Böylesi durumlarda, cep telefonu sinyalleri, uçağın telsizlerinde bir kaç saniyeliğine parazite yol açabiliyor. Pilotlar bunu, eskiden televizyonun yanında duran cep telefonlarının çalmadan önce yarattığı etkileşime benzetiyor. Yani durum sadece güvenlik açısından kritik değil, aynı zamanda sinir bozucu.
Yerden 3 km yukarıda seyahat ederken cep telefonu kullanmaya çalışırsak, yerdeki baz istasyonları bize ulaşabilmek için çok güçlü sinyaller göndermeye çalışacaktır. Bu sinyallerin uçağın iletişim sinyalleri ile çakışma ihtimali bulunuyor. Bu da pilotlar için zorluk çıkarabilir.
İkinci bir şansınız yok. Dolayısıyla telefonu 10 dakika geç veya erken kapatmak size hiçbir şey kaybettirmez." Yolcuların özellikle iniş anında aceleci davrandığını dile getiren Helhel, şu değerlendirmede bulundu: Ben bütün yolculuklarımda da bizzat şahit oldum.
Uçakta yolcular olsun ya da olmasın kalkış ve inişlerde elektronik cihazların kapatılması gerekir. Cihazların sadece uçuş modunda kullanılmasına izin verilir. Bunun dışında yolcular cep telefonlarını iletişim kurmak için kullanamazlar.
Uçak kalkarken dikkat edilmesi gerekenlerden bir diğeri de telefonunuzun kapalı olması. Telefonun açık olması uçağın düşmesine neden olmaz ancak uçağın elektronik düzenlerine ve uçak radyosuna zarar verebilir. Bu gibi bir duruma neden olmamak için uçağınız kalkışını tamamlayana dek telefonunuzu kapatmalısınız.
İlgili 42 soru bulundu
Uçağın kalkışı sona erdikten sonra elektronik cihazlarınızı uçuş modunda kullanabileceğiniz anonsu geliyor. Bu anonsla birlikte tabletinizi tekrar açtığınızda uçuş modu otomatik olarak aktif geliyor.
Komisyonca alınan karara göre 30 Haziran 2023 tarihinden itibaren uçaklarda telefonları kapatma ya da uçak moduna alma zorunluluğu sona erecek.
İnternet altyapısı bulunan 220 adedin üzerindeki uçaklarımız ile gerçekleştirilen ve kademeli olarak artan sayıdaki yurt dışı uçuşlarında sunduğumuz yüksek hızlı kablosuz internet bağlantısı sayesinde çalışmalarınıza devam edebilir ve dünyayla olan iletişiminizi kesintisiz sürdürebilirsiniz.
Telefona çağrı gelmesini istemiyorsanız telefonu uçak moduna alabilirsiniz. Bunun yanında uçakta da telefonun uçak moduna alınması istenir. Çünkü uçakta iken telefonun sinyal göndermesi, uçağın elektronik sistemlerini etkiler. Bu durumun önüne geçmek adına telefonlar uçak moduna alınır.
Öncelikle belirtmekte fayda var, uçağınızın kalkışı ve inişi süresince elektronik saat, kalp ve işitme cihazları dışında kalan tüm elektronik cihazların kullanımı yasaktır. Öte yandan uçak normal uçuşa geçtikten sonra kullanımına izin verilen elektronik cihazlar da vardır.
Uçağın kalkış anında elektronik cihazlar tamamen kapatılmalıdır. Uçak yolculukları sırasında telefon ile konuşmak yasak olsa da uçak modu denilen modda telefonunuzu fotoğraf çekmek, müzik dinlemek ve oyun oynamak için kullanabiliyorsunuz.
Uçakta whatsapp kullanımı ya da uçakta instagram kullanımı uçakta internetin kesintisiz olmasıyla mümkün!
Basitçe kulak, beyne “Biz gidiyoruz” derken göz ise “Sabit duruyoruz” sinyali yollar. Bu durum beyinde bir karışıklığa neden olur ve bunun sonucunda baş dönmesi, mide bulantısı, terleme, esneme, titreme, yorgunluk ve kusma gibi durumlar ortaya çıkar.
Airplane Mode adı verilen uçuş modu günümüzde tüm akıllı telefonlarda bulunur. Uçak modu uçak yolculuklarında telefonu kapatmaya gerek kalmadan bağlantıları kesmek için kullanılır. Telefonunuzu uçak moduna aldığınızda telefon şebekesi bağlantısı, wifi, mobil veri, bluetooth gibi özellikler kapanmış olur.
Bugüne kadar tüm dünyada havayolu yolcuları, uçağın kule ile olan iletişimini bozmaması adına telefonlarını uçak moduna almak zorundalardı. Ancak bu durum artık değişiyor zira Avrupa Komisyonu, artık uçaklarda 5G teknolojisinin kullanılmasına ve yolcuların da bu 5G bağlantıyı kullanabilmelerine onay verdi.
Lityum iyon bataryalar, cihaz içinde olması şartı ile kabin ve kayıtlı bagajda 100 Wh'e kadar taşınabilir. 100 Wh-160 Wh arası kapasiteli max. 2 adet yedek batarya sadece el bagajında ve ambalajlı olarak taşınabilir. Kayıtlı bagajda taşınamaz. 160 Wh üzeri kapasiteli bataryalar kesinlikle taşınamaz.
Uçak modunda mobil hizmet ile bağlantı kurulmadığından kısa mesaj veya çağrı işlevleri çalışmayacaktır. Sizi arayanlar, telefonunuz kapalıyken olduğu gibi sesli mesaja yönlendirilirler. Size gönderilen kısa mesajları telefonu açtıktan sonra alabilirsiniz.
Telefonunuz uçak modunda iken mobil veri başta olmak üzere iletişim kurduğu tüm sinyaller kesilir. Ancan uçak moduna aldığınız yerin yani son sinyal yeri tespit edilebilir. Bu da sizin işinize yaramayacaktır.
Uçak içi eğlence sistemim Fly & Watch ile zamanın nasıl geçtiğini anlamayacaksın! Uçaktayken kendi cep telefonun, tabletin ya da dizüstü bilgisayarından platforma bağlanarak çok sayıda film, dizi, oyunun tadını çıkarabilir, gezi rehberlerini inceleyebilir ve uçuş durumu hakkında anlık bilgi alabilirsin!
İnternet servisi hangi uçaklarda aktif? Türk Hava Yolları'nın filosunda yer alan tüm Boeing 777-300ER, Boeing 787, Boeing 737 MAX, Airbus 330-300, Airbus 350 ve Airbus 321 NEO uçaklarında internet servisi aktiftir.
Koltuklarınızda elektrik kaynağı bulunuyor mu? Seyahatinizi gerçekleştirecek uçak modeline bağlı olmak üzere, Business Class ve Economy Class koltuklarımızda çalışmanıza ve eğlencenize devam edebileceğiniz elektrik kaynağı bulunuyor.
Daha önce bir Türk Telekom WiFi Fly kullanıcı hesabı oluşturduysanız sonraki girişlerinizde bu hesabı kullanabilirsiniz. Business Class yolcuları 1 GB, Miles&Smiles Elite ve Elite Plus üyeleri ise 400 MB ücretsiz internet kotasından faydalanabilirler.
Sivil Havacılıkta G Kuvveti
Çok büyük manevralar yapılmadığı içinde 2G gibi bir kuvvet uygulanmaz. Normalde ise uçak kalkarken öylesine şiddetli bir manevra yapar ki bu da bir kuvvet yaratır. Dolayısıyla o anda üstümüze 1.3-1.5G gibi bir kuvvet uygulanır.
Yurtdışından gelen yolcuların kişisel cep telefonlarının haricinde yurda 3 yılda 1 adet cep telefonu getirme hakkının denetlenmesine ilişkin Ticaret Bakanlığı ile Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) arasında işbirliği yapıldı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri