinin ph'ına ve saç tellerinin yapısına göre formüle edilen maddelerden oluştukları için sık kullanım açısından daha uygun olabiliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri