Elektrik gücü kaynakları Jeneratörler: Motordan veya APU'dan aldıkları dönme hareketini doğru akım elektriğe çevirirler ve uçağın sistemlerini besler. Alternatörler: Uçağın motor ve varsa APU'dan aldıkları dönme hareketini alternatif akım elektriğe çevirirler.
Uçak kendi içinde kapalı bir sistem olduğundan topraklama bağlantısına ihtiyaç duymaz. Uçakta biriken statik yükün boşaltılması içinse kanatta ve kuyruk arka kenarında metal küçük çıkıntılar bulunur. Uçak yere indiğinde bu tür bir elektrik topraklaması ile uçuş sırasında üzerinde biriken elektrik boşaltılabilir.
Uçak motorları çalışıyorken jeneratörden, yerde ve motorları çalışmıyorken EPU'dan (External Power Unit - Harici Güç Kaynağı). Ana motorları çalıştırmak için kullanılan Auxiliary Power Unit -APU- da elektrik enerjisi kaynakları arasında sayılabilir.
RAT (Ram Air Turbine)
Normal zamanda uçağın ihtiyaç duyduğu elektriği, uçağın motorları üretmektedir. Motorların işlevini kaybettiği zamanlarda ise Ram Air Turbine bu işlevi temel bir seviyede yerine getirmektedir. RAT, dinamo mantığı ile çalışmaktadır.
Genel olarak uçaklarda aviyonikler 14 veya 28 Volt DC elektrik sistemi kullanırlar. Ancak, büyük ve daha karmaşık elektrik sistemlerine sahip uçakları (örneğin havayolu uçakları veya savaş uçakları) bazı ekipmanlarda 400 Hz, 115 Volt AC elektrik sistemi de kullanır.
İlgili 27 soru bulundu
Elektrik sistemleri
Aküler: Motorun veya yardımcı güç kaynağının (APU) ilk çalışması için gerekli elektriği sağlar. Acil durumlarda da yedek enerji kaynağı olarak bulunur. Jeneratörler: Motordan veya APU'dan aldıkları dönme hareketini doğru akım elektriğe çevirirler ve uçağın sistemlerini besler.
Genelde bu uçakların motor çalıştırılması elektrikli yapılır. Bataryadan alınan doğru akım ile starter döndürülür. Büyük uçakların elektrik sistemlerinde AC güç kullanılarak elektrikli cihazlar hafifletilmiş böylece büyük avantaj sağlanmıştır. Doğru akımda alçak voltaj üretilir.
Uçağın arka kısmından salınan bir hortum vasıtasıyla yakıt ikmal işlemi gerçekleşir. Yakıt alacak uçakta bir adet yakıt ikmal probu bulunur. İkmal sırasında bu prop diğer uçaktan salınan sepete kilitlenir ve ikmali gerçekleştirir. Bu işlemde herhangi bir operatöre ihtiyaç yoktur.
Meteoroloji Sözlüğü'nde Kuyruk İzi:
Bu tip bulutlar, ya uçağın hızla geçmesi sonucunda oluşan basınç düşmesi sonucu adyabatik soğumadan ya da uçak eksozundan çıkan yoğunlaşma parçacıklarından kaynaklanmaktadır. Bu izlerin oluşabilmesi için, havada yeterince yüksek nispi nem ve belli bir sıcaklık gerekmektedir.
Günümüzde Uçaklar Neyle Çalışır? Uçak yakıtlarının havacılık sektöründeki ismi JET-A1 yakıtıdır. Söz konusu yakıt türü, hava araçlarını çalıştırmak için kullanılan özel bir yakıttır. Uçaklar hafif yakıtla çalışır.
Kalkışın ardından, varış noktasına ulaşmadan önce ve uçağın ağırlığı uçağın yapısal iniş ağırlığının altına inmediği durumlarda, uçakta "yakıt boşaltım sistemi" bulunması halinde yakıt boşaltımı yapılabilir. Bu sayede inişde yangın riski ve uçağın yapısal hasar görmesi önlenir.
Bu nedenle şu anda geliştirilen her projede yerli motor olmayışının sebebi, hem zaman (TSK'nın acil ihtiyaçları) hem de maliyet açısından (Türkiye'nin ekonomik durumu) karşılanamıyor oluşu diyebiliriz.
Eğer havadayken uçağın yakıtı biterse uçağa yakıt ikmali yapılmalıdır. Aksi takdirde uçak düşer. Bazen istenmeyen durumlar olur ve bu durumun havacılık tarihinde örnekleri vardır. Bu tür durumlarda yakıt ikmali ya da uçağın en yakın havaalanına iniş sağlaması gerekir.
Uçak boş iken kütlesi 125 tondur. Uçağın yakıt depoları boş iken yolcu ve kargo kütlesi 170 tondur. Uçağın 136.000 litre yakıt kapasitesi mevcuttur. 136.000 litre Jet A yakıtı yaklaşık 110 ton kütleye eşdeğerdir.
Merkezi Yakıt Deposu; uçağın gövde kısmında iki kanat arsında yer almaktadır, Ana Yakıt Deposu; uçağın kanatlarının içinde bulunan kısımda yer almaktadır, Genişleme Yakıt Deposu ise; uçağın kanat kısmındaki ana yakıt deposunun ilerisinde kanadın uç kısımlarında yer alır.
Tüm ticari uçaklarda 'Havada Çarpışma Önleme Sistemi (TCAS – Traffic Collision Avoidance System)' bulunması zorunlu hale getirilmiştir. Bu sistem, diğer uçaklardan gönderilen sinyalleri alabilen ve kendisi de sinyal gönderebilen bir düzenektir.
Uçakların araziden uzak durmasının en önemli nedenlerinden birisi çok engebeli olması ve yüksekliğin ortalamadan çok fazla olmasıdır. Uçaklarda kabul edilen ortalama yükseklik 4.500 metredir. Ancak Tibet'te alçak alanlar bile 3.000 metre yükseliğindedir.
Bunlardan birincisi; motorunun yarattığı itme gücü, ikincisi bunu dengeleyen, sürtünmeden kaynaklanan ve direnç yaratan çekme gücü, üçüncüsü uçağın kanatlarının sağladığı kaldırma gücü ve dördüncüsü bunu dengeleyen yerçekiminin yarattığı uçağın ağırlık gücüdür. Bu dengede uçak kanatları uçağın havada tutunması sağlar.
Uçakların tur atmasının nedeninin DHMİ tarafından yürütülen kalibrasyon çalışması olduğu öne sürüldü. DHMİ'ye ait kalibrasyon uçağının İstanbul Havalimanı pistleri üzerinde uçuş yaparak çalışma yaptığı bu nedenle de gelen yolcu uçaklarının iniş öncesi havada tur atarak güvenli iniş için yönlendirildikleri belirtildi.
Peki uçaklar ne kadar yakıyor? Mesela dört motorlu, çift katlı ve 853 yolcu taşıyabilen dünyanın en büyük yolcu uçağı Airbus A380, 370.000 litre yakıt alabiliyorken çift motorlu ve 151 yolcu kapasiteli bir Boeing 737 uçağı ise 26.170 litre yakıtı depolarına alabiliyor.
Uçak yakıtı, havacılık sektöründe “ JET-A1” yakıtı olarak bilinmektedir. Hava taşıtlarını çalıştırmak için kullanılmakta olan petrol temelli bir yakıt olma özelliğine sahiptir. Uçak motorlarında sıvılık özelliğini kaybettikleri için dizel yakıt kullanılamaz. Uçak Yakıt İkmali Nasıl Yapılır?
Uçağın ful depoyla menzilini tamamladığını varsayarsak km başına yaklaşık 9,02 litre yakıt tüketir. Güncel Jet yakıtının litresinin 0,67 dolar (12,9TL) olduğunu da hesaba katarsak uçağımız km'de 6,04 dolar (116,5 TL) harcar ve deposu da 84.669 dolar (1.633.265 TL) maliyetle tam kapasite dolar.
Dünyada uçakların kabin ısı standardı 21 ile 23 santigrat derece arasında. Hatta Türk Hava Yolları bu konuda geçen mart ayında radikal bir karar aldı. Kabin ısısı 23 santigrat dereceye sabitlendi. Kabin ekipleri sürekli ölçüm yapıyor.
Uçak içine alacağımız kabin bagajının içerisinde belli bir ml üzerinde sıvı taşınırsa o sıvılar kurallar gereği uçağa alınmaz. Bu da demek oluyor ki, uçak içi sıvı limiti ne kadar ise o ml üzerinde uçağa sıvı almamaya özen göstermeliyiz.
Uçakların tuvalet, lavabo ve mutfaklarında kullanılmak üzere uçaklarda su tankları bulundurulur. Ayrıca kıtalararası uçan bazı uçaklarda banyo bulunur, bunun için de su kullanılır. Uçaktaki su tanklarını doldurmak için su servis araçları kullanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri