Tehlikeli bir iniş ihtimali engellenmiş olur. Büyük Okyanus gibi geniş bir su kütlesinin üzerinde uçarken, acil iniş için güvenli bir yer yoktur. Uçaktaki herhangi birinin sağ çıktığı varsayıldığında bile, kurtarma ekiplerinin, Pasifik Okyanusu'na düşen bir uçağı takip etme ve kurtarma konusunda çok az şansı olacaktır.
Peki uçaklar buna hazırlıklı değil mi? Uçaklarda oldukça yaygın olarak kullanan Jet A ve Jet A-1 yakıtlarının sırasıyla -40 ve -47 derecede donma noktaları bulunuyor. Antarktika'da ise özellikle de yüksekten uçulduğu için yakıtın donma tehlikesi bulunuyor. Bunun çözümüyse alçalmak.
Uçakların doğudan batıya doğru yaptıkları uçuşların, ters yöndeki uçuşlara göre daha kısa sürmesi bu yönde uçakların normal süratlerinden daha yüksek hıza ulaşabilmelerinden kaynaklanmaktadır.
Havayollarının uçaklarını 10 bin metre civarındaki irtifalarda uçurmak istemelerinin birkaç nedeni var. Bu tür operasyonların birincil amacı verimliliği optimize etmektir. Daha yüksek rakımlarda hava daha incedir. Bu, daha az direnç üreterek uçağın, daha az yakıtla daha hızlı uçmasını sağlar.
Uçuş şartlarına göre değişiklik gösterse de, yolcu uçaklarının seyir irtifası genellikle 30.000 – 40.000 fit (9.140-11.200 metre) arasındadır.
İlgili 44 soru bulundu
Alınan her türlü önleme ve tüm teknolojik gelişmelere rağmen, türbülans sırasında uçaklar bazen 150-200 metre, bazen çok daha fazla yükseklik kayıplarına uğrayabiliyor. Hızla düşme ya da yukarı doğru fırlama durumları yaşanabiliyor. 350 ton ağırlığındaki uçak, türbülansla birlikte oyuncak gibi savruluyor.
Günümüzde bir uçak 16 bin km'lik mesafe kat edip, 19 saate kadar havada kalabilme kapasitesine sahiptir. En uzun süre uçan uçak rekoru; 2005 yılında Boeing 777-200 LR sınıfı uçağa aittir. 22 saat 42 dakika süren bir uçuş olmuştur.
Meteoroloji Sözlüğü'nde Kuyruk İzi:
Bu tip bulutlar, ya uçağın hızla geçmesi sonucunda oluşan basınç düşmesi sonucu adyabatik soğumadan ya da uçak eksozundan çıkan yoğunlaşma parçacıklarından kaynaklanmaktadır. Bu izlerin oluşabilmesi için, havada yeterince yüksek nispi nem ve belli bir sıcaklık gerekmektedir.
Dikkat ettiyseniz, motorlarının ardında beyaz izler bıraktığı uçaklar, yüksekten uçan uçaklardır. Çünkü alçak irtifalarda seyreden uçakta bu görüntüye rastlamamız mümkün değil.
Birçok kişi bu sebeple uçakların arkasında dumanlar çıkartarak uçtuğunu zanneder. Halbuki bu beyaz iz, uçak motorlarının egzozundan çıkan su buharı ve sıcak havanın, bir anda soğuk hava ile buluşmasından kaynaklanan bir görüntü. Uçaklar alçak irtifalara indiğinde, dış hava ısındığından bu tarz beyaz izler oluşmaz.
Akrobasi ve askeri uçakların aksine yolcu uçakları yapısal olarak ters uçmaya elverişli değildir. Bunun sebebi ise uçak ters döndüğünde yakıt ve hidrolik pompalayacak bir sisteminin bulunmamasıdır. Yolcu uçakları ters döndüğünde bu sebepten ötürü yakıt ve hidrolik sistemi çalışamaz.
İnişten yaklaşık 15 dakika önce uçak alçalmaya başlar. Doğal olarak uçağın hızı da azalır. Uçağın sağlıklı şekilde yere inmesi için hızının 270 km/s olması gerekir.
Tüm değişkenlerin ideal olduğu bir durumda yolcu uçaklarının hızları ortalama 900-1020 km/saat aralığında değişiklik gösterir. Kısacası uçaklar 900-1020 km/saat aralığında hızla gider.
Bunun sebebi Antarktika'da görülen Katabatik rüzgarı. Atmosferdeki soğuk hava 10000 metrelik dikey bir alçalmayla rüzgarlara sebep oluyor. Bu rüzgarlar “Kuru Vadi” bölgesinde zaman zaman saatte 320 km hızla esiyor ve bölgedeki tüm nemi yok ediyor.
Uçakların Flightradar'ları incelendiğinde Tibet üzerinden geçmediğini fark edebilirsiniz. Tibet Özerk Bölgesi, Çin'e bağlı seyrek nüfuslu ve oldukça dağlık bir alandır. 'Dünya'nın Çatısı' olarak bilinen bu bölge üzerinden pilotların uçmaması için son derece haklı nedenleri bulunuyor. Şurada Paylaş!
Bunlardan birincisi; motorunun yarattığı itme gücü, ikincisi bunu dengeleyen, sürtünmeden kaynaklanan ve direnç yaratan çekme gücü, üçüncüsü uçağın kanatlarının sağladığı kaldırma gücü ve dördüncüsü bunu dengeleyen yerçekiminin yarattığı uçağın ağırlık gücüdür. Bu dengede uçak kanatları uçağın havada tutunması sağlar.
Bu motorların aldıkları hava ile birlikte giren su buharı, motorun içinde daha da koyu hale gelerek dışarıdaki çok soğuk havanın üzerine püskürtülür. Yani buhar halindeki suyun, sıvı hale geçmeden, doğrudan donması, buz haline geçmesidir. Bu görüntü size uçağın arkasında dumanlar çıkartarak uçtuğunu sandırır.
Umulmadık büyük türbülanslar var, uçağı yaprak gibi sallar. Büyük dolu taneleri uçağın dış yüzeyini çukur çukur yapar. Binlerce volt yükünde elektrik olan bulutlar uçağı yalıtkan olduğu için yakmaz. Ama bu uçak en yakın yere indikten sonra bir daha da uçamaz."
Pistlerin eğimi
Maalesef tüm pistler düz bir hat üzerinde inşa edilemez. Ender de olsa pistinin aşağı ya da yukarı doğru eğimli olduğu havalimanları vardır. Eğime bağlı olarak da pilotlar farklı yaklaşma açıları ile uçaklarını indirmek zorunda kalabilirler. Bu da gene kabindeki yolcuya sert iniş yapıldığı hissi verir.
Tüm ticari uçaklarda 'Havada Çarpışma Önleme Sistemi (TCAS – Traffic Collision Avoidance System)' bulunması zorunlu hale getirilmiştir. Bu sistem, diğer uçaklardan gönderilen sinyalleri alabilen ve kendisi de sinyal gönderebilen bir düzenektir.
Uçakların tur atmasının nedeninin DHMİ tarafından yürütülen kalibrasyon çalışması olduğu öne sürüldü. DHMİ'ye ait kalibrasyon uçağının İstanbul Havalimanı pistleri üzerinde uçuş yaparak çalışma yaptığı bu nedenle de gelen yolcu uçaklarının iniş öncesi havada tur atarak güvenli iniş için yönlendirildikleri belirtildi.
Bir uçak için 1 milyon dolar civarında maliyeti olan wingletler 4-5 yılda kendini amorti etmektedir.
Uçakların tuvalet, lavabo ve mutfaklarında kullanılmak üzere uçaklarda su tankları bulundurulur. Ayrıca kıtalararası uçan bazı uçaklarda banyo bulunur, bunun için de su kullanılır. Uçaktaki su tanklarını doldurmak için su servis araçları kullanılır.
30 MİLYONDA BİR İHTİMAL
Dünyanın en güvenli yolculuğu havayolu yolculuğudur. Neredeyse 4 milyardan fazla hava yolu yolculuğu yapıldı. Milyonlarca insan gidecekleri yerlere güvenli gitti. Bir uçak yolculuğunda kazada ölüm ihtimali 11 milyonda birdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri