Üçgende net olan bir taban kavramı yer yoktur. Bu terim bir üçgene ait olan tepe noktasından dikey olarak çizilen çizgi olarak belirtilir.
Bir üçgenin herhangi iki kenarının orta noktalarını birleştiren doğru parçasına orta taban denir.
Görüldüğü gibi, herhangi bir (abc...) sayısının yazılmasında kullanılan rakamla, 10 sayısının kuvvetleri ile çarpılarak değerlendiriliyor. İşte burada bu şekilde bir görev üstlenen 10 sayısına "sayı tabanı" ya da sadece "taban" adı verilir.
Bir dik üçgenin yalnızca iki kenarı biliniyorsa o zaman, dik açının karşısında bulunan kenar her zaman en uzun kenar olarak bilinmektedir. Dik üçgenlerde bilinmeyen kenarın bulunması için pisagor teoreminin bilinmesi gerekir. Bu teoreme göre uzun kenarın karesi, diğer iki kenarın karesinin toplamına eşittir.
Kenar uzunlukları x, y ve z olursa çevre formülü şu şekilde olmaktadır: x+y+z. Bu formül çevre formülü olarak işlev görmektedir. Böylece üçgen ile ilgili temel soruların çözümleri rahat bir şekilde yapılabilmektedir.
İlgili 28 soru bulundu
Üçgene ait olan alan ve yükseklik biliniyorsa, tabanı bulmak için yükseklik uzunluğunun yarısını alıp çarparak hesaplama ile taban elde edilir. S = 1 / 2 x c x h olarak bir formül yapılabilir. Burada S üçgen alanını, c taban uzunluğunu h ise üçgene ait olan yüksekliği ifade eder.
Üçgenin alanının neden A = 1 2 b h olduğunu kavrayalım
Temel kavram: Üçgen, etrafındaki dikdörtgenin yarısı büyüklüğündedir, bu nedenle de üçgenin alanı taban çarpı yüksekliğin yarısı olarak hesaplanır.
b dik açının komşu kenarlarından bir tanesi, c ise komşu kenarlardan ikincisinin uzunluğu olmak üzere; Çevre = b + c + h formülüyle hesaplanır. Buradaki h (Hipotenüs) uzunluğunu bulmak için Pisagor Teoreminden yararlanılır. Pisagor Teoremi (Pisagor Bağıntısı) h2 = b2 + c2 eşitliğidir.
Heron Formülünde, ilk önce S'in değerini bulmamız gerekiyor. S bu üçgenin çevresinin 2'ye bölümüyle bulunur a+b+c/2 S'i bulun, ve sonra üçgeninizin alanı S * (S-a) * (S-b)* (S-c)'nin kareköküne eşit olacak. (S-c)'nin kareköküne eşit olacak. İşte Heron Formülü bu kadar basit.
A, B, C noktalan aynı doğru üzerinde olmamak koşulu ile, [AB], [AC], [BC] doğru parçalarının birleşimine üçgen denir. Üç kenarı, üç köşesi ve üç iç açısı vardır.
Taban alanı kat sayısı arazi eğimi nedeniyle tabii ya da tavsiye edilmiş zemin üzerinde kalan tüm bodrum katlar ile zemin kat izdüşümü birlikte değerlendirilerek hesaplanır. Taban alanı ise, yapılacak inşaatın taban oturum alanının arsaya oranına denir.
Taban alanı, bahçede yapılan eklenti ve müştemilatı olan yapıların tabi zemin ya da tesviye edilmiş zeminde kalan kısmının parseldeki izdüşümünün kapladığı alana denir.
TAKS kısaltması taban alanı kat sayısı anlamına gelmektedir. Bir binanın taban alanının, arsası içinde en çok ne kadarını kaplayabileceğini TAKS gösterir. Bir parsele yapılacak binanın taban arsa alanı, parselin büyüklüğünün TAKS ile çarpımının değerini geçemez.
İkizkenar üçgenlerde eşit kenarlar, eşit açıların karşısında bulunur. İkizkenar üçgenlerde eşit kenarlara “ikizkenar (yan kenar)”, bu eşit kenarların birleştiği köşeye üçgenin “tepe noktası”, tepenin karşısındaki kenara da üçgenin “taban kenarı” denir. 3)Çeşitkenar Üçgen: Üç kenarı da farklı uzunlukta olan üçgenlerdir.
Osmanlı döneminde üçgene müselles, alana Mesaha-i sathiye, dik açıya zaviye-i kaime, yüksekliğe kaide irtifaı deniliyordu.
İkizkenar Üçgen: İki kenar uzunluğu birbirine eşit olan üçgenlere denir. Çeşitkenar Üçgen:Üç kenar uzunluğu da birbirinden farklı olan üçgenlere denir.
İki Kenar ve Arasındaki Açı Bilinen Üçgenin Alanı
İki kenar uzunluğu ve bu kenarlar arasındaki açı bilinen üçgenin alanı sinüs alan formülü ile hesaplanabilir. üçgeninin alanını yazalım. yüksekliğini açısının sinüsü cinsinden yazalım. yüksekliğini alan formülünde yerine koyalım.
Yüksekliği bilinen çeşitkenar üçgenlerde taban ile yükseklik çarpılır sonra çıkan sonuç ikiye bölünür ve alan elde edilmiş olur. Yüksekliğin bilinmediği durumlarda ise önce tüm kenarların uzunlukları toplanır. Buradan çevre uzunluğu bulunmuş olur. Sonrasında üçgenin çevre uzunluğu ikiye bölünür.
Karşı kenar, verilen açının karşısındadır. Komşu kenar, verilen açının yanındaki hipotenüs olmayan kenardır.
Pisagor teoremine göre: kısa kenarların karelerinin toplamı, uzun kenarın, yani hipotenüsün karesine eşittir.
Hipotenüs, 90 derecelik açının karşısındaki kenardır. katına eşittir.
Şimdi üçgenin alanını bulalım. Üçgeni alanı, taban çarpı yükseklik bölü 2'ye eşit.
Yani genişlik ile yüksekliğin çarpımıdır. A= G x Y şeklinde hesaplanır.
Bir kenar uzunluğu a olarak belirlenen eşkenar üçgenin yükseklik formülü √3 x (a / 2) şeklinde olacaktır. Bir kenar uzunluğu a olarak belirlenen üçgenin çevresi, bütün kenarlarının birbirine eşit olmasından dolayı, 3 x a olacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri