3 tane doğrunun birleşmesiyle oluşan geometrik şekillere üçgen denmektedir. Aynı zamanda üçgenin iç açısı toplamı 180 derecedir. Üçgenlerin iç açıları farklı sayılarda olabilir.
Düzlem geometrisinin temel şekillerinden biridir. Bir üçgenin üç köşesi ve bu köşeleri birleştiren doğru parçalarından oluşan üç kenarı vardır. Bir üçgenin iç açılarının toplamı 180°, dış açılarının toplamı 360°'dir.
Üçgen Nedir ? (Özet) : Düzlemde birbirine doğrusal olmayan üç noktayı birleştiren üç doğru parçasının birleşiminden oluşan geometrik şekle üçgen denir.
Eşkenar üçgen, kenar uzunlukları birbirine eşit olan üçgendir. İç açıları da birbirine eşit ve her biri 60 derecedir. İndirilen yükseklik aynı zamanda açıortay, kenarortay ve kenar orta dikmedir.
İki kenarı birbirine eşit olan çokgenlerdir.
İlgili 37 soru bulundu
Üçgen tanım itibariyle düzlemde birbirine doğrusal bir biçimde olmayan üç noktayı birleştirebilen üç doğru parçasının birleşimine denilmektedir. Üçgene müselles veya üçbucak adı da verilmektedir. Düzlem geometrisinin esas şekillerinden bir tanesi üçgen olarak karşımıza çıkmaktadır.
Bir dik üçgenin dik kenarları 5 ve 12 ya da bunların katları olduğu zaman hipotenüs 13 ve katı olmak zorundadır. Bu üçgenlere örnek verecek olursak; (5-12-13), (10-24-26) şeklinde gitmektedir.
3)Çeşitkenar Üçgen: Üç kenarı da farklı uzunlukta olan üçgenlerdir. Dolayısıyla kenar uzunlukları farklı olduğundan, iç ve dış açılarının ölçüleri de birbirinden farklıdır.
Üçgenleri kenarlarına (eşkenar üçgenler, ikizkenar üçgenler ve çeşitkenar üçgenler) veya açılarına (dar üçgen, dik üçgen ve geniş üçgen) göre sınıflandırırız.
Üçgenleri kenar uzunluklarına göre üçe ayırabiliriz. • Eşkenar Üçgen: Üç kenar uzunluğu da birbirine eşit olan üçgenlere denir.
Üç kenarı, üç köşesi ve üç iç açısı vardır.
Çeşitkenar Üçgen = Kenarlarının uzunlukları farklıdır. İkizkenar Üçgen = İki kenarının uzunluğu aynıdır. Eşkenar Üçgen = Tüm kenarlarının uzunlukları aynıdır.
Daha geniş bir tabir ile, uzayda verilen herhangi üç noktayı birleştiren herhangi üç eğrinin oluşturduğu geometrik şekle üçgen denir. Üçgenlerin Özellikleri Bir Üçgenin iç açılarının toplamı 180°'dir. Bir Üçgenin dış açılarının toplamı 360°'dir.
Osmanlı döneminde üçgene müselles, alana Mesaha-i sathiye, dik açıya zaviye-i kaime, yüksekliğe kaide irtifaı deniliyordu.
Örnek: Üçgenin iç açıları toplamı 180 derecedir. Bu cümledeki üçgen kelimesi terim anlamdır. Matematik ya da geometri kategorisine giren üçgen kelimesi gerçek anlamıyla kullanılmıştır.
Üçgen Nedir? Üçgen tanım itibari ile düzlemde birbirine doğrusal bir şekilde olmayan üç noktayı birleştirebilen üç doğru parçasının birleşimine denir. Üçgene müselles ya da üçbucak adı da verilir.
Açılarına göre özel üçgenler; 30-60-90 üçgeni, 30-30-120 üçgeni, 45-45-90 üçgeni, 15-75-90 üçgeni olarak dörde ayrılırken, kenarlarına göre üçgenler ise 3-4-5 üçgeni, 8-15-17 üçgeni, 5-12-13 üçgeni ve 7-24-25 üçgeni olarak sınıflandırılmıştır.
Üçgenin alanının neden A = 1 2 b h olduğunu kavrayalım
Temel kavram: Üçgen, etrafındaki dikdörtgenin yarısı büyüklüğündedir, bu nedenle de üçgenin alanı taban çarpı yüksekliğin yarısı olarak hesaplanır.
Bir üçgen çevresinin bulunması için tüm kenarlarının toplanması gerekmektedir. Üç kenarının bilindiği üçgenlerin çevrelerini bulmak oldukça kolaydır. Bu üç kenarın toplanması gerekmektedir.
Üçgen, üç düz çizginin birleştirilmesiyle oluş- turulan kapalı geometrik şekildir . Resimdeki küpeler üçgen biçimindedir . Üçgenin üç köşesi ve üç kenarı vardır . Üçgenin içinin dolu hâli üçgensel bölgedir .
Üçgen Kuralı: Taşların mevcut konumunda herhangibir değişiklik olmadan hamle sırasının rakibe verilmesidir.
İkizkenar üçgenin taban açıları eşittir. Bunun karşıtı da doğrudur, yani taban açıları eşit olan bir üçgenin yan kenar uzunlukları eşittir, dolayısıyla bu üçgen ikizkenardır. İkizkenar üçgenin taban açıları eşittir.
Pisagor üçlüsü, a2+b2=c2 eşitliğini sağlayan a,b,c tam sayılarına verilen addır.
Bir üçgen düzlemde birbirine doğrusal olmayan üç noktayı birleştiren üç doğru parçasının birleşimidir. Geometrinin en temel konusu özel üçgenler ise üç gruba ayrılır. Bunlar sırasıyla dik üçgen, ikizkenar üçgen ve eşkenar üçgendir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri