Kalkışın ardından, varış noktasına ulaşmadan önce ve uçağın ağırlığı uçağın yapısal iniş ağırlığının altına inmediği durumlarda, uçakta "yakıt boşaltım sistemi" bulunması halinde yakıt boşaltımı yapılabilir. Bu sayede inişde yangın riski ve uçağın yapısal hasar görmesi önlenir.
Bu işleme fuel dumping ya da fuel jettison ismi verilmektedir. Her uçakta yakıt boşaltım sistemi bulunmamaktadır. Sistem bulunmayan uçaklar, kule tarafından belirlenen güvenli rota ve irtifada tur atarak yakıtı yakarlar. Boşaltılan yakıt, yüksek irtifalarda bırakıldığı için yere inmeden gaz bulutu olarak dağılmaktadır.
Yakıt, uçağın kanatlarında bulunan yakıt tanklarında depolanıyor. Dump sistemi sayesinde, kanatların ucunda konumlandırılan küçük deliklerden yakıt dışarı püskürtülüyor. Pilotların, dump sisteminin devreye alması ve yakıtı boşaltmaya başlaması üç veya dört aşamalı bir işlemin sonunda gerçekleşiyor.
Son bilgiler doğrultusunda, 42 galonluk (159 litre) bir varil JET-A1 yakıtının 2022 yılındaki güncel fiyatı 144,6 dolardır. Buna göre, bir litrelik yakıtın fiyatı 0,9 dolar; bir galonun fiyatı da 3,4 dolar düzeyindedir.
Peki uçaklar ne kadar yakıyor? Mesela dört motorlu, çift katlı ve 853 yolcu taşıyabilen dünyanın en büyük yolcu uçağı Airbus A380, 370.000 litre yakıt alabiliyorken çift motorlu ve 151 yolcu kapasiteli bir Boeing 737 uçağı ise 26.170 litre yakıtı depolarına alabiliyor.
İlgili 42 soru bulundu
Günümüzde kullanılan yolcu uçakları yolcu başına 100 kilometrede yaklaşık 4 litre yakıt tüketiyor.
Tüm değişkenlerin ideal olduğu bir durumda yolcu uçaklarının hızları ortalama 900-1020 km/saat aralığında değişiklik gösterir. Kısacası uçaklar 900-1020 km/saat aralığında hızla gider.
Conversation. Jet yakıtı fiyatları 17 Mart 2023 itibarıyla ortalama 237 ct/galon olarak gerçekleşti.
Haftalık uçuş görev süresi 60 saattir. b) Döner Kanat ve Diğer Hava Araçları Tek veya çift pilot: Günde 10 saat uçuş görev süresi, 6 saat uçuş süresi. 1.
Teorik olarak konuşursak, jetler ve arabalar aynı yakıtı tüketebilir, ancak uçakların içinden geçtiği ortamlar normal sürüş koşullarından çok farklı olma eğilimindedir. Uçaklar için uçuşta sıcaklıklar -40˚ C'nin altına düşebilir .
Uçak ve/veya pilotajla ilgili sebepler: Uçağın ideal alçalma açısından ve hızından farklı yaklaşması, uçağın havada tutunmasını sağlayan flap'lerin (kanatların üzerindeki hareketli parçalar) pozisyonu, motor gücündeki farklılıklar, iniş takımlarında ortaya çıkabilecek problemler inişi imkânsız hale getirir.
Hayır. Yolcu uçakları bunun için tasarlanmamıştır. Yolcu uçakları kanat şekillerinden dolayı oluşturdukları havadaki basınç farkını kullanarak yukarı itme kuvveti oluştururlar atmosfer belli bir yükseklik seviyesinden sonra o kadar çok incelir ki bu itme kuvveti ortadan kalkar.
Uçakların tur atmasının nedeninin DHMİ tarafından yürütülen kalibrasyon çalışması olduğu öne sürüldü. DHMİ'ye ait kalibrasyon uçağının İstanbul Havalimanı pistleri üzerinde uçuş yaparak çalışma yaptığı bu nedenle de gelen yolcu uçaklarının iniş öncesi havada tur atarak güvenli iniş için yönlendirildikleri belirtildi.
Eğer havadayken uçağın yakıtı biterse uçağa yakıt ikmali yapılmalıdır. Aksi takdirde uçak düşer. Bazen istenmeyen durumlar olur ve bu durumun havacılık tarihinde örnekleri vardır.
Uçak yakıtı, hava taşıtlarını çalıştırmak için kullanılan özel bir petrol-temelli yakıttır.
Uçuşlarımızda olağanüstü miktarda yakıt tüketimi gerçekleşiyor. Örneğin, bir Boeing 747, uçuşta her saniye bir galon yani yaklaşık 3,8 Litre yakıt tüketiyor. Bu durum, Boeing 747'nin beş saatlik bir uçuşta 18.000 galon yani 68137,4 Litre yakıt tükettiği anlamına geliyor.
Bir uçuş esnasında işlerin gerçekten çok kötü gitme ihtimali ise milyonda 1'dir. Gelişmiş bir ülkeye uçarken bir uçak kazasında ölme ihtimaliniz ise 30 milyonda 1'dir.
Seferin ortalama 18 saat 25 dakika süreceği açıklanmıştı. Diğer en uzun uçuş seferleri Amerikan United Hava Yolları tarafından sağlanıyor. United Hava Yolları'nın Houston-Sydney seferi 17 saat 20 dakika, Los Angeles-Singapur seferi 17 saat 15 dakika sürüyor.
Halihazırda dünyanın en uzun seferleri Singapur Havayolları tarafından Singapur-New York arasında yapılıyor. 15,344 kilometre süren en uzun ticari sefer, rüzgar hızı ve hava koşullarına bağlı olarak 18 saat 25 dakikaya kadar çıkıyor.
Uçak boş iken kütlesi 125 tondur. Uçağın yakıt depoları boş iken yolcu ve kargo kütlesi 170 tondur. Uçağın 136.000 litre yakıt kapasitesi mevcuttur. 136.000 litre Jet A yakıtı yaklaşık 110 ton kütleye eşdeğerdir.
Jet A1, ana maddesi kerosen olan ve günümüzde dünya genelindeki jet motorlu yolcu ve kargo uçaklarında kullanılan yakıt türüne verilen addır. Jet A1'in ana maddesi olan kerosen aslında, yanıcı özellikte bir hidrokarbon sıvısıdır. Yunanca “keros” kelimesinden türetilmiştir.
Türkiye'deki jet yakıtının yaklaşık yüzde 90'ının yerli üretimle elde edildiğini kaydeden İlter, "2019'da 1,2 milyon ton jet yakıtı ürettik ve bunun çok büyük bir kısmını iç piyasa verdik.
Kulvarında dünyanın en hızlı ve en yüksek irtifada uçabilen operasyonel insanlı uçağıdır. Seri numarası 61-7958 olan bir SR -71 28 Temmuz 1976'da 85,069 feet (25,929 m) yükseklikle "mutlak irtifa rekorunu" ve 1,905.81 knots (2,193.2 mph; 3,529.6 km/h) ile "mutlak hız rekorunu" kırdı.
Bir yolcu uçağının havalanabilmesi için uçağın hızının 260-330 km/s arasında olması gerekir. Yolcu uçağının havadaki hızı ise 828-1000 km/s arasında değişir.
Uçakların doğudan batıya doğru yaptıkları uçuşların, ters yöndeki uçuşlara göre daha kısa sürmesi bu yönde uçakların normal süratlerinden daha yüksek hıza ulaşabilmelerinden kaynaklanmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri