Taze toplanan roka yaprakları, domates ve sarımsak gibi sebzeler ile salata yapımında kullanılır. Siyah zeytin ve ceviz gibi malzemelerin de eklenebildiği roka salatasına tulum peynir veya kaşar peyniri gibi farklı peynir çeşitleri de konulabilir. Salata dışında et yemeklerine konulan roka sebzesinden çorba da yapılır.
Roka yaprakları, isteğe göre diğer yeşil yapraklı sebzelerle birlikte de tüketilebilir. Taze ve çiğ tüketmek, besin değerlerini koruduğundan en iyi tüketme şekli olarak bilinir; ancak pişirme de bir seçenektir. Ancak pişirme sırasında yaprakların besin değeri azalabilir.
Kalsiyumun kemikler ve dişlerde emilmesini sağlayan K vitamini, yarım kase rokada 10.9 mikrogram bulunur. Günde 3 kase roka, vücudunuzun ihtiyaç duyduğu K vitaminini karşılar. Ayrıca roka, iceberg maruldan 8 kat daha fazla kalsiyum içerir.
Bununla beraber günlük K vitamini gereksiniminin tamamını karşılar. K vitamini ise; kemik gelişimi ve sağlığı açısından çok yararlıdır. Roka devamlı tüketildiği zaman beyin hücrelerine de yarar sağlar. - C vitamini oranı çok yüksek olan roka, antioksidan bakımından da etki sağlayıp, cilde çok önemli faydalarda bulunur.
- Roka, hazmı kolaylaştırır ve mideyi kuvvetlendirir. Bu sayede daha sağlıklı bir sindirim sistemine kavuşursunuz. - Rokanın kanı temizleyici özelliği vardır. Kanı temizleyen organ karaciğer olduğu için, bu organa da faydası bulunur.
İlgili 30 soru bulundu
Çiğ Sebze: Vitamin mineral ve besin lifi alımını artırmak için sebzeler en güzel seçeneklerdir. Özellikle domates, salatalık, marul, maydanoz, tere, roka kahvaltıda tüketim için uygundur.
Yeşil yapraklı sebzeler: Başta roka olmak üzere, koyu yeşil yapraklı sebzeler C vitamini dışında da içerdikleri mineral ve antioksidanlarla cinsel sağlığı iyileştiriyor, özellikle de isteği arttırıyor.
Roka bitkisi, genellikle mutfaklarda çiğ haliyle ve haşlanarak tüketilir. Haşlanarak çorbası yapılan veya birbirinden leziz sebzeler ile donatılmış sebze çorbasına katılan bitki, roka yemeği olarak da karşınıza çıkar.
Yöresel Yemekler
Roka Salatası yanına ne yapsam diye düşünüyorsanız, nohut çorbası, uskumru pilaki, roka salatası ve irmik helvası son derece güzel bir menü tercihi olacaktır.
Roka içerdiği esanslar ile çok güzel doygunluk sağlıyor. Su oranı oldukça yüksek olduğu için dolaşımı dengeliyor ve idrar yapımını kolaylaştırıyor. Maydonoz gibi vücuttaki ödemi şişkinliği indirmeyi de kolaylaştırıyor. Kış aylarında domates ve salatalığın yerine gönül rahatlığı ile roka salatasını koyun.
Yoğurtlu Roka Salatası Tarifi Nasıl Yapılır? Öncelikle bir diş sarımsağı döverek 4 yemek kaşığı yoğurt ve tuz ile iyice çırpıyoruz. Daha sonra yıkayıp kuruttuğumuz rokalarımızı ve salatalığımızı doğrayarak yoğurtla karıştırıyoruz. Servis tabağında üzerine zeytinyağı ve baharat gezdirerek süsleyebilirsiniz.
Hipertansiyona karşı en iyi besinler arasında roka da yer almaktadır. Roka yüksek tansiyonu dengeler. Bu yüzden tansiyonu yükseltmez, yüksek tansiyonu düşürebilir. Rokayı taze ya da pişirilmiş şekilde tüketebilirsiniz.
Kanı temizler, damar tıkanıklığı oluşumunu önler. Sindirim için oldukça faydalıdır. Ayrıca cilt ve saç sağlığı üzerinde etkili bir bitkidir.
Bir kavanoz veya derince bir kabın içine biraz su koy, sonra da maydanoz, tere, roka gibi yeşilliklerini sapları suya girecek şekilde yerleştir. Buzdolabının kapağına yerleştirebileceğin bu kavanozlardan istediğin kadar yeşilliği kolayca alıp kullanabilirsin.
YIKAYIP KURUTARAK SAKLAMAK
Pazardan aldığımız yeşillikleri (maydanoz, roka, tere, yeşil soğan, marul v.b.) su dolu bir kabın içerisinde suyu sıkça değiştirilerek suyun dibinde kum parçaları kalmayıncaya kadar 4-5 su yıkanır. Son olarak 7-8 dakika kadar sirkeli suda bekletilir.
Rokayı temizleyip iri iri doğrayıp hazırladım. Genişçe bir kasede yoğurt,mayonez,ince kıyılmış dereotu,taze nane,rendelenmiş kornişon turşu,karabiber,tuz ile iyice karıştırdım. Üzerine rokayı ilave edip harmanlayıp servis tabağına aldım. Üzerine zeytinyağı ile👌salatamı tamamladım.
Balığın kalsiyum oranından yararlanmak isteyenler ise yanında roka yemeyi tercih etmemeli. Çünkü rokanın içeriğinde bulunan yüksek demir, balık ile birlikte yendiğinde kalsiyum emilimini azaltır. Ayrıca balık tüketimi kan şekerinde düşüşe neden olabilir.
Yılda iki defa, ilkbahar ve sonbahar aylarında ekilen roka, 1-1 buçuk ay sonra toplanacak olgunluğa erişir. Büyüyen roka yaprakları köklere zarar vermeden nazikçe koparılır veya bir makas yardımı ile kesilir. Toplanan rokalar kısa sürede tüketilmelidir.
Roka çiğ tüketilebileceği gibi hafif haşlanarak da kolaylıkla tüketilebilir. Roka çoğunlukla çok temiz bir biçimde yıkandıktan sonra tek tek salataya konmadan da tüketilebilen bir bitkidir.
Roka Filizinin(Rucola Cress ) ince yaprakları dekorasyon için uygun olup, salatalar ve patates püresinde de kullanılır. Pişirme durumunda ise makarna sosu, jambon, peynir, krema ve arpacık ile kullanılabilir.
Rokaları sirkeli sudan geçirip temizlenir iri bir şekilde doğranır. Domatesi yıkanır küp küp doğranır. Sarımsaklar çok minik bir şekilde doğranır. Bir karıştırma kabında bütün hepsi karıştırılır.
Eskiden balık pişen günlerde eve giren bir yeşillik olarak tercih edilirken, şimdilerde neredeyse her salatanın içerisinde hatta pizza ve sandviçlerde kendine yer buluyor. Roka ile farklı mevsimlerde, farklı renklerde, sağlıklı ve lezzetli salatalar ortaya çıkarabilirsiniz.
İstiridye, muz, çikolata, fındık, keçiboynuzu gibi yiyecekler hormonları tetikleyerek cinsel isteği artırmaktadır. Bu yiyeceklerin dengeli ve düzenli olarak tüketilmesi cinsel isteği arttırmakta önemli rol oynamaktadır.
Antep fıstığı, Badem, Ceviz ve Diğer Kuruyemişler, Portakal ve Yaban Meersini, Baharatlı, Sıcak Yiyecekler ereksiyonu artıran yiyecekler ve içecek grubundan sayılabilir.
"Kadınlarda cinsel isteği ve gücü arttıran yiyecekler; muz, zencefil, çilek, bal, avokado, havyar, istiridye, vanilya, kırmızı biber, kuşkonmaz, yumurta gibi besinlerdir. Bu besinler; kadınlarda cinsel isteği ve libidoyu arttıran besinlerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri