Sonuç olarak Mardin'de konuşulan Arapça diyalektinin Arap dilinin belirgin özelliklerini taşıdığı için Arapçanın bir lehçesi olduğu ve el-Lehcetu'l-Cezraviyye diye bilinen Arapça lehçenin Mardin versiyonu olduğu tespiti yapılmıştır.
Etimoloji. Mardin adı Arapça kaynaklarda Mâridîn, Süryanice kaynaklarda Marde olarak geçmektedir.
Türkçe, Kürtçe, Arapça, Süryanice, Ermenice, Aramice, Toranice olmak üzere 7 farklı dilin konuşulduğu Mardin'de bir de 300 yıldır Ermeni, Süryani ve Müslüman kalaycı ve bakırcı ustaların kendi aralarında konuştuğu 'kalaycılık' ortaya çıktı.
Arapça, Arabistan yarımadası lehçeleri, Irak lehçeleri, Suriye lehçeleri, Mısır lehçeleri ve Kuzey Afrika lehçeleri gibi beş ana lehçe öbeğine ayrılır.
Fasih Arapça veya Modern Standart Arapça, çoğu Arapça metnin yazıldığı, halk arasında karşılığı Ammice olan dildir. Kur'an ve Kur'an ile ilgili eserlerde bu dilin dil bilgisi kurallarından yararlanılır. Ayrıca, İslam beldelerinde de bu dil yürürlüktedir.
İlgili 39 soru bulundu
Ammice, Halk Arapçası olarak nitelendirilmekle beraber bölgesel lehçelere ayrılan Arapçadır. 25'in üzerinde Arap lehçesi olsa da en temelde beş lehçeden söz etmek mümkündür (Mısır Arapçası, Mezopotamya Arapçası, Levanten Arapça, Mağrip Arapçası, Körfez Arapçası).
Klasik Arapça veya Kuran Arapçası (Arapça: ٱلْعَرَبِيَّةُ ٱلْفُصْحَىٰ) 7. yüzyıldan itibaren ve Orta Çağ boyunca, özellikle şiir, nesir ve hitabet gibi Emevi ve Abbasi edebi metinlerinde kullanılan Arapçanın standartlaştırılmış edebi biçimidir ayrıca Klasik Arapça, Modern Standart Arapça'nın dayandığı Arapça dilinin ...
Hatay'da Arapçanın Suriye yerleşik lehçesi konuşulmaktadır. Suriye sınırında bulunan Hatay'ın Altınözü İlçesi, Arapça ve Türkçenin temas halinde olduğu bir dil bölgesidir. İlçe; Sünnî Arap, Sünnî Türk, Sünnî Kürt, Alevî Arap ve Arap Ortodoks gibi farklı etnik ve dinî grupları barındırmaktadır.
Resmi dili Arapça olan ülke listesine Sudan, Umman, İsrail, Ürdün, Yemen, Tunus, Filistin, Yemen, Mısır, Bahreyn, gibi ülkeler bulunmaktadır. Ayrıca bu ülkelerde Arapça yanı sıra Farsça dilleri de resmi 2. dil olarak da kabul edilmektedir.
Lehçe, Hint-Avrupa dil ailesine ait Slav dillerinin batı şubesine aittir. Batı Slav lehçesi sürekliliğini oluşturduğu Slovakça ve Çek dili ile yakından ilgilidir.
Türkiye'deki en farklılaşmış nüfusa sahip illerinden biridir. İlde Kürtler, Hristiyan Süryaniler, Sünni Araplar, Türkler, Yezidiler ve Ermeniler yaşamaktadır. Zaman içinde Süryani ve Yezidi nüfusu göçler sebebiyle azalmıştır. Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta Mardin ve Midyat bölgesinde az sayıda Süryani yaşamaktadır.
Mardin'in kent merkezi nüfusu ağırlıklı olarak Arap ve Kürtlerden oluşmaktadır. Süryaniler de Mardin bölgesinin ilk yerleşimcileri olarak bilinen, Araplar ve Kürtlerle birlikte varlığını sürdüren ve hem dinsel hem de kültürel açıdan farklılık arz eden bir gruptur.
İslam, Hristiyanlık, Musevilik Mardin'de bir arada, yan yanadır; yine bu dinlerin de kendi içinde çeşitli mezhepleri vardır: Sünnilik, Alevilik, Ortodoksluk, Katoliklik, Nusayrilik, Ezidilik, Süryanilik, …
Mıhellemiler veya Mahalmiler (Süryanice: ܡܚܠܡܝ̈ܐ, romanize: Mḥallmāye/Mḥallmoye), Türkiye, Lübnan ve Avrupa'da yaşayan bir etnik gruptur. Çoğunlukla Türkiye'nin Suriye sınırındaki Mardin ilinin Savur, Midyat ve Ömerli üçgeni içindeki elli kadar köyden geldikleri iddia edilir.
Sevgi ve muhabbet mesajı veren 'seni seviyorum' Arapça karşılığı أنا أحبك kelimesidir. Söylenişi ve yazılışı Arapça kurallarına göredir. Arapçada 'seni seviyorum' 'ene uhibbuke' şeklindedir.
Hatay ili içerisinde geçmişe dayalı kapalı bir kültürün olması, özellikle kırsal alanda bireylerin iletişiminin az olması nedeniyle Arapçanın yoğun olarak konuşulduğu bölgelerde bireyler ana dillerini Arapça olarak tanım- lamaktadırlar.
Üstelik Arapça, farklı bölgelerde konuşulan çok sayıda lehçeye sahiptir. Bu çeşitlilik, hangi lehçeye odaklanılacağına karar vermeye çalışırken bunaltıcı olabilir. Bu nedenle Arapça, Türkçe konuşanlar için öğrenmesi zor bir dil olarak kabul edilebilir.
UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'nde yer alan Yemen'in Zebid şehrinin ilginç bir özelliği, geçtiğimiz yüzyılın başına kadar, fasih (dilbilgisi kurallarına tamamen uygun) Arapçanın konuşulduğu tek Arap şehri olmasıydı.
Türkçe Arapçadan daha eski, daha köklü ve daha zengin bir dildir. Türkçe Arapçadan daha eski yazılı belgeye sahiptir.
Levanten Arapçası veya Ammice: Lübnan, Suriye, Filistin ve Ürdün'de konuşulmaktadır.
Modern standart Arapça, eğitim ve yazma dilidir. Suriyelilerin çoğu Levanten arapçasının çeşitli lehçelerini konuşur. Şam lehçesi medyada prestijli bir lehçedir. Şam, Humus, Hama ve Tartus şehirlerinin lehçeleri, kuzey bölgesindeki Halep'ten farklıdır.
Hatay, Adana, Mersin gibi illerde yaşayan Arapların büyük bir kısmı Nusayri Alevisidir ama bu illerde Sünni Araplar da yaşamaktadır. Ayrıca Hatay'da bir Hristiyan Arap mahallesi ve Antakya merkezde de birkaç yüz Hristiyan Arap bulunmaktadır.
Osmanlıca bilenler Kuran-ı Kerim'i anlayarak okuyabiliyor mu? Anlayamazlar. Bunun için Klasik Arapça bilmek gerekmektedir.
Arapçayı bilmekle kişi Kuranı Kerimin manalarını anlayabilir. Arapça düzeyi ne kadar üstü olursa anlama derecesi o kadar artar. Ayrıca Kuranı Kerimin anlamını öğrenmek için meal ve tefsir de okunabilir.
Kuranı Kerim alfabesi Arap alfabesinden oluşmaktadır. Kuranı Kerimin dili Arapça olmaktadır. Harflerin yazılışı ve okunuşu Arapça olmakta ve Arapçadan Türkçeye çevrilmesine ise meal denilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri