Varis çoraplarının uçuş öncesinde giyilmesi ve uçuş boyunca çıkarılmaması gereklidir. Ancak, şeker hastaları ve atardamar sorunu olanlar, bu tür çorapları doktora danışmadan kullanmamalıdır.
Yolculuk sırasında muhakkak varis çorabı giyilmeli, saat başı mümkünse yürüyüş yapılmalı, bol sıvı tüketilmeli ve baldır kaslarını çalıştırıcı egzersiz yapılmalı, alkol ve kahve tüketimi azaltılmalıdır.
Varis çorabı uyku saati dışındaki tüm zamanlarda giyilmelidir. Uykudan kalktıktan sonra yataktan çıkmadan varis çorabını giymek en etkili yöntem olacaktır.
Kompresyon varis çoraplarının riskleri nelerdir? Varis çorapları yanlış veya çok uzun süre giyildiğinde ciltte tahrişe neden olabilir. Kompresyon çorapları kasıtlı olarak sıkı olduğundan, giyilmesi zor olabilir.
Bu sebeple varis hastalarına tedavi olacakları zaman kadar bu çorabı kullanmaları tavsiye edilmektedir. Tedavi sonrasında ise tedavi yöntemine ve hastaya bağlı olarak 1 ay süreyle varis çorabı giyilmesi gerekir. Bu önlem varisli damarın bir daha açıklamamak üzere kapanması konusunda faydalı olacaktır.
İlgili 28 soru bulundu
Varis çorapları uzunluklarına göre; diz altı, diz üzeri, kasığa kadar ve külotlu olarak sınıflandırılabilir. Genel olarak en sık kullanılan varis çorabı türü diz altı seviyede ve orta basınçlı çoraptır. Damar içi lazer tedavisi ya da skleroterapi sonrasında ise kasık seviyesine kadar varis çorabı kullanılır.
Varis çoraplarının ne sıklıkla giyileceği konusunda en iyi tavsiyeyi doktorunuz size en verecektir. Çoğu durumda, varis çorapları günde 5 ila 10 saat giyilebilir. Bu süre, kan dolaşımının rahatlaması için yeterlidir ve aynı zamanda bacaklardaki kan pıhtılaşmasını da önlemeye yardımcı olur.
İdeal olanı her gün yıkanmasıdır. Önerilen 40 °C de yıkanması. İki çorap alınması ve dönüşümlü kullanılması ve yıkanması daha uzun ve etkin kullanılmalarını sağlamaktadır. Yıkama sonrası hafif bir kuruluma yapılmalıdır.
Varis çorabı özellikle büyük varislere bağlı bacaklarda görülen ağrı, yorgunluk, yanma, kramp ya da ayak şişliğigibi şikayetleri azaltmak ve bacak konforunu artırmak için kullanılır. Bu konuda son derece başarılıdır. Ayrıca devamlı kullanıldığında varisin ilerlemesini de azaltabilir.
Varis çorabının örgü sistemi ile lenfödem çorabının örgü sistemi farklıdır. Biri DÜZ ÖRGÜLÜ yani basıncı bacak veya kol içinde dağıtımı farklı, diğeri ise YATAY ÖRGÜLÜ dür. Yani her bacak şişliğine VARİS ÇORABI OLMAZ.
Varis çorabı satın alırken doğru basınç ve beden seçilmesi çok önemlidir. Tedavilerden sonra genellikle 23-32 mm Hg orta basınçlı varis çorapları öneriyoruz. Ancak genel anlamda ödem önleyici ve dinlendirici amaçla kullanılan çorapların basınçları 20 mmHg nın altında olup hafif basınçlı kategorisine girer.
Tek ayak, baldır seviyesi çoraplar ise daha ucuzdur ve yapışkanlı band, yapışkan, klips, bel askısı yada kemeri ile kullanılarak çorabın istenilen pozisyonda kalması sağlanmaktadır. Hatta son yıllarda içinde silikon bantlar kullanılarak kaymaları engellenmektedir.
Varis çorabı varis ve venöz yetmezlik tedavisinde 1848 yılından beri kullanılmaktadır. O günden beri sadece yüksek ve orta basınç varis çorapları değil, hafif basınçlı varis çorapları bile varise ait ağrı, yanma, şişlik gibi bazı yakınmaları azalttığı bilinmektedir.
Birçok havayolu şirketi dolaşımı uyaran, rahatsızlığı, yorgunluğu ve tutulmayı azaltan ve venöz tromboz oluşması riskini düşüren uçak içi eksersizler hakkında yardımcı olmaktadır. Hava yolculukları için özel olarak tasarlanmış kompresyon tüplü çoraplar giyilmesi yayarlı olacaktır.
Varis, tedavi edilmezse ilerler ve hayatı tehdit edecek risklere yol açarlar. Hayat konforu bozulur sürekli ağrı ve ağırlık hissi yanında bacakta yaralara yol açar ve varis içinde pıhtı birikerek damar tıkanıklığına yol açar.
Seyahat çorapları; terletmeyen, ayakların ve bacakların nefes almasını sağlayan kumaşlardan imal edilmiş olmalıdır. En rahat seyahat çorabı ise bacaklardaki ve ayaklardaki kan akışını düzenli olarak sağlayan, hareketsiz kalınan uzun zamanlara rağmen bacaklara kademeli baskı uygulayan çoraplardır.
Bu durumlarda varis çorabı kullanımı, kirli kanın bacaklarda göllenmesini ve bacak damarları içinde pıhtı oluşmasını engeller ve Derin Ven Trombozu (DVT), Pulmoer Emboli (akciğer ve sağ kalbe pıhtı atması) olasılığını önler.
Varis çorabı, basıncı aşağıdan yukarıya doğru giderek artan, özellikli bir çoraptır. Gerek istirahat halinde gerekse çalışırken dışarıdan uygulanan bu basınç toplardamarlardaki göllenmeyi ve buna bağlı olarak gelişen ödem ve sızlama gibi şikâyetleri azaltmaya yardımcı olur.
Varis çorapları şu işlevler açısından yararlıdır: Bacaklardaki kan dolaşımının artırılması. Varis çorabının sıkı yapısı sayesinde bacaklardaki damarlar desteklenir ve kanın dolaşım sisteminde daha rahat hareket etmesi sağlanır.
En İyi Varis Çorabı
Çoraplar ortalama 6 ay kadar işlevini sürdürür. Ayrıca yırtılan, delinen, esneyen veya hasar gören çorapların da kullanılmasının faydası olmaz. Soğuk su ile elde sabunla yıkamak çorabın ömrünü uzatır.
Sıcak hava etkisiyle rahatsızlık veren kalın ürünler yerine daha hafif yapıya sahip ince modeller seçilebilir. Yazlık varis çorabı çeşitleri ideal kalınlığa sahip kumaş kalitesiyle dikkat çeker. Açık burunlu olan seçenekler yaz aylarında kullanım kolaylığı sağlar.
Varis çoraplarının yıkanması
Birçok kompresyon çorabı çamaşır makinesine atılır, ancak bazılarının elde yıkanması gerekir. El yıkama basittir. Çorapları, sabun veya deterjan eklenmiş önerilen sıcaklıkta suyla dolu bir kova koyabilirsiniz.
Varis Çorapları Nasıl Etkili Olur? Elastik materyalden üretilen varis çorabı ayak ve bacak bölgesini sıkmaktadır. Ayak ve ayak bileğini daha sıkı; baldır ve uyluk bölgesini daha gevşek saran bu çorap bacaklardaki kan dolaşımını önemli derecede düzenlemeye yardımcı olmaktadır.
Külotlu varis çorabı gündüz giyilerek gece uyumadan önce mutlaka çıkarılmalıdır. Varis çorapları hafif ile orta dereceli lenfödem tedavisinde kullanılır. Varis çorapları kan dolaşımı iyileştirmeye, şişliği ve ödemi azaltmaya ve kan pıhtılarının oluşumunu önlemeye yardımcı olabilir.
Varis Çorabı Çamaşır Makinesinde Yıkanır Mı? Varis çorabının makinede yıkanması mümkün olsa da varis çorabının elde yıkanması daha uygundur. Yıkama esnasında yumuşatıcı kullanılmaması ve çorabın esnemesine sebep olacak uygulamalar yapılmaması gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri