TYP yönetmeliğinin 8. Maddesine istinaden yapılacak SGK sorguları esnasında 4/a, 4/c sigortalılığı bulunan, emeklilik kaydı bulunan ve vergi mükellefiyeti bulunan kişiler TYP'den yararlanamaz. TYP'ye müracaat edenler başvuru süresi içerisinde başvurularını iptal edebilecektir.
TYP Yönetmeliğinin 10. ve Geçici 2. Maddeleri uyarınca TYP'lerden 27.09 2017 tarihinden sonra azami 270 gün ve üstünde yararlananlar TYP'lere başvuramaz, katılımcı olarak seçilemez. Bu süreyi mevcut TYP'lerde tamamlayanların programla ilişikleri kesilir.
Başvuru yapılan tarih dikkate alınarak aynı hanede bulunan aktif çalışan bireylerin toplam kazançlarının asgari ücretin 1,5 (bir buçuk) katını yani 3.486,00. -TL. kazancı aşanlar TYP'ye katılamaz. Yurtlar ve sığınma evleri, vb. toplu yaşam alanlarında ikamet edenler için bu şart aranmaz.
Başvuru için kuruma kayıtlı işsiz olma, 18 yaşını tamamlamış olma, emekli ve malul aylığı almama, öğrenci olmama (açık lise, açık öğretim öğrencileri hariç) şartı aranacak. Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi'ne göre (ADNKS) aynı adreste ikamet eden kişilerden yalnızca biri başvurabilecek.
Öte yandan TYP katılımcı seçiminde, başvuru başlangıç tarihi aynı olan TYP'lere Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemine göre (ADNKS) aynı adreste ikamet eden kişilerden yalnızca biri katılabilir.
İlgili 30 soru bulundu
5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanunu'nun 50'nci maddesine göre, adres değişikliği bildirimi, 20 iş günü içerisinde yapılmalıdır. Süresi içerisinde adres değişikliğini bildirmeyenlere 285,00 TL idari para cezası uygulanmaktadır. Gerçeğe aykırı adres bildiriminde bulunanlara 5958,00 TL idari para cezası uygulanmaktadır.
TYP kapsamında maddi açıdan güçlük çeken vatandaşlara öncelik verilir. Bu doğrultuda kadınlar, 35 yaş üstü bireyler, engelliler, eski hükümlüler ve terörle mücadelede malul sayılmayacak şekilde yaralananlar Birinci Liste; diğer başvuru sahipleri İkinci Liste olarak sınıflandırılır.
TYP'DEN İKİNCİ KEZ YARARLANILABİLİR Mİ? TYP'den programa başlandığı tarihten itibaren bir sene içinde en fazla 9 ay süreyle yararlanma imkânı bulunmaktadır. Ancak, 9 ay bittikten sonra 3 ay bekleyerek yeni bir programdan faydalanılabilmektedir.
Tıp Sekreteri olarak çalışan kişinin maaşı deneyim süresi, firma, yapılan işin kapsamı gibi birçok kritere göre değişmektedir. Tıp Sekreteri maaşı 2023 verilerine göre ortalama 15.800 TL civarındadır.
Bakan Işıkhan mesajında, "Depremlerden etkilenen illerde kamu hizmetlerinin devamlılığını sağlamak ve vatandaşlarımızın en çok ihtiyaç duydukları anda yanlarında olmak adına tahsis ettiğimiz 50 bin kişilik Toplum Yararına Program süresini 9 ay uzatıyoruz" ifadesine yer verdi.
TYP programı başlama ve bitiş tarihleri; 11.09.2023 – 10.06.2024 tarihleri arasında 9 ay süre ile uygulanacaktır.
Neticede, Yargıtay kararı ve Toplum Yararına Program Genelgesi birlikte incelendiğinde, TYP kapsamında çalışanların 4857 sayılı İş Kanunu'na tabi işçi oldukları, ancak kamu kurumu işçisi sayılmayacaklarını değerlendiriyoruz.
Seçim Yöntemi: 31.01.2023 tarihinde Elektronik Noter Kurası olarak icra edilecektir. İlimize bağlı tüm ilçeler nezdinde açılan ve 21.01.2023-25.01.2023 tarihleri arasında başvurusu alınacak TYP'ler için 18 yaş üstü tüm vatandaşlarımız başvuru yapabilecektir.
2023-2024 Eğitim Öğretim yılı Toplum Yararına Program (TYP) projesi 11.09.2023 ile 10.06.2024 tarihleri arasında yapılacak olup, toplam 9 ay çalişma süresini dolduranlar başvuru yapamayacaklardır .
Deprem bölgesinde; Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Elazığ, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Kilis, Malatya, Osmaniye, Şanlıurfa illerinde kamuda toplum yararına programlar (TYP) dahilindeki işlerde çalıştırılacaklar için iş süresi sınırı 2024 sonuna kadar kaldırıldı.
TYP'DE HAFTALIK YARARLANMA SÜRESİ NE KADARDIR? TYP'de haftalık yararlanma süresi kırk beş saattir. BİR KATILIMCI TYP'DEN EN FAZLA NE KADAR SÜREYLE YARARLANABİLİR? TYP'den bir kişi hayatı boyunca 27/09/2017 tarihinden sonraki yararlanmaları da dikkate alınarak en fazla 9 ay süreyle yararlanabilir.
GEÇİCİ MADDE 5- (1) 30/6/2024 tarihine kadar sözleşme ilişkisi kurulacak programlarda 5 inci maddenin birinci fıkrasında yer alan durumlara bakılmaksızın ihtiyaç görülmesi halinde kamu hizmetlerini desteklemek amacıyla TYP düzenlenebilir.
TYP'nin uygulanacağı günler Pazartesi-Cuma günleridir. Günlük çalışma süresi 9 (dokuz) saattir. Hafta tatili Cumartesi ve Pazar günleridir. (3) TYP uygulama süresi, her bir program için dokuz aydan fazla olamaz.
GEÇİCİ MADDE 4- (1) 8/2/2023 tarihli ve 6785 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile belirlenen illerde, depremin etkilerinin azaltılması amacıyla olağanüstü hal ilan edilen dönemde başlatılacak TYP'lerde, 9 uncu maddenin dördüncü fıkrası, 10 uncu maddenin beşinci ve altıncı fıkraları uygulanmayabilir.”
(6) TYP talep tarihinden önceki bir yıl içerisinde ve programın fiilen başlayacağı tarihe kadar yüklenicinin veya bağlı ve yan kuruluşlarının çalışanı olan kişiler programdan yararlanamazlar.
(11) Devam ettiği bir TYP ile mazeretli ya da mazeretsiz ilişiği kesilen katılımcı aynı TYP'ye tekrar katılamaz.
Göreve başladığı tarihten sonra aybaşında (15'inde) maaşı peşin ödenir. (657 S. DMK-Madde 164) (Ücretsiz izin dönüşü göreve başlayan personel için de aynı işlem uygulanır.) peşin maaş ve 14 günlük kısıt maaş hak eder. çalışmadığı günlere ilişkin olarak hak edilmeyen ücretler için kişi borcu işlemi yapılır.
Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü, Toplum Yararına Programının (TYP) 1 Ocak 2022'den itibaren sadece afet, salgın ve acil durum dönemlerinde geçici olarak uygulanacağını açıkladı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri