Kantaron yağı kan dolaşımını harekete geçirmede oldukça etkilidir. Bu nedenle koyu halkaları azaltmak ve egzama veya sedef hastalığını tedavi etmek için çok uygundur.
Kantaron yağı pek çok farklı tıbbi ve kozmetik kullanım alanına sahip. Cilt problemleri, yara iyileşmesi, yanıklar, egzama ve sedef gibi cilt rahatsızlıklarının tedavisinde sıklıkla tercih ediliyor.
Hindistan cevizi yağı yüksek bir nem etkisine sahiptir ve antibakteriyeldir. Bu sayede sedef hastalığının yol açtığı olumsuzluklara iyi gelir. Sedef hastalığına ne iyi gelir krem gibi kullanabileceğim doğal çözüm ne olabilir diyorsanız Hindistan cevizi yağını deneyebilirsiniz.
Deri iltihabını engeller ve kan dolaşımını iyileştirir. Sarı kantaron yağı, kuru, hassas veya kaşıntılı ciltler için yağlarda ve emülsiyonlarda kullanılabilir. Sarı kantaron yağı, küçük yaralar ve yanıklar, güneş yanıkları, akne, kepek ve egzama tedavisinde kullanılır.
Sarı kantaron cilt hastalıklarına çok iyi gelir. Örneğin yanık izleri, pişikler, cilt lekeleri, ameliyat izleri gibi cilt kalıntıları için sarı kantaron kullanılır. Kırmızı kantaron da bu tür hastalıklara iyi gelse de sarı kantaron yağının tercih edilmesi çok daha uygundur.
İlgili 23 soru bulundu
Kolun tamamına kantaron yağı uygulanırsa, bu renk farklılıkları daha az göze çarpacaktır. Yağı deriye uygulamak ise oldukça basittir. Yağ cilde döküldükten sonra bir süre (yaklaşık yarım saat) cildin emmesi beklenir ve ardından durulama işlemi yapılır.
Sarı kantaron yağı yüze sürülebiliyor.
Ayrıca yüze sarı kantaron yağı uyguladıktan sonra cildi güneşe maruz bırakmamak ve güneş kremi uygulamak çok büyük önem taşıyor. Cilt için sarı kantaron yağının kullanımı ise masaj yaparak uygulanabilir.
Kantaron yağı cildi nemlendirerek kırışıklıkları önler. - Lekeleri ortadan kaldırır. Cilt üzerinde özellikle sivilce ve yara lekeleri kişiler rahatsız eden özelliktedir. Kantaron yağının cilde sürülmesi, cilt üzerinde oluşacak lekeleri ortadan kaldırır.
Sabah uyandığınızda ılık suyla cildinizde kalanları temizleyip her zamanki makyaj rutininizi uygulayabilirsiniz. Düzenli olarak kullanmaya devam ettiğinizde yaklaşık 1 ay sonra cilt renginizin açılmaya başladığını, lekelerin, siyah noktaların yok olmaya başladığını göreceksiniz.
Sarı kantaronun kırmızı renklisi olan kırmızı kantaron yağı, genellikle çay yapımında kullanılıyor. Kırmızı kantaron yağının faydaları ise cilt hücrelerinin yenilenme hızını artırmak ve kırışıklık görünümünü gidererek yaşlanma belirtilerini azaltması olarak biliniyor.
Şiddetli sedef hastalığı vakalarında fototerapi yanında sistemik ilaçlar kullanılır ve topikal uygulanan kremler de tedaviye eklenir. Derinin nemli ve yumuşak tutulması önemlidir. Sistemik ilaç tedavisi özellikle eklem iltihabı ve tırnak tutulumunun olduğu vakalarda tercih edilir.
Sedef hastalığı teşhisi konan kişilerin özel bir diyet izlemesi gerekir. Alerjik reaksiyonlara neden olabilecek ürünlerin reddedilmesini içerir. Narenciye, çikolata, bal, yumurta, tam yağlı sütün yanı sıra kırmızı sebze ve meyveleri diyetten çıkarmanız önerilir.
Meryemana dikeni, buğday ruşeymi yağı, hidrastis canadensis çayı, kadın tuzluğu, hodan yağı, aloe vera, keten tohumu yağı, dulavratotu sedef hastalığına iyi gelen bitkilerdir.
Cilde uygulanan kantaron yağı ile cilt üzerinde bulunan patojenik bakterilerin yok edilmesinde yardımcı etkisinden faydalanılır. Bunun yanında kantaron yağı sivilce lekeleri, sedef hastalığının yarattığı tahrişler, siyah nokta, hafif yanıklar ve morluk gibi cilt problemlerinde de yardımcıdır.
Deniz tuzu, sedef hastalığını gideren ve tedavi eden bir özelliğe de sahiptir. Sedef hastalığının sebep olduğu, kaşıntı ve pullanma ile mücadele eden deniz tuzu, çamur ya da sülfür banyosuna eklendiğinde sedef hastalığı semptomlarını gidermeye yardımcı olur.
Bu kantaron yağlarının ne kadar sıklıkla kullanılacağı önemlidir. Eğer hassas bir cilde sahipseniz kullanım sıklığını azaltmanız gerekmektedir. Bu nedenle her gün yüze kullanmak yerine haftada 1-2 gün yüze kullanmak yeterli olacaktır. Bunun haricinde gün aşırı kullanmayı da tercih edebilirsiniz.
Sabah ve akşam olmak üzere günde 2 defa uygulayabilirsiniz. Direkt olarak güneşe çıkmayacağınız zamanları tercih edin. Bir parça pamuk üzerine damlattığınız 2-3 damla kantaron yağını, yumuşak ve dairesel hareketlerle yüzünüze dağıtın.
Sarı kantaron yağının tavsiye edilen maksimum kullanım sıklığı, günde bir kez olmalıdır. Kantaron yağı çok sık kullanıldığında, ciltteki yağ yani sebum dengesini bozabilmektedir. Sebum ciltteki yağ bezleri tarafından salgılanan bir cilt sıvısıdır.
Sarı ve kırmızı kantaron yağı
Temelde aynı kantaron bitkisinden elde edilen bu yağların farkı kırmızı kantaron yağının taze bitkilerden, sarı kantaron yağının ise kurutulmuş bitkilerden elde edilmiş olmasıdır.
Her akşam kullanılması tavsiye edilir. Gündüzleri aynı işlemler yapıldıktan sonra krem olarak; Nar Çekirdeği Yağlı Güneş ve Gündüz Bakım Kremi uygulanır. Ağzı kapalı olarak doğrudan ısı ve ışığa maruz kalmadan, 1 yıl boyunca muhafaza edilir.
Ciltte oluşan tahrişlere iyi gelir. Sarı kantaron yağı kaşıntıya iyi geldiği bilinmektedir. İçerisinde birçok mineralleri barındırmasından dolayı uygulanan bölgede cildin yumuşamasını ve nemlenmesini sağlar. Cildi etkili bir şekilde besleyip cildin eski görünümü kazanmasında yardımcı olur.
Sarı kantaron yağı, yanık ya da yara üzerine birkaç damla damlatılarak masajla o bölgeye yedirilir. Bakım yağı olarak kullanacaksanız güneşe çıkmayacağınız vakitlerde örneğin gece yatarken cildinize birkaç damla damlatmanız ve masaj yapmanız önerilir. Bütün gece cildinizde kalmasında bir sakınca yoktur.
Banyo yapmadan önce saç egzaması olanlar, cansız deriyi canlandıracağı için bir saat öncesinde saç diplerine kantaron yağı sürmelidir. Aynı şekilde vücudunuzun herhangi bir yerinde meydana gelen egzama tedavisi için de cilde yağı sürüp bir saat bekletmelisiniz.
Mantarı iyileştirmek için aklınızda bulunmalı. Doğum sonrasında ve ağda sonrasında oluşan genital bölgedeki tahrişler için sarı kantaron yağı vajinaya sürülür mü diye düşünebilirsiniz. Bu gibi durumlarda genital bölgedeki sivilce ve tahrişleri yok etmek için kullanabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri