Ürik asit üretimini arttıran sakatat, kırmızı et, bira ve diğer alkol çeşitleri, işlenmiş şarküteri ürünleri (salam, sosis, sucuk) Romatoid Artrit hastalarının dostu değildir.
Kişinin genel sağlık durumu ve günlük hayatta sahip olduğu bazı alışkanlıklar da romatizmayı azdıran şeyler arasında kabul edilmektedir. Bu bağlamda; aşırı kilo, sigara kullanımı ve hareketsiz yaşam tarzı romatizma ağrılarını oldukça artırmaktadır.
Yüksek oranda C vitamini içeren ananas içeriğindeki bromelain enzimi sayesinde iltihabı, yangıyı ve eklem şişliğini azaltır. Romatizmanın sebep olduğu şikayetleri minimize etmek için ananas tüketebilir veya suyunu içebilirsiniz.
Dengeli, sebze ve meyve temelli, yeterince yağsız et, daha çok balık ağırlıklı protein ve sağlıklı yağ saylayan badem ve ceviz gibi kuruyemişleri içeren beslenme tercih edilmeli. Buna en yakın beslenme Akdeniz tarzı beslenmedir.
İlgili 31 soru bulundu
Romatizma tedavisi ömür boyu sürüyor. Bu süreçte doğru besinleri tüketmek, hastalığın neden olduğu ağrıları hafifletiyor. Uzmanlar; sarımsak ve bulgurun şifasına değiniyor...
Beslenme ve Diyet Uzmanı Şengül Sangu Talak “Maden suyu romatizma ve artrit ile ilgili enflamasyonların azaltılmasına yardımcı olur” diyor. İçeriğinde bulunan bikarbonat, klorid, potasyum ve sodyum eloktrolitleri dehidratasyonu engelleyerek su emilimini sağlıyor.
Bağırsak dostu probiyotik besinler vücuttaki iltihabı önleme ve azaltma konusunda oldukça etkilidir. Romatizma hastaları sirke, turşu, yoğurt, kefir, boza gibi probiyotik besinleri daha fazla tüketmeye özen göstermelidir.
Bu çalışmaya göre yeşil çay tüketiminin iltihaplı romatizmada önleyici bir faktör olduğu belirtilmiştir. Uzun süreli tüketilmesinin iltihaplı romatizma riskini %35 oranında azaltabileceği rapor edilmiştir.
Bu sonuca etkisi olduğu sanılan oleik asit, iltihaplanmayı kolaylaştıran maddelerin oluşumuna karşı savaşır. Araştırmacıların raporlarına göre, bol miktarda zeytinyağı ve pişmiş sebze yiyenlerin, romatizmal artrit geçirme riskleri azalabilmektedir. Yunanistan'da yapılan araştırmaya göre romatizmayı önlüyor.
Limonlu su ürik asidi eritmeye yardımcı olur. Böylece düzenli tüketildiğinde romatizma gibi hastalıklarının önlenmesine ve tedavi edilmesine yardımcı olur..
Bunlar dışında eklem ağrılarını ve iltihabı tetikleyebilen bazı besinler de vardır. İşte eklem ağrılarını tetikleyebilen gıdalar. Bütün süt ürünleri romatoid artritiniz varsa kaçınılması gereken gıdalar arasındadır. Süt ürünlerindeki proteinler romatoid artritin kötüleşmesine neden olabilir.
Limon, mideden cilt bakımına, diş temizliğinden boğaz enfeksiyonlarına, kilo vermeden yüksek kan basıncını kontrol etmeye kadar birçok rahatsızlığa iyi geliyor. Limon, ayrıca romatizma tedavisinde de etkili oluyor.
Romatizmal hastalıklar ve bağışıklık sistemi için özellikle önemli olan vitamin ve minerallerin bazıları şunlar: D vitamin, B12 vitamini, Folik asit, magnezyum, çinko.
-Yaralara İyi Gelir. -Çatlak ve Selülite İyi Gelir. -Saçı Güçlendirir. -Romatizmaya İyi Gelir.
İltihaplı romatizmanın sebep olduğu eklem sertleşmelerini ve ağrılarının önlenmesinde balık yağı etkili olmaktadır. Günde 1-2 diş sarımsağın küçük parçalar halinde doğranıp su ile yutulması da yine iltihabın atılmasına yardımcı olmaktadır.
Domates: Lif açısından zengin olan bu besin, kanı temizler. Kalp hastalıklarına karşı koruyucudur. Romatizmaya iyi gelir.
Doğal bir antibiyotik ve ağrı kesici olduğunu sık sık vurgulamaktan hiç sıkılmadığınız soğanın bir faydası da romatizma ağrılarına iyi gelmesi. Öyle ki özellikle kış aylarında romatizma ağrılarından şikayet ediyorsanız soğanları dilimleyip ağrıların olduğu yere streç film ile sarın.
Kafeinin aşırı tüketimi, cips gibi zararlı yiyecekler, kola gibi asitli içecekler hem vücuda zararlı hem de bu hastalık için tehlike teşkil eden iyi gelmeyen unsurlardır. İltihaplı romatizmaya yasak olan yiyecekler yanında aynı zamanda iyi gelen, ağrıları hafifleten yiyeceklerde bulunmaktadır.
- Andız pekmezinin diğer bir faydası ise eklem romatizma ve kemik hastalıklarına iyi gelmesidir. - Romatizmal hastalıkların neden olduğu ağrıların şiddetinde azalma sağlar. Andız pekmezi aynı zamanda romatizmal hastalıkların da ilerlemesini engellemektedir.
Pekmezde yer alan antioksidanlar iltihaba karşı etkilidir. Bu nedenle pekmez tüketimi özellikle romatoid artrit yani iltihaplı romatizma rahatsızlığına iyi gelebilir.
Düzenli olarak yürüyüş yapmak, eklemlerde şişme, kızarıklık ve hareket kısıtlılığına yol açan iltihaplı romatizmadan (artrit) korunmaya da yardımcı oluyor.
Özellikle yeşil elma mide dostudur ve bağırsaklardaki kötü bakterileri yok eder. 2- Eklem ağrılarına iyi gelir: Düzenli olarak elma tüketen kişilerin eklem ve romatizma ağrıları yarı yarıya azalır.
Romatizma ağrısını tedavi etmek için ilaç araştırmaları günümüzde halen devam etse de, bu durum için mevcut kalıcı bir tedavi bulunmamaktadır. Yine de, sağlıklı bir diyet, uygun dinlenme, stres yönetimi ve düzenli egzersiz, yaşam kalitenizi yükseltmenize yardımcı olabilir.
Ağrılar ve sızılar romatizmal rahatsızlıklar için Hacamat dan daha iyi bir çözüm yoktur. Hacamat damarda dolaşan kanı temizlemede arıtmada tedavi etmede modern tıp tabiri ile detox işleminde en büyük yardımcıdır. Ağrı ve sızılar için 'genel' olarak Hacamat ağrıyan noktalara yapılır. Her zaman bu uygulama geçerli olmaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri