Kars ili arazisinin %34,7'si tarım arazisidir. İl genelinde başta hububat (buğday, arpa) üretimi olmak üzere yem bitkileri ve endüstri bitkileri yetiştirilmektedir. En çok üretilen ürün buğdaydır. Yıllık üretim 234.631 tonun üzerindedir.
Meyve olarak en çok elma yetişir. Kars ilinde buğday, arpa, şekerpancarı, pamuk ve az miktarda tütün yetişir.
Binbir çeşit çiçeğin açtığı yüksek yaylalarda arıcılık ve hayvancılık geleneksel yöntemlerle sürdürülür. Hayvanlar doğalarına uygun olarak, en kaliteli şekilde, çiçek yiyerek beslenirler. Bu sebeple Kars Balı meşhurdur, Kars Gravyer'i dünya markası peynirlerden birine dönüşmüştür.
Yılda sadece bir kez ekin biçin yapılır. Hububat ve yem bitkileri üretiminden sadece buğday, arpa, korunga, yonca ve fiğ yetiştirilirken, endüstri bitkilerinden sadece şeker pancarı ve patates üretimi yapılmaktadır. Baklagil üretiminde ise sadece fasulye ve yeşil mercimekten bahsedilebilir.
#kars #kağızman #meyve e Kars'ı ve güzelliklerini bu defa Kağızman ile keşfediyoruz. Kağızman'ın bereketinden birisi de meşhur uzun elması. Kendine has özellikleri olan bu elmaya biraz daha yakından bakalım istedik.
İlgili 45 soru bulundu
Tarihe tanıklık eden yapıları ve çeşitli yemekleri ile Kars adından söz ettiren bir il olmaktadır. Buranın en meşhur tarihi eseri Ani harabeleri olarak belirtilirken yiyecek ve içeceklerden en meşhuru ise Kars peyniri ve kaz eti ile hazırlanan yemekler olarak belirtilmektedir.
Kars'ın Meşhur Lezzetleri
Katmer, Gagala, Kete, Feselli, Nezik, Kuymak, Hasuda (haside), Pişi, Mafiş, Lokum (lokma), Kesme çorbası, Erişte aşı, Hangel (mantı), Yaprak mantı, Kaz etli pilav, Piti kebabı, Kurze başlıca yemekleri.
Kars ilinde buğday, arpa, şekerpancarı, pamuk ve az miktarda tütün yetişir. Merkez ilçe genelindeki uzun süren kış mevsimi tarımsal üretimi etkilemektedir. Yılda sadece bir kez ekin biçin yapılır.
Dünya Savaşı esnasında Kars ve Ardahan'dan bu ülkeye göç eden Yezidilerden oluşur. Diğer kısmı ise daha önce 18. yüzyılda Gürcistan'a yerleşmiş Yezîdîlerdir. Gürcistan'daki Kürtlerin büyük bir bölümü doksanlı yıllarda Avrupa'ya ve SSCB'nin dağılmasıyla bağımsız olan ülkelere yerleşmişlerdir.
Türkiye' de bundan daha eski “Türkçe” isim taşıyan bir şehrimiz daha yoktur. Eski Türkçe'de “Karsak” karnının altı beyaz 75-80 cm. boyundaki çöl tilkisinin adıdır. Bu hayvanı totem edindiklerinden Kıpçaklar'ın “Karsak ” boyuna da bu ad verilmiştir.
Elbette Kars'tan alınabilecek hediyeliklerin başında; Kars kaşarı, çeçil peyniri, Kars loru, bal ve kaz pastırması geliyor. Bunların dışında semt pazarlarında bulabileceğin; yerel ot ve baharat çeşitleri, salça, reçel, erişte gibi yöresel ürünleri de hediyelik olarak değerlendirebilirsin.
Genel Müdürlüğümüzün il ve yakın çevresinde yaptığı çalışmalar sonucunda ilde metalik madenlerden sadece altın cevherleşmesine, endüstriyel hammadde kaynaklarından da perlit, kireçtaşı ve manyezit oluşumlarına rastlanmıştır. Söz konusu yatak ve zuhurlar ilde Merkez, Sarıkamış ve Kağızman ilçelerinde bulunmaktadır.
Kars Soğuk Rekoru Kırdı! Kars, son yılların soğuk rekorunu kırdı. Araçların termometreleri gece yarısı eksi 39 u gösterdi.
Nüfusun büyük çoğunluğunu Kürtler, geri kalan kısmı ise Terekemeler oluşturur. İlçe merkezi yerlidir, fakat köylerin yarısı Kürt diğer yarısı Terekemedir.
Kars ili, Doğu Anadolu Bölgesi'nin, Erzurum - Kars Bölümü'nde yer alır. Kuzeyinde; Ardahan, doğusunda; Ermenistan'la, güneyinde; Iğdır ve Ağrıyla, batısında ise Erzurum'la çevrilidir.
Kars ilinde tarımsal üretimi yapılan ikinci önemli serin iklim tahılı buğdaydır.
1918 başında Osmanlı ve müttefiklerine yenilen Rusya, silâhlarını bırakıp, Brest-litovsk Antlaşması ile Kars'ı Osmanlı Devletine terk eder.
1877-1878 yıllarına 93 Harbi olarak bilinen savaşta Rusların Kars ve Ardahan bölgelerini işgali sonrasında, Alman politikasını devam ettirerek Kars ve Ardahan'ın bazı köylerine Estonyalı, Wüttenbergli ve Volga bölgesinden Alman kökenli aileleri yerleştirildi.
Din ve mezhep yapısı: Kars'ta yaşayan Müslümanların bir kısmı Şii ve bir kısmı Sünni'dir. Azerilerin büyük bir bölümü şehirde yaşayan Türkmenler'le birlikte kentin Şii (Caferi) nüfusunu oluşturmaktadır.
Kars bölgesinde yazlar ılık, kurak ve açık ve kışlar dondurucu, karlı ve parçalı bulutlu. Yıl içerisinde sıcaklık normalde -15°C ila 26°C arasında değişiklik gösterir ve nadiren -22°C altında ve 30°C üzerinde olur.
18 KASIM 1877 den 25 NİSAN 1918 kadar 40 yıl Rus işgali altında kaldıktan sonra Türkiye Cumhuriyeti topraklarına katılmıştır.
Doğum oranlarının halen yüksek olduğu Kars İli, doğal nüfus artışı oranının da yüksek olmasına rağmen, başta ekonomik sebeplere dayalı göçler nedeniyle nüfus kaybına uğramaktadır. İl sahip olduğu %0 -23.01 göç oranıyla Türkiye illeri giden göçler sıralamasında 3. durumda bulunmakta ve nüfus kaybetmeye devam etmektedir.
2018 yılında Kars'ta ikamet edenlerin Kars hariç en fazla nüfusuna kayıtlı olduğu ilk beş il sırasıyla; 3 bin 762 kişi ile Iğdır, 3 bin 664 kişi ile Ardahan, 2 bin 835 kişi ile Erzurum, bin 263 kişi ile Ağrı ve bin 29 kişi ile Diyarbakır oldu.
Kars'ta kış tatili yapacaksan kıyafetlerini iyi seçmelisin. Bot ve mont tercihin zorlu kış şartlarına uygun olmalı. Ayrıca termal içlik, yün çorap, atkı ve bere, Kars'a kış tatili için giderken mutlaka yanında bulunması gereken şeyler. Kars'ın tarihi, Alt Paleolitik Çağ'a kadar uzanıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri