Uçak Kalkmadan Ne Zaman, Kaç Saat Önce Havaalanına Gidilmeli? Genel olarak uçuş saatinizden yurt içi uçuşlarınız için 1 saat, yurt dışı uçuşlarınız için ise minimum 2 saat öncesinde havalimanında bulunmanız gerekmektedir.
Meteorolojik bilgiler ışığında uçuş programını düzenleyen hava yolu firmaları; kasırga, görüş açısını etkileyecek şekilde yoğun sis vb. hava olaylarında uçuş iptali hakkını saklı tutar. Güvenli ve huzurlu bir yolculuk için bu durum gereklidir.
Check-in (Uçuşa Kayıt) Kapanış Süreleri
Boarding (uçağa biniş) ise yurt içi ve yurt dışı tüm uçuşlarda uçuş saatinden 20 dakika önce sona erecektir.
Uçaklar Faraday kafesi konseptine uygun olarak tasarlanır. Yani yolcu uçağına yıldırım düşmesi durumunda yıldırım, uçak içine zarar vermeden havaya karışır. Ayrıca uçak gövdesindeki boya da antistatik özellikli olur. Bu da elektriğin uçak içine geçmesini önler.
Normal Check-in ve Uçağa Biniş Süreleri
Check-in işlemleri tarifeli uçuş saatinden 40 dakika önce kapanır. Biniş kapısı tarifeli uçuş saatinden 15 dakika önce kapanır.
İlgili 31 soru bulundu
Tüm seferlerimiz için uçağın kalkış saatinden en geç 20 dakika, özel güvenlik kontrolü gerektiren (ABD, İsrail, İngiltere, Kanada vb.) seferlerimiz için ise uçağın kalkış saatinden en geç 25 dakika önce uçuş kapısında bulunmanız gerekir.
Tercihinize göre; internet sitemiz veya mobil uygulamamız üzerinden işlem yapabilir, havalimanındaki kiosklarımızı kullanabilir, kontuarlarımıza başvurabilirsiniz. Havalimanındaki bagaj ve güvenlik süreçleri nedeniyle kalkıştan iç hatlar için 2 saat, dış hatlarda 3 saat önce terminale gelmeniz önerilir.
Yani bir uçakta deprem bölgesinin üzerinden uçarsanız hiçbir şey hissetmezsiniz. Sismik dalgalar o kadar zayıflar ki, onları uçağınızın kükreyen motorunun sesinin üzerinde duymazsınız. Yani depremler havada, denizlerdeki tsunami gibi oluşumlar yaratmıyor. Bu yüzden depremlerde en güvenli yer uçaklar oluyor.
1960 model bir uçağı alıp sürekli olarak bakımlarını yaptığınız sürece uçması gereken uçuş saat ömrü 20.000 saat ise o saati tamamlayana kadar uçar.
Uçağa yanınızda taşıyacağınız el bagajında/çantasında sadece 1 adet, 1 litrelik ağzı kilitli torba içerisinde her biri maksimum 100 mililitrelik kaplarda sıvı, jel, aerosol taşıyabilirsiniz. Ağzı kilitli torba olarak 1 litrelik (yaklaşık 20cm x 20 cm) kilitli buzdolabı poşeti kullanabilirsiniz.
Aktarma tarifeli iç hatlar uçunuz için kalkış saatinize 45 dakika kala uçuş kapısında olmanız gerekirken check- in işlemleriniz en geç 45 dk kala bilet üzerindeki tüm haklarınız kaybetmiş olabilirsiniz bu nedenle aktarma tarifeli uçuşlarda minimum 1 saat önceden check- in yaptırmış olmalısınız.
Ancak işlemlerinizin sorunsuz yapılabilmesi için uçuşun kalkış saatine; iç hat uçuşları için 1,5 saat ve dış hat uçuşları için 2 saat kala havalimanında bulunarak check-in kontuarlarına başvurmanızı tavsiye ederiz.
Kar yağışı ve yağışa eşlik eden sert esen rüzgar, hem yerdeki hem de havadaki uçakların güvenliğini olumsuz bir şekilde etkileyebilir. Kar yağışına bağlı olarak görüş mesafesinde yaşanan düşüş ve yağışa eşlik eden sis, uçuşlarda gecikmelere ve iptallere sebep olabilir.
Meteorolojik bilgilerden faydalanılarak uçuş programını düzenleyen hava yolu firmaları; kasırga, görüş açısını etkileyecek şekilde yoğun sis, yağmur gibi hava olaylarında uçuş iptali hakkını saklı tutmaktadır.
Bir uçak uçarken havanın bu hareketliliğinden faydalanır. Uçağın stabil bir şekilde uçabilmesi için kanatların altından ve üzerinden akan hava akımlarının düzenli olması gerekir. Bazı hava olayları sonucunda bu hava akımları bozulabilir ve hava boşlukları oluşabilir. Bu durumlarda da türbülans yaşanabilir.
Kısaca belirtmek gerekirse; deprem, uçağı etkiler ama hissedilmez. Basit bir örnekle açıklamak gerekirse sismik dalgaların denizde tsunami yaratması gibi uçaklarda da deprem etkili olur ama hissedilmez.
YAĞMUR: Genellikle bulut içerisinde buz kristalleri şeklinde olan, yer yüzeyine yaklaştıkça sıcaklığın artması ile sıvı hale geçen yağmurlar, uçakların rötara girmesinde etkilidir. Beklenen ya da beklenmeyen ani ve şiddetli yağışlar, uçakların iniş ve kalkışlarını olumsuz etkilemektedir.
Örneğin, bir uçak bir fırtınaya girerse, uçak dakikada 3000 fiti aşan yükselen veya alçalan hava akımlarıyla karşılaşacaktır.Ek olarak, gök gürültülü fırtınalar büyük dolu, yıkıcı şimşek, kasırgalar ve büyük miktarlarda su üretecek, bunların tümü uçaklar için potansiyel olarak tehlikelidir.
Yapılan araştırmalara göre bir uçak kazasına denk gelme ihtimaliniz 11 milyonda 1. İstatistikler uçaklara olan güvenimi kanıtlar nitelikteler.
En sık rastlanan etkiyse Juliane'in söz ettiği vertigo, yani yön duygusu kaybı. Ancak hayatını kaybedenlerin büyük bölümü basınç ve oksijensizlikten bilinç kaybı yaşayıp olanları hissetmez bile. 1992'de Vietnam'da düşen bir uçaktan sağ çıkan Annette Herfkens ise “Bir anda nefes alışverişlerimi kontrol edemez oldum.
Pilot Hatası; Pilot hataları uçak kazalarında en büyük role sahip kazalardır. Uçak kazalarının %50'si pilotların hatalarından meydana gelmektedir. Uçaklar yapıları gereği çok karmaşık hava yolu araçlarıdır.
Check-in işlemi için ne kadar süre önce havalimanında olmalıyım? Havalimanlarında alınan ek önlemler sebebiyle oluşabilecek zaman kayıplarına karşı, yolcularımızın uçuşlarından en az 3 saat önce terminale gelmeleri önerilmektedir.
Bu uçaklarda ki en iyi yerde 1A sınıfı koltuk oluyor. Bu koltuk diğer koltuklara bakarak daha geniş ve pencere kenarı olması ile rahat oluyor. Bu sayede hem uyurken, hem otururken rahat olacak, dışarıyı görme fırsatını elde edeceksiniz.
Online check-in 7 gün önce başlar ve uçuşunuza 60 dakika (1 saat) öncesine kadar yapılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri