Karışık tip: Farklı tiplerde görülen serebral palsi belirtilerinin bir kombinasyonu şeklindedir. Karışık tipteki vakalarının çoğu, spastik ve diskinetik tiplerin birleşimi şeklinde görülmektedir.
GÖRÜCÜ TİP : Eşyayı ve doğayı, bütün olarak görür. Çalışırken doğada ayrı ayrı karakterdeki elemanları bir bütün olarak düşünür. ( ev, ağaç vs. ) Onları kullanmış olduğu renk bütünü içine sokar.
Endüstriyel tıp kavramı ile tıbbın insancıl kökeninden çıkarıldığı, hekimlerin sağlık teknisyeni ve teknoloji uygulayıcısı haline dönüştürüldüğü, hastaya holistik yaklaşımın kaybedildiği bir anlayışı kastediyoruz.
Tamamlama özelliği olarak isimlendirilen bu özellikte çocuk varlıkları gördüklerinden daha çok, bildikleri ya da düşündükleri gibi çizerler. Örnek olarak, bir ağacın köklerinin gözükmesi gibi. Çocuk kendisi içi önemli, büyük ve güçlü olan kişileri her zaman büyük ve kâğıdın ortasına çizer.
Nesneler havada uçuşmasın diye birden fazla mekân çizgisi kullanırlar. Ayrıca nesnelerini birden fazla görüş̧noktasından bakılabilecek şekilde düzenliyorlar. Kâğıdı çevirerek yaptıkları bu resimler, düzleme özelliği olarak isimlendiriliyor.
İlgili 45 soru bulundu
Şematik Dönem
Sadeleştirme-basitleştirme dönemi denilebilir. Şekil kavramının geliştiği bu dönemde çocuğun bir olayı ya da objeyi nasıl görüp değerlendirdiği, ona karşı yüklediği duygusal anlamı şemanın oluşunu belirler.
Ufuk (Gözerimi veya Ufuk Çizgisi) gök ile yer ya da deniz düzeyini hayali olarak ayıran çizgidir. Gerçek ufuk genellikle, ağaçlar, dağlar ve binalarla örtüldüğü için gök ile yerin birbirini kestiği bu noktalara görünür ufuk denir.
Saydamlık / Röntgen Özelliği
Yapılan resimlerde nesnenin hem içi hem de dışı görünür. Örneğin; eğer çocuk bir kadının hamile olduğuna tanık olmuşsa hamile kadının karnındaki cenine kadar çizebilir. Amacı bildiklerini kanıtlamak, ben bunu biliyorum demek.
Çocuk çizimlerinde en sık rastlanılan ortak özellikler: düzleme, tamamlama, hiyerarşi, saydamlık (Artut, 2002), simgesellik, espri, simetri, tipin oluşumu (Yavuzer, 2016) biçimindedir. vb. figürlerin yerleştirildiği görülür.
Tamamlama özelliğinde ise, çocuklar bir nesneyi ya da olayı, onunla ilişkili bir başka nesne ya da olaylarla birlikte düşünürler. Yani algıları, tikel değil tümeldir. Örneğin, masanın dört bacağı, ağacın kökleri, denizin ya da gölün balıkları vardır.
5395 sayılı Çocuk Koruma Kanununun (ÇKK) 3/1-a maddesi uyarınca daha erken yaşta ergin olsa bile, 18 yaşını doldurmamış kişi çocuktur. ÇKK ile getirilen yeni yaklaşım ile çocuğun bir suçu işlediği değil, bir suça sürüklendiği kabul edilmiştir.
Kolların olmayışı: Yine ellerde olduğu gibi güvensizlik ve ek olarak güç – kuvvetin azlığını belirtir. Bacakların olmayışı: Çocuğun kendisini desteksiz ve güvensiz hissettiğini simgeler. Ayakların olmayışı: Çocuğun kendisini güvensiz ve yardımsız hissetmesini belirtir.
Çocuk resimlerinde hareket nadiren görülür. Çoğunlukla kişiler durdukları yerde, hareketsiz olarak çizilir. Genel olarak deneklerin, yürüyen, hareket eden kişiler çizmesi, bazı kişilik bozuklukları olabileceğini gösterir. Resimlerdeki aşırı hareket hali ise saldırganlık belirtisidir.
4 yaş ve üstü çocuklara uygulanır.
Dizler, Bacaklar ve Ayaklar: Ayakları çok büyük ya da yoğun bir şekilde çizmek, çocuğun güvenlik ya da sağlam bir temel istediğini gösterebilirken, küçük ayaklar kendini güvensiz ya da çaresiz hissetmenin bir göstergesi olabilir (Klepsch & Logie, 1982).
Resimlerde çok bulut veya koyu renkli bulutların olması çözülemeyen problemleri ifade etmektedir.
IŞIK GEÇİRGENLİĞİ
Işık geçirgenliği objektif odak uzunluğunun objektif çapına oranıdır. Örneğin odak uzunluğu 100 mm olan bir objektifin ışık geçirgenliği 2.8 ise objektif çapı 100/2.8=35 mm'dir. Işık geçirgenliği büyükse ışığa daha duyarlı demektir.
Diğer bir deyişle, yarı saydam bir ortam ışığın ulaşım yapmasına olanak sağlarken saydam olan bir ortam sadece ışığın geçişini onaylamakla kalmaz aynı zamanda görüntü oluşumuna da izin verir. Yarı saydamlığın karşıtı olan kavram opaklıktır (ışık geçirmezlik).
Üzerine düşen ışığın büyük bir kısmını geçiren maddelerdir. Bu maddelerin önünden bakıldığında arkadakı kısım buğulu bir şekilde görülebilir. Yarı saydam maddeler ışığın yayılarak geçmesine izin verir. Örneğin buzlu cam ve yağlı kâğıt görünür ışığa göre yarı saydam maddelerdir.
Çocuk 3 yaşına geldiğinde insan resmini kafa olarak çizer ve kafadan çıkan da bacaklar çizgi şeklindedir. Bazen çizdikleri vücut hatları gerçekçi yerlerde olmayabilir. 4 yaşında ise kollar ve bacaklar kafaya eklenerek insan resmi çizilir. Çizdikleri kafadan çıkan kol ve bacaklar vardır.
Çocuk artık nesnelerin parçalarını inceleyip resmine aktarmaya başlar. Bu dönemde göze çarpan ilk figür insan figürüdür ancak bu figür oldukça basit ve eksiktir. İnsan çiziminin temel ögesi “Mandala”dır. Çeşitli denemeler sonrasında mandala, insan figürü halini almaya başlar.
5-7 yaş arasındaki çocuklar, yuvarlak bir tepeye ev yada ağaç resmi çizerken, evi ve ağacı yer çekimine göre değil de, tepenin merkezine dikey olarak çizerler (Özer, 2000). 4 – 5 yaşındaki bir çocuk, artık başa gövdeyi de ekleyerek insan figürünü çizerken başı, gövdeye oranla daha büyük çizebilir.
merceklere dair araştırmalar ile keşfedilen merkezi perspektif, 15. yüzyılda döneme yön veren önemli gelişmelerden biri olarak kabul edilmiştir (Crary, 2015: 39).
PARALEL OYUN (2-4 yaş): Bu evrede, çocuklar aynı ortamda oynayıp oyuncakları kullanırlar, fakat birlikte oynamazlar ve birbirlerinden bağımsız olarak oyunlarını sürdürürler.
Kontrollü Karalamalar: Kontrollü çizgiler çocuklarda motor koordinasyonun gelişmesi ile gerçekleşir. İsimlendirilen Karalamalar: Çocuklar yaptıkları karalamaları bir nesne ya da obje olarak adlandırmaya başlarlar. Bu davranış, onların şekiller ile düşünmeye başladıklarına işaret eder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri