Üç İstanbul, Mithat Cemal Kuntay'ın 1938 yılında yayımlanan tarihî romanı. Romanda İstanbul'un üç dönemi (İstibdat dönemi, İttihat ve Terakki dönemi ve Mütareke dönemi) 1936 yılından geriye dönerek anlatılır ve Osmanlı Devleti'nin hangi şartlar ve kişilikler altında çöktüğü sergilenir.
Bu durum bilhassa Osmanlı'nın son dönemini ve Cumhuriyetin ilk yıllarını anlatan romanlarda sıklıkla işlenen bir konu olmuştur. Çalışmamızda Mithat Cemal Kuntay'ın “Üç İstanbul” romanı ele alınarak, romanda kimlik bunalımı yaşayan tipler üzerinde durulmuştur.
Üç İstanbul'un konusu, Abdülhamit, Meşrutiyet, Mütareke dönemleri İstanbul'unun kapalı fakat geniş ve çeşitli mekânlarında geçer. Eser, çökmüş kurumları ve yozlaşmış insanların aşk, çıkar ilişkilerini ele alırken daha geniş boyutta Osmanlı Devleti'nin hangi şartlar ve kişilikler altında çöktüğünü de sergiler.
Bu eseri gözümde değerli kılan kuşkusuz yazarı Mithat Cemal Kuntay'ın 1885 – 1956 yılları arasında İstanbul'da geçen ömrü sebebiyle muhtemel tanıklığı.
Mithat Cemal Kuntay (1885, İstanbul - 30 Mart 1956, İstanbul), Türk yazar, şair ve hukukçu. Yazdığı vatanseverlik şiirleri onu Türk edebiyatının en tanınmış hamaset şairlerinden birisi yaptı.
İlgili 15 soru bulundu
Mithat Cemal Kuntay edebiyatın farklı türlerinde eser vermiş bir şahsiyettir. Şiir, oyun, roman, biyografi ve antoloji çalışmaları olan yazarın hamasi yönü ön plandadır.
Ahmet Mithat Efendi, Tanzimat dönemi devrinde ön plana çıkan birçok edebi akımın etkisinde kalmıştır. İlk eserlerinde romantizmin, daha sonraki eserlerinde ise realizm ve natüralizmin etkisinde kalmıştır. Genellikle eserleri romantizmin etkisindedir.
Üç İstanbul, 1983 yılında TRT 1'de yayımlanmış olan Türk televizyon dizisidir.
Üç İstanbul • 11.Bölüm (Final) - YouTube.
Romanın merkezindeki kişi, aynı zamanda anlatıcı olarak da kullanılan Doktor Cemal'dir.
Yeşil Gece, Reşat Nuri Güntekin'in bir romanıdır. Kararmış ve sadece yeşil bir ışıkla aydınlanmış zihinleri bir yenilikçi öğretmenin gözünden anlatan roman, Kurtuluş Savaşı'nı Cumhuriyet'in ilk yıllarını anlatmıştır. Kitap 1928 yılında bitirilmiştir.
Genel olarak Peyami Safa bu romanıyla Mütareke döneminin izlerini yansıtmaktadır. Romanda işlenen diğer konular ise İstanbul'u işgal eden kuvvetlere yardım eden insanlar ve halk tarafından onlara duyulan öfkedir. Romanda sömürgecilik, sosyalizm ve milliyetçilik gibi kavramlarönemli bir yer tutar.
Yazarın tek romanı 1938 yılında yayımlanan Üç İstanbul'dur. Romanda; II. Abdülhamit, Meşrutiyet ve Mütareke Dönemi İstanbul'u Adnan isimli başkahramanının gözünden anlatılır.
Devlet Ana, Kemal Tahir'in tarihsel romanlarından biridir. Bu romanda Osmanlı İmparatorluğu'nun aşiret halindeki dönemine inilir.
Yusuf Atılgan ve Aylak Adam Romanı
İlk romanı olan Aylak Adam 1959 yılında basılmıştır.
Bir nevi hazırlık ve deneme süreci olarak geçen tercüme ve uyarlamalardan sonra ilk telif piyesi olan tek perdelik Üç Kahraman 1942'de yayımlanmıştır.
İstanbul (İtalyanca özgün adıyla Constantinopoli), İtalyan yazar Edmondo De Amicis'in 1877 yılında yayımlanan gezi ve anı kitabıdır.
Devlet Ana, Türk edebiyatının önemli yazarlarından Kemal Tahir'in, 1967 yılında yayımladığı en önemli eserlerinden olan, bir tarihi romandır. Ertuğrul Bey'den, Osman Bey'in batıya doğru beyliği genişletmesini ve Osmanlı Devleti'nin hangi amaçla ve nasıl kurulduğu ile ilgili süreçteki olayları konu edinir.
Ölümüne dek iki yüzden fazla eser yayımlayan Ahmed Midhat, Türk edebiyatının gerçek anlamda ilk popüler yazarıdır. En büyük arzusu kitap okuyan bir toplum yaratmak idi. Çoğunluğa hitap etmek, dertlerine tercüman olmak kaygısıyla çok sayıda eser verdi "kırk beygir gücünde yazı makinesi" olarak tanındı.
Ahmet Mithat Efendi eserlerinde bir "ders verme" kaygısı içinde olduğu için, genellikle romanlarının sonunda bir "kıssadan hisse" çıkarma durumu vardır. Ahmet Mithat Efendi'nin eserlerinde sonunda hep iyiler kazanır ve kötüler cezalarını bulur. Bunun sebebi yazarın toplumcu, yani sosyal edebiyat anlayışına bağlanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri