Piramit, üçgen yüzler tek bir tepede birleşmek üzere n-köşeli bir çokgensel bir tabana oturtulmuş n+1 yüzü ve 2n ayrıtı olan polihedrondur.
Üçgen prizmanın 9 ayrıtı vardır. Üçgen prizmanın 5 yüzeyi bulunur. Üçgen prizmanın alt ve üst yüzeyleri üçgendir ve eşittir. Üçgen prizmanın yan yüzeyleri dikdörtgensel bölgedir.
Üçgen piramidin 4 köşesi bulunmaktadır.
Piramitler de tıpkı prizmalar gibi, taban şekillerine göre isim alırlar.
Kimyada üçgen piramit, apekste bir atomun ve dört yüzlüyü andıran üçgen temelin köşelerinde üç atomun bulunduğu moleküler geometridir (dörtyüzlü moleküler geometri ile karıştırılmamalıdır). Köşelerdeki üç atomun hepsi aynı olduğunda, molekül C3v nokta grubuna aittir.
Üçgen Prizma
Üçgen prizmanın 6 köşesi bulunur. Toplam 9 ayrıtı ve 5 adette yüzü bulunur.
İlgili 17 soru bulundu
Üçgen prizma:
6 köşesi 9 ayrıtı ve 5 yüzeyi olan, karşılıklı 2 yüzeyi üçgen olan kapalı şekle üçgen prizma denir.
Üçgen prizmadan bahsedelim:
- Taban yüzeyleri üçgendir. - Yanal yüzeyleri dörtgendir. Yani, arkadaşlar yanal yüzeyleri kare veya dikdörtgen olabilir. Bu durumda, üçgen prizmanın tüm yüzeyleri üçgensel bölge değildir.
Görünümüyle ön plana çıkan mısır piramitleri günümüzde Mısır'ın başkenti olan Kahire şehrinde bulunur. Mısır'daki bu piramitler Kahire'nin de bir parçası olan Gize'dedir. Gize mezar kenti içerisinde üç büyük anıtsal piramit bulunur.
Piramit, üçgen yüzler tek bir tepede birleşmek üzere n-köşeli bir çokgensel bir tabana oturtulmuş n+1 yüzü ve 2n ayrıtı olan polihedrondur. Piramitlerin isimlendirmesi tabanlarına göre yapılır. Örneğin tabanı kare olan piramit, kare piramit olarak adlandırılır. Tabanı dörtgen olan bir piramidin 5 yüzü vardır.
Tabanları üçgen ise, Üçgen Piramit ya da Üçgen Prizma şeklinde adlandırılır. İkisinde de, tabandan tavana olacak şekilde bir yüksekliği vardır. Prizmada yan yüzeyler dikdörtgen biçimdeyken, piramitte üçgen şeklindedir.
- Kare Prizmasının Ayrıt sayısı 12'dir. - Silindirin Ayrıt sayısı 2'dir. - Piramit'in Ayrıt sayısı 8'dir.
Kasım 2008 tarihi itibarı ile tespit edilen piramitlerin sayısı 118 ile 138 arasındadır. Piramitlerin büyük çoğunluğu Eski Krallık ile Orta Krallık dönemlerinde firavunlar ve eşleri için anıt mezarlar olarak inşa edilmiştir.
Keops Piramidi, Khufu Piramidi ya da Büyük Piramit; günümüzde Mısır'ın başkenti Kahire'nin bir parçası olan Gize'yi çevreleyen antik “Gize mezar kenti”nde bulunan üç anıtsal piramitten en eski ve en büyük olanıdır.
2- Ayrıtı ve köşesi yoktur. 3- Yan yüzeyi dairesel şeklinde bir dilimdir. 4- Düz ve eğri yüzeylere sahiptir. 5- Taban ve yan olmak üzere iki yüzeyi bulunuyor.
Ağaç kütüğü gibi gözüken silindir, alt ve üstünde iki daire ve dairelerin arasında dikdörtgen bulundurur. Silindirin alt yüzü, kenar yüzü ve üst yüzü vardır. Bu anlamda baktığımız zaman üç yüzü olan cisimlerden biridir. Silindirin kaç tane yüzü vardır sorusuna 3 olarak yanıt vermek mümkündür.
Küre sanıldığı gibi çokyüzlüler sınıfına giren geometrik şekiller arasında yer almaz. Bunun en önemli sebebi ise kürenin tek bir yüzünün var olmasıdır. Yüzü olmadığı gibi hiçbir ayrıtı ve köşesi de bulunmayan bir geometrik şekildir. Küre'nin sadece bir eğri yüzeyi bulunmaktadır.
Tahminlere göre piramitte 2.6 milyon taş blok vardır bu da 7 milyon tonluk bir kütleyi ifade eder. Bu ağırlık yakındaki taş ocaklarından çıkarılmış, arabalarla piramit inşaatının dibine kadar getirilmiş ve yapı yükseldikçe yukarıya çekilip yerlerine konmuştur.
Yer seviyesinde her yönden yaklaşık 230 metre uzunluğunda olan Büyük Piramit'in boyu 146.5 metre. Her biri yaklaşık 3 ton ağırlığındaki 2.3 milyon taş bloktan inşa edilen piramidin toplam kütlesi 6.5 milyon ton.
En çok piramit ise Sudan ülkesindedir.
Sudan'da, eski Mısır Uygarlığı'na ait 220 piramit bulunur. Günümüzde ülke sınırları Mısır, Sudan diye ayrıldığı için Mısır Uygarlığı tarafından yapılan bu piramitler en çok Mısır'da bulunuyor sanılır. Mısır (ülke olan) ise 100 piramide sahiptir.
MÖ 2551-2560 yılları civarında yapıldığı sanılan bu anıtsal kompleks, Dünyanın yedi harikasından biri olup, bu yedi harika içinde günümüze kadar ulaşan tek eserdir. Bu piramidin Mısır firavunu Khufu adına bir anıtsal mezar olarak inşa edildiğine inanılır ve yapımının yaklaşık yirmi yıl sürdüğü sanılmaktadır.
Üçgen prizmalar yüz sayısı 5 olan prizmalardır. 2 taban sayısı ve 3 yanal yüz sayısı bulunan bu prizma çeşidinin 6 köşesi bulunur. Taban ayrıt sayısı 6, yanal ayrıt sayısı 3'tür. Toplamda 9 ayrıt sayısından oluşan üçgen prizmaların yanal yüzey kısımları ise dikdörtgen şeklindedir.
Üçgen Prizma;
Üçgen prizmanın 2 yüzeyi üçgensel bölge, 3 yüzeyi dikdörtgensel bölgedir.
6 tane köşesi vardır. 5 tane yüzü vardır. 3 kare ve 2 üçgenden oluşur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri