Uçağın havalanabilmesi ve havada seyretmesi için de belli bir hıza ulaşması gerekir. Bu hızın hangi aralıkta olması gerektiği de her zaman merak edilmiştir. Bir yolcu uçağının havalanabilmesi için uçağın hızının 260-330 km/s arasında olması gerekir. Yolcu uçağının havadaki hızı ise 828-1000 km/s arasında değişir.
Rüzgar uçağın karşısında yer alırsa uçağın hızını yavaşlatacak bir etki gösterir. Tüm değişkenlerin ideal olduğu bir durumda yolcu uçaklarının hızları ortalama 900-1020 km/saat aralığında değişiklik gösterir. Kısacası uçaklar 900-1020 km/saat aralığında hızla gider.
YouTube 'Uncover' kanalında yayınlanan videoda bir yolcu uçağının kalkış hızı hassas bir algılayıcı ile kaydedilmiş. Airbus A320 (twin-jet) modeli uçağın kalkış hızının yaklaşık 270 km/s olduğu görülüyor.
1997 yılından beri gökyüzünde olan B737-800, 39.5 metre uzunluğunda ve yerden 12.5 metre yüksekliğe sahip bir uçak. 5436 kilometre maksimum menzile sahip model, maksimum 938 km/s hıza ulaşabiliyor.
Uçak boş iken kütlesi 125 tondur. Uçağın yakıt depoları boş iken yolcu ve kargo kütlesi 170 tondur. Uçağın 136.000 litre yakıt kapasitesi mevcuttur. 136.000 litre Jet A yakıtı yaklaşık 110 ton kütleye eşdeğerdir.
İlgili 45 soru bulundu
İnişten yaklaşık 15 dakika önce uçak alçalmaya başlar. Doğal olarak uçağın hızı da azalır. Uçağın sağlıklı şekilde yere inmesi için hızının 270 km/s olması gerekir.
Yurtiçi uçuşlarda genelde 15 ila 25 kilogram arası yolcular eşyalarını götürme şansı elde eder. Söz konusu uluslararası uçuşlar olduğu zaman ise genel olarak 20 ila 40 kilogram arasında bu durum değişkenlik yaratır. Aynı zamanda el bagajı vardır ve bu da 6 kilogram olarak belirlenmiştir.
Uçağın ful depoyla menzilini tamamladığını varsayarsak km başına yaklaşık 9,02 litre yakıt tüketir. Güncel Jet yakıtının litresinin 0,67 dolar (12,9TL) olduğunu da hesaba katarsak uçağımız km'de 6,04 dolar (116,5 TL) harcar ve deposu da 84.669 dolar (1.633.265 TL) maliyetle tam kapasite dolar.
Buna rağmen bir uçağın havada en fazla ne kadar zaman geçirebildiğine bakalım. Günümüzde bir uçak 16 bin km'lik mesafe kat edip, 19 saate kadar havada kalabilme kapasitesine sahiptir.
Kulvarında dünyanın en hızlı ve en yüksek irtifada uçabilen operasyonel insanlı uçağıdır. Seri numarası 61-7958 olan bir SR -71 28 Temmuz 1976'da 85,069 feet (25,929 m) yükseklikle "mutlak irtifa rekorunu" ve 1,905.81 knots (2,193.2 mph; 3,529.6 km/h) ile "mutlak hız rekorunu" kırdı.
Jet A1, ana maddesi kerosen olan ve günümüzde dünya genelindeki jet motorlu yolcu ve kargo uçaklarında kullanılan yakıt türüne verilen addır. Jet A1'in ana maddesi olan kerosen aslında, yanıcı özellikte bir hidrokarbon sıvısıdır.
SR-71 Blackbird tarafından ulaşılan Mach 3.3 hızı tarih olacak.
Uçmak için tek motor yeterli
Ama içiniz rahat olsun, zira bir yolcu uçağının uçuşunu sürdürmesi için tek motor yetiyor. Tabi uçağın yakıt verimliliği ve menzili düşüyor ancak tek motorla yakınlardaki tam donanımlı bir havalimanına kadar saatlerce havada kalabiliyor.
İstanbul-Manhattan (Amerika Birleşik Devletleri) arası uçuş mesafesi kaç kilometre ve uçuş kaç saat sürer? İstanbul-Manhattan (Amerika Birleşik Devletleri) arası uçuş mesafesi toplam 3733 kilometre.
Gezegenimizde yeryüzünden 10 ila 30 km aralıkta esen çok güçlü rüzgar akımları vardır. Jet akımları olarak adlandırılan bu rüzgarlar 100 ila 400 km hızlarla eserler. Yerden hissedilemeyen bu akım, uçakların uçtuğu irtifadadır ve uçakların gittiği yöne göre daha hızlı veya daha yavaş gitmesine neden olurlar.
Aküler: Motorun veya yardımcı güç kaynağının (APU) ilk çalışması için gerekli elektriği sağlar. Acil durumlarda da yedek enerji kaynağı olarak bulunur. Jeneratörler: Motordan veya APU'dan aldıkları dönme hareketini doğru akım elektriğe çevirirler ve uçağın sistemlerini besler.
Uçaklarda yakıt tankı uçağın çok değişik yerlerinde bulunabileceği gibi en yaygın yeri, kanat içleridir. Kargo ya da yolcu taşımayan uçaklarda kanat konfigürasyonunun yakıt için uygun olmaması halinde yakıt tankının gövde içerisinde yer aldığı da olur. Bazı uçaklarda ise kanatlarda asılı durur.
Full depo 5 bin 700 kilometre yol katedebiliyor. Bu rakamlara bakıldığında, uçaklara yakıt ikmali yapmanın ciddi bir lojistik zorluk olduğunu fark etmek zor değil.
Parfüm, deodorant, kontakt lens solüsyonu gibi yasak olmayan sıvı maddeleri, 100 ml'den daha küçük boyutlardaki orijinal kutularında olmak üzere, kabin içinde taşıyabilirsiniz. Kutu boyutu 100 ml üzerinde olan kutular, içerisinde daha az sıvı varsa bile, kabinde taşınamamaktadır.
Bagaj niteliği taşımayan karton/teneke kutu, çuval, naylon torba veya bidon içerisinde taşınan akma, sızma ve bulaşma riski olan eşyalar kabin bagajı ya da serbest bagaj içinde hiçbir şekilde uçağa kabul edilmez.
Uçak ve/veya pilotajla ilgili sebepler: Uçağın ideal alçalma açısından ve hızından farklı yaklaşması, uçağın havada tutunmasını sağlayan flap'lerin (kanatların üzerindeki hareketli parçalar) pozisyonu, motor gücündeki farklılıklar, iniş takımlarında ortaya çıkabilecek problemler inişi imkânsız hale getirir.
Neredeyse tüm jet uçaklarda bir hava freni veya çoğu uçakta hava freni görevi de gören spoiler bulunur.
Pist: Uçakların inişi ve kalkışı için hazırlanmış bir kara havaalanı üzerinde belirlenmiş bir dikdörtgen alan.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri