Tuzlu su gargarası; tuz, su ve karbonat karışımından oluşur. Doğal içeriklerle oluşturulmuş bu gargaralar; boğaz ağrısı ve diğer ağız ağrılarında kullanılan bir nevi ev ilacıdır. Doktorlar ve diş hekimleri genellikle ağız ve boğaz ağrısını hafifletmek için tuzlu su gargaraları kullanımını önerirler.
Tuz, doğal bir antiseptiktir. Su ile karıştırıldığında, ağız içindeki bakterileri öldürmeye yardımcı olur. Tuzlu su gargarası, özellikle ağız içi yaralar, aftlar ve diş eti iltihapları gibi durumlarda etkilidir. Bu yöntem, ağız içindeki mikroorganizmaların dengesini sağlayarak, enfeksiyon riskini azaltır.
Az miktarda (5 çay kaşığı kadar) gargara, genellikle 30 saniye kadar ağızda çalkalanarak tükürülür. Gargaraların bazılarında çalkalama süresi 1 dakikaya kadar çıkabilir.
Evet, tuzlu su veya antiseptik bir gargara boğaz ağrısını hafifletebilir. Bu, boğazdaki mikropları öldürmeye ve tahrişi azaltmaya yardımcı olabilir. Ancak çok sık ve uzun süreli gargara kullanımı, ağız kuruluğuna veya tahrişe neden olabilir, bu nedenle doktor önerilerine dikkat etmek önemlidir.
Ramazan 'da Ağız Kokusuna Karşı Tuzlu Su İle Gargara Yapın Dişler fırçalanırken, dil yüzeyi ve diş eti bölgelerinin de fırça yardımıyla iyice temizlenmesi gerekir. Oruç tutanların ayrıca ağız antiseptiği kullanmaları da tavsiye edilir. Böyle bir imkân yoksa tuzlu su ile de gargara yapılabilir.
İlgili 39 soru bulundu
Ağız gargarasını ağzınızın her yerinde dolaştırarak gargara yapmalı ve sonra tükürmelisiniz. Durulayın: Etiket talimatlarında yazıyorsa eğer gargarayı tükürdükten sonra ağzınızı çalkalamalısınız. Ancak birçok antiseptik gargarada durulama tavsiye edilmemektedir.
Bunun için günde 3-4 kez tuzlu su ile gargara yapmanız gerekir. Diş ağrısı ve diş eti kanaması çeşitli diş problemlerinin bir sonucu olabilir.
Gargaranın yutulması genellikle tavsiye edilmez, bu nedenle gargara yaptıktan sonra ağzınızı tekrar suyla çalkalamanız önemlidir.
Boğaz iltihabı için tuzlu su ile gargara yapın
Tuzlu su ile gargara yapmak, birçok iltihap ve enfeksiyonun iyileşmesinde etkili olduğu gibi boğaz iltihabının iyileşmesinde de adeta ilaç rolü üstlenir.
Gargaraların içerisinde yer alan ve diş/dişeti sağlığı ile ilgili olan bazı komponentler su ile temas ettiğinde reaksiyona girerek etkinliğini kaybedebilmektedir. Bu yüzden ağız gargaraları/solüsyonları kullandıktan sonra yaklaşık yarım saat ağza su dahil hiçbir şey alınmamasını tavsiye ediyoruz.
Sadece 20 dakika gibi kısa bir süre bile tuzlu suyun bu etkisini göstermesi için oldukça yeterlidir. Stresi azaltmaya, kasları ve sinirleri rahatlatmaya yardım eden tuzlu su, kan şekeri seviyesini de dengeleyebilir. Özellikle eklemlerde görülen ağrıları da azalabilir.
Günlük ağız bakım ürünü kullandıktan sonra ağzınızı suyla çalkalamalı mısınız? Günlük ağız bakım ürünü kullandıktan sonra ağzın tekrar suyla çalkalanmasına gerek yoktur. Ürünün etkinliğinin daha uzun süre devam etmesini sağlamak için çalkalamamak tavsiye edilir.
Aydın, “Tuz ve suyun birlikte özel düzeneklerle elektrolize edilmesi ve elde edilen çözeltinin içerisindeki yoğunlukla olan bileşen hipokloröz asittir. Bu; bakterileri, virüsleri öldüren etkin bir dezenfektan ya da antiseptik bir madde olarak yer alır” dedi.
Kaya tuzu ile gargara boğaz ağrısını giderir, nefes açıcıdır.
Tuzlu su ile gargara yapın: Tuzlu su, diş etlerindeki şişliği hafifletmek ve iltihaplanmayı azaltmak için etkili bir ev tedavisidir. Bir bardak ılık suya 1 çay kaşığı tuz ekleyin ve gargara yapın. Soğuk kompres yapın: Soğuk kompres, diş etlerindeki şişliği hafifletmek ve ağrıyı azaltmak için kullanılabilir.
Terapötik ağız gargaraları, bakterileri öldüren ve hem plak hem de diş eti iltihabını azaltan aktif bileşenler içerir. Terapötik ağız gargaraları reçetesiz olarak temin edilebilir veya diş hekiminizin bu ürün için özellikle reçete yazması gerekebilir. Kozmetik gargaralar ağız kokusuna neden olan bakterileri öldürür.
Kendin yap fikirlerinden yola çıkıp lekeleri yok etmek için dişlerinizde doğrudan tuz kullanmak da, tuzun aşındırıcı özelliğinin dişlere kalıcı zarar verme olasılığı sebebiyle hiç tavsiye edilmeyen bir yoldur.
Diş eti şişmesi İbrahim Saraçoğlu tarafından önerilen kürü ile de tedavi edilebilir. Saraçoğlu'nun diş eti şişliğine karşı önerdiği bitkisel çözüm nar suyudur. Nar suyu diş eti iltihaplarını yok ederek dişteki şişliği ve ağrıyı azaltır.
Oluşan bu şişlik, en fazla 5 gün sürmelidir. Diş şişmesi yaşandığı takdirde yapılması gereken en etkili çözüm dişleri düzenli ve sık sık fırçalamaktır. Ayrıca her diş fırçalama işleminin ardından, iltihap tamamen geçene kadar uygulanacak olan ağız gargarası, diş eti şişmesini oldukça rahatlatacaktır.
1 su bardağı içme suyuna 1 çay kaşığı tuzu ekleyin ve tuzun suda erimesini sağlayın. Tuz eridikten sonra birkaç yudum suyu ağız içine alın. Dairesel hareketler ile bu suyu ağız içinde döndürün ve tüm dişlerinizin suya temas etmesini sağlayın. Birkaç defa kirli suyu tükürüp yenileyin.
Gargara, ağız yolu ile ağzın içine alınır. Ağzın içinde bir süre tutulur. Yutmamak kaydıyla, ağzın her tarafına değecek şekilde, ağzın içinde gargara suyu çalkalanır. 30 saniye veya 1 dakika çalkalama yeterli olmaktadır. Daha sonra b usu tükürülür.
Bir bardak ılık suyun içerisinde 1 dolu çay kaşığı tuzu çözündürün. Bu çözeltinin bir ağız dolusu miktarı ile 30 saniye süreyle gargara yapın. Bu uygulamayı saatte bir ya da 3-4 saatte bir tekrarlayın.
Diş çürüğü temel olarak dolgu işlemi, kanal tedavisi, florür tedavisi ve gerekirse diş çekimi gerçekleştirilerek tedavi edilir. Tıbbi tedavinin dışında tuzlu su ile gargara, oksijenli su, soğuk kompres ve ağrı kesici ilaçlar da diş çürüğü tedavisinde etkili olabilir.
Dişleri Tuzla Fırçalamak
Hala doğal diş macunu kullanmak istiyorsanız bir diş hekimine danışın. Kendin yap yoluna gitmek ve lekeleri çıkarmak için doğrudan dişlerinizin üzerinde tuz kullanmak da son derece tavsiye edilmez, çünkü tuzun aşındırıcı doğası dişlerde kalıcı hasara neden olabilir.
Aksi durumda çeşitli mide ve solunum yolu rahatsızlıklarına veya zehirlenmelere yol açabilir. 30 saniye ve 1 dakika arasında yutmadan ağızda tutulan gargaralar hemen durulanmaz ve gargara uygulandıktan hemen sonra yiyecek ve içecek tüketilmesi tavsiye edilmez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri