Tuzsuz peynirlerin de kendi içerisinde pek çok çeşidi vardır. Peynir yapılırken ortaya çıkan peynirin suyunun ısıtılarak katılaşması ve hemen ardından bu katılaşmış pıhtıların bez ile süzülmesinden Lor Peyniri yapılır. Lor peyniri genellikle kaşar peynirinden çıkan su ile üretilen tuzsuz bir peynir çeşididir.
Market raflarında bulunan, insanların sıklıkla tükettiği tuzsuz beyaz peynir de tuz katılmadan üretilen ve taze tüketime uygun bir diğer peynir türüdür. Peynirin tuzlu, az tuzlu ya da tuzsuz olarak sınıflandırılmasının yanında yağsız, az yağlı, yarım yağlı, tam yağlı ayrımı yapılabilir.
Peynir yapımında turşu veya salça yaparken kullandığımız salamura tuzu kullanmanızı tavsiye ederiz. Salamura tuzunuz yoksa yerine iri taneli kaya tuzu da kullanabilirsiniz.
Ilık sütün içine önce yoğurt dökülür, daha sonra çay bardağındaki maya bu süte katılır. Karışımlar süte eklendikten sonra çok fazla karıştırılmaz, yoksa peynir mayalanmaz. Sonra tencerenin kapağı kapatılıp hiç sallamadan üzeri sıkıca örtülüp bir kenarda 2-3 saat bekler.
Cazip Balıkesir Kaşar Lor Peyniri Tuzsuz 1 kg Özellikleri
Tuzsuz lor peyniri sahip olduğu hafif tadı sayesinde reçellerin yanına ve tatlı tariflerine uyum sağlar.
İlgili 20 soru bulundu
Lor ve Tuzsuz Dil Peynirin yanı sıra Tel (Çeçil peyniri) Peynir, Diyarbakır Örgü Peyniri, Edremit Sepet Peyniri, İsli Çerkez Peyniri, Tuzsuz Manyos Loru da tuzsuz peynirler arasında yer almakta ve tuzsuz peyniri severek tüketenler tarafından tercih edilmektedirler.
Peki tuzsuz peynirin belirgin özellikleri nelerdir? Tuzsuz peynir yapımında tuz kullanımı az kullanılır veya hiç kullanılmaz. Tuz kullanımı peynirin daha uzun süre dayanmasını sağlar.
Su en iyi çözücüdür. Bu sebeple tuz oranı çok fazla olan peynir, yeterli genişlikte bir kaba su koyularak bu suyun içerisinde bekletilebilir. Ancak bu işlemin günlük olarak yapılması gerekir. Özellikle kahvaltıda az tuzlu peynir tüketebilmek için, tüketilecek miktardaki peynirin geceden suda bekletilmesi gerekir.
Peynirlerin yüzeyinde görülen bozulmaları önler, gaz çıkaran ve kokuşma yapan bakterilerin gelişmesini engeller. Tuzun higroskopik niteliğinden ötürü serumun akması ve tam bir süzülme sağlar ve böylece süzülmeyi tamamlar. Özellikle dışı tuz ile ovulan peynirlerde kabuk oluşumuna neden olur.
En ideal peynir saklama koşulları
Peyniri cam, metal veya seramik bir kap içerisinde saklamalısınız. Derin dondurucuda muhafaza edilmemelidir. Peynir hemen tüketilmeyecek ise, kendi ambalajında saklanmalıdır. Ambalajı açıldıktan sonra ise mutlaka saklama kabında veya ambalaj malzemelerine sararak korunmalıdır.
9-Pastörize olan peynirler sıcak suyun içinden çıkarılır ve soğumaya bırakılır 1 saat sonra salamuraya konur. 10-Soğuyan peynirler bir kavanoza sık sık doldurulur arada boşluk olması peynirin salamuradan daha fazla tuz almasına neden olur. Salamurayı sadece su ve tuzdan hazırlarsak peynir çok tuz alır.
Beyaz peynir yapımında mayalama süresi 90 ile 120 dakika arasında değişir. Mayalama süresi kısa tutulursa peynir sert, uzun tutulursa yumuşak olur. Kullanılacak maya daha önceden kaynatılmış soğutulmuş su ile sulandırılmalıdır.
Beş kilo sütten bir kilo peynir elde edilir. Kısmen veya tamamen yağı alınmış yahut içine manda sütü karıştırılmış sütle yapılan kelle peynirleri hem renksiz, hem sert, hem de lezzetsiz ve ekşimtırak olur.
Lor peyniri, tuzsuz ve yağsız özelliğinden dolayı tatlı ve tuzlu tatlara uyum sağlayabilmektedir. Türk mutfağında lor peyniri en çok böreklerde kullanılmasının yanında, mevsim yeşillikleri ile hazırlanacak salatalarda da yer almaktadır.
Mozzarella peyniri az tuzlu bir peynirdir. Sofralık mozzarella peyniri, kahvaltı ve ana öğünler için genellikle kuru veya taze domatesle, zeytinyağı ve tercihen kekik ile servis edilir.
Tuzsuz olarak üretilmektedir. Antep mutfağında tuzsuz peynir özellikle tatlı ve yemeklerde kullanılır. Gaziantep'te kahvaltılarda bu peynirin tuzla salamura edilmiş hali tercih edilir.
Süzme peynirin yumuşak kıvamlı, hafif ekşi tatlı ve tuz oranı yüksek bir peynir türü olduğunu söylemek doğrudur. Kıvamı geleneksel beyaz peynirlere benzer olarak kalıp gibi değildir. Krem peynire yakın bir kıvamı vardır.
Peynirlerin tuz oranları 100 gram kuru maddede beyaz peynirde en çok 10, tulumda 9,5 ve kaşar peynirinde 7 olabilir.
1 litre suya 70 gram kaya tuzu koyulur, kaynatılır. Kaynamaya başladıktan sonra 5 dakika kaynaması yeterlidir. Kaynayan salamura suyu bir akşam bekletilir, peynirlerin üzerine dökülür.
Çökelek peyniri peynir altı suyunun pıhtılaşması ile oluşan bir peynirdir. Taze tüketilmesi gerekmektedir. Tuzlu veya tuzsuz çeşitleri de bulunmaktadır.
Örneğin Elazığ peyniri, Diyarbakır Örgü peyniri gibi salamurada bekleyen peynirler yapısının bozulmaması için bol tuzlu salamura hazırlanır.
🌟 Suyu Nasıl Hazırlanır. Peynir için kaynattığımız suya bir miktar tuz atılır ve tuzun ayrını ayarlamak için suyun içerisine yıkanmış çiğ yumurta atılır eğer yumurta suyun yüzüne çıkarsa tuz yeterli demektir. Peynir için hazırladığımız suyu aynı zamanda asma yaprak salamurası için de kullanabilirsiniz.
Peynirlerin içerebileceği maksimum tuz oranı, mevcut uygulamaya göre yüzde 35 ile yüzde 61 arasında değişen oranlarda azaltılacak. Peynir üretiminde türüne göre değişmek üzere kuru madde oranının yüzde 3 ile 7,5'i arasında tuz kullanılabilecek.
Dil peyniri genel olarak tuzsuz, oldukça sağlıklı ve lezzetli bulunan yapısıyla özellikle de tost içerisinde kullanılabilir peynir, künefe içerisinde kullanılan künefe peyniri ve bunun yanında kahvaltıların içerisinde vazgeçilmez olarak bulunan peynir olarak gayet uygun bir üründür.
Kuru ya da taze olmak üzere iki çeşidi bulunur. Tuzsuz olan çeşidin hem taze hem kurutulmuş halde çeşidi vardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri