Hikmet, Hoca Ahmet Yesevi'ye ait şiirlere ve bunlara benzeyen halk şiirlerine verilen isimdir. Hikmetlerin bir kısmı hece ölçüsü ve dörtlüklerle, diğer bir kısmıysa aruz ölçüsü ve beyitlerle oluşturulmuştur.
Kaynaksız içerik itiraz konusu olabilir ve kaldırılabilir. Divan-ı Hikmet, Hoca Ahmed Yesevî'nin (1093, Sayram - 1166, Türkistan) söylediği "hikmet" adlı şiirleri bir araya getiren Türk tasavvuf edebiyatının bilinen en eski örneklerini içeren kitaptır.
Dîvân-ı Hikmet, Türk edebiyatında tasavvufî hikmet söyleme geleneğinin öncüsü olan Ahmed Yesevî'ye ait şiirleri bir araya getiren külliyatın adı. Dîvân-ı Hikmet, İslâm'ın kabulünden sonraki asırlarda oluşturulan Türk tasavvuf ve/veya tekke edebiyatının bilinen ilk örneğidir.
Lügat mânâları dışında bir edebî terim olarak hikmet, “dinî-tasavvufî özlü söz” anlamında kullanılmaktadır. Yesevî tarikatına bağlı dervişlerin söyledikleri dinî-tasavvufî şiirlere genel olarak hikmet adı verilir. Hikmet ler genellikle eski ve millî Türk nazım şekli birimi olan dörtlükler ile ya zılmaktadır.
Hoca Ahmed Yesevî'nin şiirlerinin toplandığı esere Dîvân-ı Hikmet denilmektedir. Yesevî'nin yazdığı hikmetlerin Karahanlı Türkçesi üzerinde derin tesiri olmuştur.
İlgili 18 soru bulundu
şairi ahmet yesevi'dir. hz muhammed'in mucizeleriyle ilgili şiirleri kapsar. bunun yanında dini ve ahlaki bilgiler de verir.
*12. Yüzyılda, Hoca Ahmed Yesevi'nin söylediği “hikmet” adlı şiirleri bir araya getiren, Türk tasavvuf edebiyatının bilinen en eski örneklerini içeren kitaptır. *Didaktiktir ve manzum bir eserdir.
Toplumcu gerçekçi şiirin öncüsü; Nazım Hikmet.
Divân-ı Hikmet, Türk edebiyat ve kültür tarihinin kuşkusuz en değerli eserlerinden biridir. Halk söyleyişinin örneği olan hece ölçüsüyle kaleme alınmış olan eser, İslamiyet'i yeni tanımaya başlayan topluma dini öğretme amacı taşımaktadır.
Divan-ı Hikmet, 12. yüzyılda yazıldığı bilinen bir eserdir. Ahmet Yesevi tarafından yazılmıştır. Hece ölçüsü ile ve dörtlükler ile yazılan öğretici yani didaktik yapıda, dini, tasavvufi olan bir eser olarak bilinir. Dörtlüklerin her bir adına hikmet adı verilmiştir.
Hoca Ahmed Yesevî'nin en önemli eseri, Türkçe şiirlerinin bir mecmuası olan Divan-ı Hikmet'tir.
oca Ahmed-i Yesevî'nin “hikmet” adlı şiirlerini bir araya getiren Dîvân-ı Hik- met, Türk-İslâm Edebiyatı'nın ilk ve en önemli eseri olarak kabul edilmektedir.
Kaşgarlı Mahmud tarafından 1072'de kaleme alınan Dìvanu Lugati't-Türk (DLT), iki yılda tamamlanarak 1075-1095 yılları arasında Bağdat'ta hüküm süren Abbasî halifesi Muhammed el-Muktedî bi-emri'llah'a sunulmuştur[1].
Hikmet ismi, Arapça kökenli bir isim olup "bilgelik", "akıl ve bilgi ile doğru kararlar verebilme", "ilahi hikmet" veya "felsefi derinlik" anlamlarına gelir. Genelde derin anlayış ve yaşamın gizemlerini çözme yeteneği ile ilişkilendirilir.
Her şeye bir gaye ve maksat yerleştirmek, her şeyi manalı ve anlamlı kılmak, eşyaya güzel ve hayırlı neticeler takmak tamamı ile hikmet kapsamında olan şeylerdir. Mesela; gözün hikmeti, görmektir, gayesi ise görülen şeyler üstünde tecelli eden Allah'ın isim ve sıfatlarını tefekkür etmek ve kullukta bulunmaktır.
Ahmed Yesevî ya da Ata Yesevî (Kazakistan Türkçesi: Қожа Ахмед Яссауи; Özbekistan Türkçesi: Xoja Ahmad Yassaviy; 1093, Sayram - 1166, Türkistan (Yesi), kendi gibi Türk asıllı olan Arslan Baba'nın talebesidir Alevi erenlerinden olan ve "Pîr-i Türkistan" lakabıyla bilinen bir mutasavvıf ve şairdir.
İslamiyet'in ve İslam ahlâkının Türkler arasında yayılıp yerleşmesinde Hoca Ahmed Yesevî'nin hikmetlerinin etkisi büyüktür. Divan- ı Hikmet, Kutadgu Bilig'den sonra dini tasavvufi Türk edebiyatının en eski ve önemli eserlerinden biri olarak kabul edilmektedir.
Ahmet Yesevi Batı Türkistan'ın Sayram şehrinde dünyaya gelmiştir. Tasavvufi bilgileri Buhara'da edinmiştir. Aynı zamanda hem şair hem din büyüğü hem de tarikat kurucusu olarak bilinir. Türk dünyasının manevi hayatını etkileyen çok önemli şahsiyetlerden biridir.
Hoca Ahmed Yesevî'nin takipçileri Ulu Pir'in hikmetlerini istinsah ederek divan haline getirmişler ve böylece “Divan-ı Hikmet” nüshaları oluşmuştur. Bu şekilde Türkistan Piri'nin sonraki nesillere bıraktığı manevi değerler canlılığını korumuş, “hikmet” geleneği de devam etmiştir.
Geçmişten ya da güncel olaylardan yola çıkarak insanlığın yaşadığı acıklı durumu; savaş, yoksulluk ve açlığı, özellikle çocuklarla yaşlıların bu durumdan etkilenişlerini, neden ve sonuçlarıyla, sosyopolitik açıdan ortaya koyarak olan biteni sosyalist bir görüşle eleştirir.
Nazım Hikmet'in şiirlerindeki dönemlerden bahsettikten sonra şiirlerinde yoğun olarak görülen Fütürizm, Komünizm ve Milliyetçilikten bahsetmek ve bunları bazı şiirleriyle örneklendirmek doğru olacaktır. Kelime anlamı olarak 'gelecekçilik' anlamına gelen bu akım, 20. Yüzyılın başlarında İtalya'da doğmuştur.
Petek, E. (2020). Dîvân-ı Hikmet'in Kökşetav nüshasında lehçelerin fonetik ve morfolojik izleri. Uluslararası Türkçe Edebiyat Kültür Eğitim Dergisi, 9(3), 962-974. Dîvân-ı Hikmet'in Kökşetav nüshası Doğu Türkçesiyle; Doğu Türkçesinin de iki tarihî döneminden biri olan Çağatay Türkçesiyle yazılmıştır.
“'Dîvân-ı Hikmet'in yazma ve basma nüshalarında bu- lunan hikmetlerin sayısı bazı farklılıklar göstermektedir. Bugüne kadar derle- nebilen Hoca Ahmed Yesevî'ye ait hikmetler 250'yi bulmaktadır. Bu sebeple hikmetlerin birinde yer alan, 'Dört bin dört yüz hikmet söyledim.
Ahmed Yesevî'nin bilinen iki eseri Fakrname ve Divan-1 Hikmet'tir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri