Dünya üzerinde en iyi pamuk Güney Doğu Anadolu'da yetişmektedir. Yaz aylarının sıcak olduğu ve kurak olduğu yerlerde en iyi şekilde yetişir. Aynı zamanda bolca suya ihtiyaç duyduğu için su sıkıntısının olmadığı yerde de en iyi şekilde yetişmektedir.
Türkiye'de pamuk en çok Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yetiştiriliyor. Türkiye'de pamuk üretimi konusunda Şanlıurfa, Aydın ve Hatay öne çıkıyor. - Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde en çok Şanlıurfa'da yetişiyor. Tabii çevre illerde de yetiştirildiğini söylemek mümkün.
Ege Bölgesi: Bölgede en fazla pamuk üretilen şehir Aydın'dır. Ayrıca Manisa, İzmir ve çevre illerde de yetiştiricilik yapılır. Marmara Bölgesi: Marmara Bölgesi'ndeki üretim daha çok güney kesimlerde gerçekleşir. Bursa, Balıkesir ve Çanakkale pamuk üretimi yapılan şehirler arasında yer alır.
Dünya lif pamuk veriminin en yüksek olduğu ülke uzun yıllar Avustralya olmuştur (Tablo 4).
Türkiye'de üretimin %88'ini karşılayan 6 il sırasıyla Şanlıurfa, Aydın, Hatay, Diyarbakır, Adana ve İzmir'dir. Şanlıurfa ili tek başına tüm üretimin %42'sini karşılamaktadır.
İlgili 45 soru bulundu
Pamuk (Gossypium hirsitum), ebegümecigiller (Malvaceae) familyasından anavatanı Hindistan olan kültürü yapılan bir bitki türüdür.
Çin Halk Cumhuriyeti, yılda 6.102.800 ton üretim ile dünyanın en büyük pamuk üreticisidir. Hindistan 4.690.000 ton yıllık üretimiyle ikinci sırada geliyor. Amerika Birleşik Devletleri, yılda 4.003.950 ton üretim ile üçüncü büyük pamuk üreticisidir. 976.600 ton üretimiyle Türkiye 6 olarak sıralanmıştır.
Kararda, Özbekistan'da pamuk toplama mevsiminde zorla çocuk işçiliğini kullanma oranının belirgin ölçüde azaldığının tespit edildiği, bu nedenle de Özbek pamuğunun bu listede yer alması için gereken şartların bulunmadığı vurgulandı.
Türkiye'de Pamuk Dış Ticareti: 2020 yılında 1,6 milyar $ değerinde 1 milyon 57 bin ton lif pamuk ithalatı, 147 milyon $ değerinde 81 bin ton lif pamuk ihracatı gerçekleştirilmiştir. Pamuk ithalatının yaklaşık %71'i ABD, Brezilya ve Yunanistan'dan yapılmıştır.
Uluslararası Pamuk İstişare Komitesi (ICAC)'nin verilerine göre, 2018/19 sezonunda Türkiye'nin, pamuk ekim alanı yönünden Dünyada on birinci, birim alandan elde edilen lif pamuk verimi yönünden ikinci, pamuk üretim miktarı yönünden altıncı; pamuk tüketimi yönünden beşinci, pamuk ithalatı yönünden altıncı ülke olduğu ...
İlk olarak Güneydoğu Anadolu Bölgesinde Şanlıurfa ve etrafındaki şehirler pamuk üretimini yoğun bir şekilde gerçekleştirmektedir. Ardından Ege Bölgesinde Aydın ön plana çıkmaktadır. Manisa ve Balıkesir'de de yetiştirilmektedir. Akdeniz Bölgesinde ise Adana bu konuda ön planda yer almaktadır.
Pamuk yetiştirilmesi için gereken sıcaklık 20 °C'dir. Ancak bu sıcaklık, Iğdır Ovası'nın yıllık sıcaklık ortalamasından biraz düşük de olsa yaz aylarındaki yüksek sıcaklık ortalamaları pamuk için elverişli bir ortam yaratmaktadır.
Türkmenistan yıllık 580 000 ton verim ile pamuk üretiminde dünyada 12. sırada yer alıyor.
Tarladan tarım işçileri tarafından toplanan pamuk, traktörlere yüklenerek Çukurova Pamuk, Yerfıstığı ve Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifler Birliğinin çırçır fabrikasına getiriliyor.
İlimizde yıllar sonra ilk kez 2017 yılında ekimi yapılan ve bu yılda daha geniş bir alanda ekimi gerçekleştirilen pamuğun hasadına başlandı ve hasat devam ediyor.
Bu sayede pamuk üretim alanı da genişleyen Mardin'de, geçen yıla göre artış bekleyen üretici hasada mutlu başladı. Geçen yıl 10 bin 780 dekar alanda 57 bin ton pamuk üretimi yapılan Mardin Ovası'nda bu yıl 14 bin dekar alanda üretilen pamuktan 70 bin ton verim bekleniyor.
Türkiye'nin en önemli ihracat ürünleri otomotiv, hazır giyim ve tekstil, beyaz eşya, tarım ve gıda ürünleri, en önemli ithalat ürünleri ise doğalgaz ve petrol, otomotiv ve elektronik aletlerdir.
Yıllık yaklaşık 1 milyon ton lif üretimi (dünya üretiminin %4-5'i) ve 700.000-800.000 ton (dünya ihracatının %10'u) ihracatıyla Özbekistan, dünyadaki en büyük 8. pamuk üreticisi ve 11. en büyük pamuk ihracatçısıdır.
Ülkemizin Özbekistan'a ihraç ettiği başlıca ürünlerin ilaç, tarım makinaları, bebek bezleri, sera malzemeleri, hububatın öğütülmesi için makinalar, boya sabitleştiriciler, inşaat malzemeleri, polyester ve bazı kimyasal malzemeler olmuştur.
Özbekler (Özbekçe: Oʻzbeklar, Ўзбеклар, اوزبکلر), Batı Türkistan'da Harezm'den Fergana'ya kadar uzanan bölgede yaşayan ve Orta Asya'daki en kalabalık Türk halkıdır.
Giza pamuğu ya da Mısır pamuğu (Alm. Gizeh-Baumwolle, Fr. coton de Gizeh, İng. giza cotton), Mısır'da üretilen orta-uzun, uzun ve ekstra uzun lifli bir pamuk çeşididir. Giza pamuğu, Gossypium Barbadense olarak bilinen pamuk türüdür; en önemli özelliği dünyadaki en ince pamuk liflerine sahip olmasıdır.
Yunanistan, Avrupa'nın en büyük pamuk üreticisi ülkesi ve önemli bir pamuk ihracatçısıdır. Pamuk, Yunanistan'da makineden toplanır ve uzunluk, mukavemet ve mikroner (lif inceliğinin bir göstergesi) açısından yüksek kalitesiyle tanınır.
TÜRKİYE'DE PAMUK
Türkiye'de 2021 yılında 4,3 milyon da alanda 2,25 milyon ton kütlü pamuk üretimi karşılığı 832.500 ton lif pamuk üretimi gerçekleşmiştir. 2021 yılında Türkiye'de üretilen pamuğun %87'sini karşılayan 6 il sırasıyla Şanlıurfa (%40), Diyarbakır (%14), Aydın (%12), Hatay (%9), İzmir (%7) ve Adana (%5)'dır.
Türkiye'nin Pamuk Üretiminin Yaklaşık %2'si Antalya'dan
İlimizde yaklaşık 40 bin dekar alanda pamuk üretimi yapılıyor. Ülkemizde üretilen pamuğun yaklaşık %2'si Antalya'mızda üretiliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri