El bagajlarında 1 litrelik ağzı kilitli torba içinde her biri en fazla 100 ml'lik kaplarda sıvı, jel ve aerosol taşıyabilirsiniz. 100 ml'den büyük kaplardaki sıvı ve benzeri yiyecek ve içecekleri uçak altı bagaja vermelisiniz.
Reçel ve bal gibi akabilen gıdalara kabin bagajında izin verilmiyor. Bu gıdaları belirtilen standartlara sahip kapalı kutulara yerleştirerek normal bagajınıza yerleştirebilirsiniz.
Delici kesici aletler, makas, jilet, bıçak, silah, çekiç, matkap, saç maşası, 100 ml'yi aşan sıvılar, yanıcı herhangi bir madde, patlayıcı madde, tornavida, saç kurutma makinesi, vb. malzemeler uçuş güvenliğini tehlikeye atacağı için kesinlikle el bagajında taşınamaz.
Uçak içerisine hiçbir sebeple kesici, delici, yanıcı, yakıcı ve ezici eşyalar alınmaz. Ayrıca ilaç gibi kullanmanızın elzem olduğu bir eşyayı mutlaka reçeteli şekilde taşımalısınız. Reçete yerine doktor raporu da sunabilirsiniz.
İlgili 40 soru bulundu
Uçak yolculuklarında hem el valizi, hem de uçak altı bagajları denetlenir. Normal yiyecek ve içeceklerin valizde taşınmasında herhangi bir sorun yok. Ancak bu durum, her istediğimizi yanımızda götürebileceğimiz anlamına da gelmiyor. Özellikle yasaklanmadığı süre, katı, sıvı ve yarı sıvı besinler uçakta taşınabilir.
Uçakta Bagaja Alınmayan Eşyalar
Özellikle yanıcı ve patlayıcı maddeler, radyoaktif maddeler ve zehirli maddeler içeren eşyalar uçağa alınmamaktadır. Bunun yanı sıra patlama ihtimali olan medikal oksijenler, civalı termometreler, lityum piller ve manyetiklik içeren eşyalar da bagaja alınamaz.
Uçağa Tatlı Alınır mı? Kek, kurabiye gibi tatlı atıştırmalıkların uçakta sizinle uçmalarında herhangi bir sakınca yoktur.
El bagajında ve yolcu beraberinde sigara ve bir adet çakmak taşınması mümkün. Ancak yurt dışı seyahatlerde üzerinizde ve çantanızda taşıdığınız sigara paketi sayısının gümrük mevzuatına takılmayacağından emin olmalısınız. Elektronik sigaraların da el bagajında taşınmasına izin veriliyor.
Ayrıca 100'er ml halindeki tüm sıvı kutularının 1 litrelik kilitli bir şeffaf poşet içinde muhafaza edilmesi gerekir. Bu poşetten kabinde yalnızca bir adet taşıyabilirsiniz. Tıraş köpüğü ve diş macununuzu kabinde taşıyabilirsiniz.
Türk Hava Yolları'nda ekstra bagaj hakkı hem Business uçuşlar için hem de ekonomi uçuşları için 23 kg'lık bir valiz kabul ediliyor. 1 parça ek bagaj için 80 USD tahsil ediliyor. Anadolu Jet'te direkt uçuşlarda ek bagaj hakkı kilogram başına 16 TL iken, aktarmalı uçuşlarda ise 24 TL.
İçi su dolu bir pet şişeyi uçağa alamazsınız, ama içi boş bir cam şişeyi uçağa alabilirsiniz. Uçakta şişeyi ya da şişelerinizi koltuğun sert kolçağına vurarak yarısını kırarsınız ve elinize fazlasıyla kesici bir cisim ele geçirmiş olursunuz.
Gümrük memurları, kadın yolcuların kolundaki altın takılara el koyuyor. Yolcu aynı zamanda para cezası ödemek zorunda kalıyor.
Kısıtlamaya Dahil Sıvılar:
Reçel, bal, yoğurt, pekmez ve salça gibi tam katı halinde olmayan yiyecekler ve jeller, Kontak lens sıvıları, şampuanlar, sprey ve aerosoller ve yukarıda sayılan maddelere benzeyen diğer maddeler.
Para ve mücevherler
Nakit para, altın, gümüş gibi değerli takılarınız ve gözlük, saat gibi önemli aksesuarlarınız her an elinizin altında, el bagajınızda olsun.
Bıçak gibi kesinci aletlerin yasak olduğunu sanırım herkes biliyordur ama törpü, tırnak makası hatta birden fazla çakmağın da el bagajına alınamayacağını biliyor musunuz? Çok fazla tokadan tutun, cımbız tırnak makası hatta bazen törpüye de izin çıkmıyor. Birden fazla çakmağınız varsa direk alıp atabilirler.
Sigara ve Çakmak
El bagajında yolcular diledikleri zaman bir adet çakmak ve sigara taşıyabilirler. Fakat yurt dışı seyahatlerinde çantanızda taşıdığınız sigara paketi sayısının gümrük mevzuatlarına uygun olması gerekir. Elektrik sigaraların el bagajında taşınmasına izin verilir.
Ancak, bu kişiler ülkeye girişlerinde, yolcu girişi yapılan hudut kapılarındaki mağazalardan 1 karton sigara, en fazla 1 litrelik 1 adet alkollü içki, en fazla 120 ml'lik 1 adet parfüm ve 1 adet kozmetik ürün ile en fazla 1 kilogram çikolata veya şekerden mamul yiyecek satın alabilirler.
Sigara içmek için kişinin yanında bulundurduğu eşyalar. Yolcular, yanlarında küçük bir çakmak veya emniyet kibriti bulundurabilirler. (Lütfen bunların sayısından bağımsız olarak check-in sırasında teslim edilemeyeceğini unutmayın.)
Sivri uçlu şemsiye. Uçakta yiyecek taşınır mı? Kek, gofret, bisküvi gibi atıştırmalıklarınızı yanınıza alabiliyorsunuz. Duty free mağazalarından alınmayan alkol ve diğer sıvılar ise (100 ml'den fazlaysa) yasak.
Uçağa yanınızda taşıyacağınız el bagajında/çantasında sadece 1 adet, 1 litrelik ağzı kilitli torba içerisinde her biri maksimum 100 mililitrelik kaplarda sıvı, jel, aerosol taşıyabilirsiniz. Ağzı kilitli torba olarak 1 litrelik (yaklaşık 20cm x 20 cm) kilitli buzdolabı poşeti kullanabilirsiniz.
Havalimanlarında Su Selamı (Takı) Neden Yapılır? Su selamı vermenin başlıca nedenleri vardır. Su selamı askeri gazileri, yabancı devlet adamlarını ve yeni havayolu hizmetini gururlandıran çok özel bir havaalanı geleneğidir.
TSA (Ulaştırma Güvenliği İdaresi), hava yolculuğu sırasında yolcuların güvenliğini sağlamaktan sorumludur. TSA düzenlemelerine göre elektronik sigaralar elektronik cihaz olarak kabul edilir ve yalnızca el bagajınızda paketlenmelidir. Yolcuların kayıtlı bagajlarına elektronik sigara koymaları yasaktır.
Güvenlik kontrolünde alarmların ötmesini istemiyorsanız, el bagajınızı X-ray cihazına bırakmadan önce anahtar ve cep telefonu gibi eşyalarınızı üzerinizden çıkarmayı unutmayın. Saatiniz, küpeleriniz, yüzüğünüz ya da kolyeniz de alarmın çalmasına neden olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri